Indijanka vegetarijanka

18.10.2016., utorak

Trganci od heljde s tofuom

Heljdino brašno
Raženo brašno
Voda
Sol i papar
Komadić ljute papričice
Sezam, lan, suncokret (sjemenčice)
Maslinovo ulje
Dimljeni tofu
Bijeli luk

Heljdino brašno je skupo, zadnje kad sam gledala bilo je 30 kn/kg, a i ima ga tek u rijetkim trgovinama. Stoga sam u blenderu samljela heljdu u brašno (blender mora biti suh). Ovako dobijeno brašno sam posolila i pomiješala s vodom. Dodala sam malo raženog brašna da smjesa bude kompaktnija jer je lomljiva od samog heljdinog brašna. Zakuhala sam lonac vode i posolila te u kipuću vodu ubacivala komadiće umiješanog tijesta, tj.pravila trgance. Malo sam ih prokuhala i ocijedila. Na malo maslinovog ulja sam prepržila bijeli luk i komadić papričice te ubacila na kockice narezani tofu. Kad je tofu porumenio, ubacila sam trgance i dobro pomiješala da se sve prožme. Na kraju sam dodala sjemenčice, popaprila i sve dobro izmiješala.


Oznake: trganci, heljda, tofu, hrana


30.07.2014., srijeda

Kontinentalno – morska juha

Po dvije velike žlice heljdine kaše, riže i crvene leće
Lovorov list
Listić ružmarina
3 - 4 listića maslačka
Par češnjeva bijelog luka
Par kapljica maslinovog ulja
Dvije velike žlice zobene kaše
Sol i papar

Staviti u lonac vode i u njega opranu kašu, rižu i leću te dodati lovor i ružmarin. Ostaviti da se kuha dok sve ne omekša. Dodati sitno isjeckano lišće maslačka i još malo kuhati. Na kraju dodati zobenu kašu, sol i papar, izvaditi lovorov list te kratko prokuhati. Ugasiti vatru. Dodati sitno isjeckani češnjak i nekoliko kapi maslinovog ulja. Ostaviti da malo odstoji prije konzumacije. Nema fotke, juha nestala prije nego sam je uspjela fotografirati. A dobra je i hladna.

Oznake: juha, heljda, leća, riža


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.