Indijanka vegetarijanka
06.03.2015., petak
Evo ih - prve koprive
Ima tjedan dana kako sam nabrala prve koprive ove sezone ili, bolje rečeno, ovog kraja zime, početka proljeća. Toliko su krasne i mlade da se mogu brati i bez rukavica, ali ipak oprezno jer ipak ponekad ubodu: Pao je i prvi umak za tjesteninu: Koprive ubaciti u vruću vodu i odmah ocijediti, staviti u blender s malo maslinovog ulja i dva češnja češnjaka, malo papra te šakom kikirikija (obično koristim lješnjake, ali sad sam napravila mali twist, i to s prženim slanim kikirikijem). Sve izblendati, dodati malo vode ako se teže blenda, da ispadne kremasta masa. Poslužiti uz tjesteninu. Odmah sve pojesti jer ako odstoji izgube se okusi. Oznake: koprive |
17.10.2014., petak
Koprive s tjesteninom
Koprive blanširati i sitno isjeckati. Na malo maslinovog ulja staviti žlicu brašna, dodati vode i miješati pjenjačom da se zgusne. U to dodati nasjeckane koprive i sitno isjeckani bijeli luk (što više to bolje). Dobro izmiješati i dodati skuhanu tjesteninu , promiješati, začiniti solju i paprom te s još malo maslinovog ulja. Poslužiti toplo. Ako ostane ovakve tjestenine za drugi dan, odlična je podloga na salatu. U to dodati iscjekanu rajčicu, luk (bijeli i crveni) pa čak i kiselu ciklu. Sve izmiješati, dodati začine po volji, a odlično je uz koju kap bučinog ulja. Poslužiti hladno. Oznake: koprive, tjestenina |
03.10.2014., petak
Lepinje s koprivama
Za lepinje: Brašno (koristim crno) Malo sode bikarbone Malo kukrume (nije obavezno) Sjemenčice – sezam, lan, itd. (nije obavezno) Sol i papar Voda Za nadjev: Koprive Bijeli luk Sol i papar Maslinovo ulje Koprive oprati. Zakuhati vodu. Ugasiti i ostaviti da se na minutu prohladi. Ubaciti koprive, promiješati i odmah procijediti, ohladiti. Dobro ocijediti i isjeckati na sitno. U koprivu dodati iscjekani bijeli luk, sol i papar te maslinovo ulje. Za lepinje spojiti sve sastojke dok se ne dobije tijesto koje se ne lijepi za prste. Rezati na male komade i svaki razvaljati u krug. U veliku tavu staviti sasvim malo maslinovog ulja (recimo jedna žličica) i peći s jedne strane. Kad je pečeno, okrenuti i sada na gornju, pečenu stranu rasporediti dio kopriva s bijelim lukom (razmazati kao kremu). Peći kratko i to je to. Ponoviti s ostatkom tijesta i nadjeva. Oznake: koprive, lepinje, hrana |
16.04.2014., srijeda
Noklice s koprivama
30.04.2013., utorak
Proljetne rolice s koprivama
Sastojci (odokativno): Puno koprive Sušeni ribani dimljeni tofu (ili svježi razmrvljeni) Sojine ljuspice, prokuhane Gotove tanke kore za savijače Sol, papar Bijeli luk Ulje Zakuhati vodu i koprive staviti unutra, ugasiti vatru i ostaviti da stoji par minuta. Ocijediti i dobro ižmikati. Nasjeckati. Pola kopriva pomiješati s tofuom, pola s ljuspicama. Svaki dio posoliti i popapriti i dodati nasjeckani bijeli luk (što više, to bolje). Sve dobro ohladiti, obavezno. Svaku koru tijesta za savijače odvojiti i prerezati u križ po pola, tako da se dobiju po četiri manja komada od svake velike kore. Na svaki manji komad tijesta staviti po oko dvije žlice nadjeva. Rolati kao da se prave male savijače. U tavi staviti samo žlicu ulja i svaku rolicu ispeći s obje strane. Poslužiti sa salatom i kuhanom rižom. Mislim da bi se umjesto tofua i ljuspica super slagalo i s kuhanom lećom, ječmom ili rižom (zajedno u nadjevu s koprivama). Može se napraviti više rolica unaprijed i nepečene u hladnjaku mogu stajati dan - dva. Nadjev s tofuom: Nadjev s ljuspicama: Gotove rolice pred pečenje: Pečene rolice: Oznake: koprive, rolice, proljeće, tofu |