Indijanka vegetarijanka
29.12.2016., četvrtak
Proso, prosim lepo
Velika šalica prosa Glavica crvenog luka Jedna paprika Jedna mrkva Jedna mala bundeva (jako mala, ili komad vece) Mali batat Par češnjeva bijelog luka Čili papričica, zdrobljena Sol, papar Maslinovo ulje Sve povrće isjeckati i pomiješati s prosom i malo maslinovog ulja. Staviti u dublju posudu za pećnicu te dodati vode da povrće 'ogrezne'. Peći na 200 stupnjeva dok sve ne omekša. Tijekom pečenja dodati još vode jer ju proso popije. Oznake: proso |
21.12.2016., srijeda
Neobican slucaj gljive na drvetu
Bila bi to sasvim obična gljiva koja raste po starom drveću da na ovom primjerku nije primijećeno šest bijelih točaka koje podsjećaju na plastične okruglice. Je li ovo djelo Prirode ili nekog slučajnog prolaznika, nije mi poznato ni nakon duljeg promatranja. Znam samo da ostale gljive iste vrste u promatranoj regiji nemaju ništa sličnoga na-u sebi. Oznake: gljiva, drvo, neobično |
20.12.2016., utorak
Jedite voće i povrće
Sa svih strana možemo čuti savjete u kojima se preporučuje jesti što više voća i povrća. Međutim, kada kažete da je voće i povrće ono što najviše jedete, odnosno isključivo jedete, nastaje problem. Odjednom vam svi počnu savjetovati da jedete - meso. |
19.12.2016., ponedjeljak
Rolice od mrkve i patlidžana
Patlidžan Par mrkvi Crveni i bijeli luk u prahu Sol, papar Gotovi listovi za savijače Maslinovo ulje Patlidžan i mrkvu izrezati na štapiće. Uzimati po jedan list tijesta i prerezati na pola vodoravno i okomito da se dobiju četiri podjednaka komada. Na svaki komad staviti nekoliko štapića patlidžana i mrkve te posoliti, popapriti i dodati crveni i bijeli luk u prahu. Zarolati svaki komad kao kad se pravi 'velika' savijača. Na gril tavu staviti žlicu maslinovog ulja i rolice pržiti s obje strane (za svaku novu rundu rolica dodati novu žlicu ulja). Neispržene mogu stajati u hladnjaku, ali prekrivene da se ne osuše. Oznake: rolice, patlidžan, mrkva |
18.12.2016., nedjelja
Okovana šuma
Okovana ljepotom. Kao da Priroda sprema božićne kolačiće pa joj se posvuda prosulo kokosovog brašna ili štaub šećera :) |
16.12.2016., petak
Nakon kolinja
Kolinje je kod nas kultni događaj, stoji na pijedestalu tradicije. No, nikome nije bitno ono što kolinje u svojoj biti jest i što ostaje nakon njega... Tako već godinama svjedočim ostacima jadnih tijela mrtvih svinja koji završavaju u prirodi: Osim što ovo patnju životinja čini još očitijom, ovim se dodatno zagađuje priroda (konkretno, ovo je bačeno uz obalu Kupe), pokazuje kakav nivo (ne)kulture imamo i definitivno ubija u pojam svakoga tko ima barem tri zrna razuma i jedno zrno emocija. Oznake: kolinje, svinja, smeće, Otpad, patnja, zagađenje |
13.12.2016., utorak
Vege Božić
11.12.2016., nedjelja
Mesožderska civilizacija - zapis Miroslava Krleže
Oznake: Miroslav Krleža, meso, prehrana |
09.12.2016., petak
Tuga, jad i bijeda
Jutarnji objavio članak 'Kad odojci utihnu', o fići koji kod okolice Drniša prevozi odojke. Članak je napisan u humorističnom tonu, no smatram kako i on i komentari i sama tema pokazuju kulturološku tugu, jad i bijedu ljudskog roda (a treba dodati i nepismenost). Evo o čemu se radi: Fotografija objavljena na Facebook stranici Uživo s hrvatskih prometnica odmah je postala hit na društvenim mrežama. U kratko vrijeme prizor popularnog 'fiće' koji u prikolici vuče desetak odojaka 'lajkalo' je gotovo 4.000 ljudi, a komentari ispod fotografije su, pretpostavljate, urnebesni. 'Ovo bi UNESCO hitno morao zaštiti kao autohtonu nematerijalnu HR baštinu!', 'Revolucionarna pokretna hladnjača s ciljem istrebljenja salmoneloze', 'Fićo nikad više nije vrijedio', samo su neki od komentara korisnika. Oznake: Odojci, klanje, kolinje, fićo, drnić, tuga, jad, bijeda |
07.12.2016., srijeda
Što se dogodi kad godinu dana ne jedete meso?
Prenosim s Jutarnji.hr: Kada je riječ o novogodišnjim odlukama, ljudi se odriču svakojakih stvari, no ako vam teško pada suočiti se s bezalkoholnim vikendom ili pak mislite da bez čokolade nije vrijedno živjeti, mogli biste razmisliti o tome da se odreknete - mesa. Naime, ukoliko iz vaše prehrane izbacite meso, vaše tijelo će vam biti zahvalno. Ovo je sedam razloga, ukoliko vas u prethodno treba uvjeriti: 1. Gubljenje kilograma Prosječna osoba može izgubiti oko pet kilograma ukoliko se odrekne mesa - ovo tvrde znanstvenici sa fakulteta medicine na Sveučilištu George Washington u Washingtonu koji su proučili 15 znanstvenih studija diljem Europe i Amerike i zaključili da vam prehrana temeljena na povrću može pomoći da izgubite kilograme bez da brojite kalorije ili počnete vježbati. Drugo je pak istraživanje dokazalo kako vegetarijanci imaju niži tjelesni indeks (BMI). 2. Manji rizik od srčanih bolesti Ako prestanete jesti meso možete sniziti kolesterol i tlak. 3. ... i dijabetesa Jedno istraživanje otkrilo je kako su ljudi koji su tjedno jeli meso bili 29 posto više izloženi riziku dobivanja dijabetesa nego vegetarijanci. Oni koji su uz to konzumirali prerađeno meso, imali su 38 posto veće šanse da dobiju dijabetes. 4. ... i raka Svjetska znanstvena organizacija klasificirala je mesne prerađevine kao kancerogene, što znači da industrijski prerađena slanina i salame spadaju u istu kategoriju kao i cigarete i gama zračenje. 5. Promjene u crijevima Studija provedena na Gradskom sveučilištu u New Yorku dokazala je kako vegani imaju puno više dobrih bakterija u crijevima nego oni koji jedu meso. 6. Bolji osjećaj nakon vježbanja Ako vas mišići bole nakon vježbanja, to je zato što teška i kisela prehrana kod mesojeda može voditi do povišene razine mokraćne kiseline u krvi i mliječne kiseline u mišićima što može uzrokovati sporiji oporavak i bol. 7. Općenito bolji osjećaj Milijarder Richard Branson kazao je kako se otkako se odrekao mesa osjeća zdravije i aktivnije. Matt Frazier, autor bloga 'No Meat Athlete', napisao je kako mu je prelazak na vegetarijanstvo omogućilo da brže trči, da jede više i ujedno gubi kilograme, te da je otkrio nove namirnice koje mu se sviđaju. Oznake: meso, apstinencija, vegetarijanstvo |
06.12.2016., utorak
Prijatelji
Žive zajedno u jednom prihvatilištu za napuštene i zlostavljane životinje: Oznake: pas, svinja, Životinje, specizam, vrstaštvo |
03.12.2016., subota
Zbog mlijeka
Krave koje se koriste za proizvodnju mlijeka, kad se otele, odvoje se od teleta u roku od svega sat vremena, dakle odmah. Zasto? Kako tele ne bi zarazilo majčino vime bakterijama, što je problem u proizvodnji mlijeka. Oznake: krava, mlijeko, tele, mliječna industrija |