Indijanka vegetarijanka
18.10.2016., utorak
Trganci od heljde s tofuom
Heljdino brašno Raženo brašno Voda Sol i papar Komadić ljute papričice Sezam, lan, suncokret (sjemenčice) Maslinovo ulje Dimljeni tofu Bijeli luk Heljdino brašno je skupo, zadnje kad sam gledala bilo je 30 kn/kg, a i ima ga tek u rijetkim trgovinama. Stoga sam u blenderu samljela heljdu u brašno (blender mora biti suh). Ovako dobijeno brašno sam posolila i pomiješala s vodom. Dodala sam malo raženog brašna da smjesa bude kompaktnija jer je lomljiva od samog heljdinog brašna. Zakuhala sam lonac vode i posolila te u kipuću vodu ubacivala komadiće umiješanog tijesta, tj.pravila trgance. Malo sam ih prokuhala i ocijedila. Na malo maslinovog ulja sam prepržila bijeli luk i komadić papričice te ubacila na kockice narezani tofu. Kad je tofu porumenio, ubacila sam trgance i dobro pomiješala da se sve prožme. Na kraju sam dodala sjemenčice, popaprila i sve dobro izmiješala. Oznake: trganci, heljda, tofu, hrana |
30.07.2014., srijeda
Kontinentalno – morska juha
Po dvije velike žlice heljdine kaše, riže i crvene leće Lovorov list Listić ružmarina 3 - 4 listića maslačka Par češnjeva bijelog luka Par kapljica maslinovog ulja Dvije velike žlice zobene kaše Sol i papar Staviti u lonac vode i u njega opranu kašu, rižu i leću te dodati lovor i ružmarin. Ostaviti da se kuha dok sve ne omekša. Dodati sitno isjeckano lišće maslačka i još malo kuhati. Na kraju dodati zobenu kašu, sol i papar, izvaditi lovorov list te kratko prokuhati. Ugasiti vatru. Dodati sitno isjeckani češnjak i nekoliko kapi maslinovog ulja. Ostaviti da malo odstoji prije konzumacije. Nema fotke, juha nestala prije nego sam je uspjela fotografirati. A dobra je i hladna. Oznake: juha, heljda, leća, riža |