Indijanka vegetarijanka

18.10.2016., utorak

Trganci od heljde s tofuom

Heljdino brašno
Raženo brašno
Voda
Sol i papar
Komadić ljute papričice
Sezam, lan, suncokret (sjemenčice)
Maslinovo ulje
Dimljeni tofu
Bijeli luk

Heljdino brašno je skupo, zadnje kad sam gledala bilo je 30 kn/kg, a i ima ga tek u rijetkim trgovinama. Stoga sam u blenderu samljela heljdu u brašno (blender mora biti suh). Ovako dobijeno brašno sam posolila i pomiješala s vodom. Dodala sam malo raženog brašna da smjesa bude kompaktnija jer je lomljiva od samog heljdinog brašna. Zakuhala sam lonac vode i posolila te u kipuću vodu ubacivala komadiće umiješanog tijesta, tj.pravila trgance. Malo sam ih prokuhala i ocijedila. Na malo maslinovog ulja sam prepržila bijeli luk i komadić papričice te ubacila na kockice narezani tofu. Kad je tofu porumenio, ubacila sam trgance i dobro pomiješala da se sve prožme. Na kraju sam dodala sjemenčice, popaprila i sve dobro izmiješala.


Oznake: trganci, heljda, tofu, hrana


15.09.2014., ponedjeljak

Neobični ražnjići

Čačkalice
Tofu
Maslinovo ulje
Bijeli luk, isjeckan
Masline
Nekoliko listova maslačka i trputca, isjeckano
Ljuta feferonka,isjeckana

Na malo maslinovog ulja ubaciti češnjak i listiće maslačka i trputca, promiješati par puta pa ubaciti masline, opet promiješati par puta, a onda dodati ražnjiće od tofua koji se naprave tako da se na svaku čačkalicu nabiju po dva komada tofua, svaki na kraj čačkalice. Kratko peći, dodati isjeckanu fefeornku, opet kratko ispeći i poslužiti, najbolje uz krumpir i salatu.

Soli ne treba jer je već slano samo po sebi.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: ražnjići, tofu, maslačak, trputac


04.07.2014., petak

Žute tikvice s tofuom

Žuta tikvica
Maslinovo ulje
Bijeli luk
Dimljeni tofu
Sol i papar

Tikvice prerezati uzdužno na tanke komade i na žlici ulja u velikj tavi ispeći lagano s obje strane. Posoliti i popapriti. Isto učiniti i s tofuom. Dvije žlice maslinovog ulja zagrijati, u njega ubaciti nasjeckani bijeli luk i odmah maknuti sa štednjaka (ili ako nikamo ne idete i ne muči vas miris bijelog luka, napravite bez grijanja ulja).

Svaki komad tikvice presjeći po pola. Tofu isjeći na male komade. Tako dobivene tikvice premazati mješavinom maslinovog ulja i češnjaka, staviti komadić tofua i zarolati.

Jako fino posluženo i toplo i hladno.

Image and video hosting by TinyPic


Oznake: tikvice, tofu, maslinovo ulje


30.04.2013., utorak

Proljetne rolice s koprivama

Sastojci (odokativno):

Puno koprive
Sušeni ribani dimljeni tofu (ili svježi razmrvljeni)
Sojine ljuspice, prokuhane
Gotove tanke kore za savijače
Sol, papar
Bijeli luk
Ulje

Zakuhati vodu i koprive staviti unutra, ugasiti vatru i ostaviti da stoji par minuta. Ocijediti i dobro ižmikati. Nasjeckati. Pola kopriva pomiješati s tofuom, pola s ljuspicama. Svaki dio posoliti i popapriti i dodati nasjeckani bijeli luk (što više, to bolje). Sve dobro ohladiti, obavezno. Svaku koru tijesta za savijače odvojiti i prerezati u križ po pola, tako da se dobiju po četiri manja komada od svake velike kore. Na svaki manji komad tijesta staviti po oko dvije žlice nadjeva. Rolati kao da se prave male savijače. U tavi staviti samo žlicu ulja i svaku rolicu ispeći s obje strane. Poslužiti sa salatom i kuhanom rižom.

Mislim da bi se umjesto tofua i ljuspica super slagalo i s kuhanom lećom, ječmom ili rižom (zajedno u nadjevu s koprivama). Može se napraviti više rolica unaprijed i nepečene u hladnjaku mogu stajati dan - dva.

Nadjev s tofuom:

Image and video hosting by TinyPic

Nadjev s ljuspicama:

Image and video hosting by TinyPic

Gotove rolice pred pečenje:

Image and video hosting by TinyPic

Pečene rolice:

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: koprive, rolice, proljeće, tofu


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.