Indijanka vegetarijanka

19.12.2016., ponedjeljak

Rolice od mrkve i patlidžana

Patlidžan
Par mrkvi
Crveni i bijeli luk u prahu
Sol, papar
Gotovi listovi za savijače
Maslinovo ulje

Patlidžan i mrkvu izrezati na štapiće. Uzimati po jedan list tijesta i prerezati na pola vodoravno i okomito da se dobiju četiri podjednaka komada. Na svaki komad staviti nekoliko štapića patlidžana i mrkve te posoliti, popapriti i dodati crveni i bijeli luk u prahu. Zarolati svaki komad kao kad se pravi 'velika' savijača. Na gril tavu staviti žlicu maslinovog ulja i rolice pržiti s obje strane (za svaku novu rundu rolica dodati novu žlicu ulja). Neispržene mogu stajati u hladnjaku, ali prekrivene da se ne osuše.





Oznake: rolice, patlidžan, mrkva


27.11.2013., srijeda

Rolice i juhica

Za rolice

Listovi kelja
Ljuspice soje
Dimljeni tofu
Riža
Bijeli luk
Papar i sol

Listove kelja razdvojiti, oprati i spustiti u kipuću vodu te ostaviti nekoliko minuta. Ljuspice preliti vrućom vodom i ocijediti te u njih naribati malo dimljenog tvrdog tofua. Dodati rižu i nasjeckani bijeli luk, posoliti i popapriti. Stavljati po žlicu nadjeva na svaki list kelja i zarolati poput sarme. Staviti u vatrostalnu ili sličnu posudu, podliti vodom i malo pokapati maslinovim uljem i peći na 200 stupnjeva dok ne porumeni.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Za juhu od kopriva

Mrkva
Krumpir
Kopriva (koliko nađete, ima je i sad iako je snijeg)
Bijeli luk
Tjestenina za juhu
Papar i sol
Malo ljute kisele feferonke (po želji)

Mrkvu nasjeckati i staviti da se kuha, kad je na pola gotova, dodati sitno nasjeckani krumpir. Koprivu oprati i staviti na par minuta u vruću vodu, ocijediti i nasjeckati. Na kraju, kada su mrkva i krumpir kuhani, dodati bijeli luk, koprivu i tjesteninu za juhu, posoliti i popariti te dodati koji kolutić feferonke (za one koji vole malo ljuće, poput mene) i guštati.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: rolice, juha, hrana


30.04.2013., utorak

Proljetne rolice s koprivama

Sastojci (odokativno):

Puno koprive
Sušeni ribani dimljeni tofu (ili svježi razmrvljeni)
Sojine ljuspice, prokuhane
Gotove tanke kore za savijače
Sol, papar
Bijeli luk
Ulje

Zakuhati vodu i koprive staviti unutra, ugasiti vatru i ostaviti da stoji par minuta. Ocijediti i dobro ižmikati. Nasjeckati. Pola kopriva pomiješati s tofuom, pola s ljuspicama. Svaki dio posoliti i popapriti i dodati nasjeckani bijeli luk (što više, to bolje). Sve dobro ohladiti, obavezno. Svaku koru tijesta za savijače odvojiti i prerezati u križ po pola, tako da se dobiju po četiri manja komada od svake velike kore. Na svaki manji komad tijesta staviti po oko dvije žlice nadjeva. Rolati kao da se prave male savijače. U tavi staviti samo žlicu ulja i svaku rolicu ispeći s obje strane. Poslužiti sa salatom i kuhanom rižom.

Mislim da bi se umjesto tofua i ljuspica super slagalo i s kuhanom lećom, ječmom ili rižom (zajedno u nadjevu s koprivama). Može se napraviti više rolica unaprijed i nepečene u hladnjaku mogu stajati dan - dva.

Nadjev s tofuom:

Image and video hosting by TinyPic

Nadjev s ljuspicama:

Image and video hosting by TinyPic

Gotove rolice pred pečenje:

Image and video hosting by TinyPic

Pečene rolice:

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: koprive, rolice, proljeće, tofu


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.