Indijanka vegetarijanka

05.10.2015., ponedjeljak

Juha

Juha je često kamen spoticanja i nerazumijevanja. Naime, oni koji jedu meso ne razumiju one koji ga ne jedu te smatraju da ako u juhi nema mesa, ako to meso nije vidljivo, odnosno ako je juha procijeđena i sastoji se od vode, tjestenine i evntualno kakvog povrća – to je onda juha pogodna za vegetarijance. Vjeruju da ako se meso izvadi, juha odmah postaje vegetarijanska. Ili npr. ako se iz graha na varivo izvadi mesna kobasica, varivo odmah postaje 'suitable for vegetarians'. I doista je teško objasniti da to nije tako. Meso, kao i sva ostala hrana, pušta sokove i juha nije vegetarijanska ako se meso u njoj kuhalo, a prije posluživanja je izvađeno.

Doista ne znam zašto je to tako teško shvatiti. Često mi se čude kada kažem da neću jesti juhu koja je mesna iako je meso iz nje izvađeno. Zadnji biser koji sam čula kada sam rekla da neću jesti pileću bistru juhu glasi: 'Pa ne prva ti pile po juhi!'

Oznake: juha, meso


10.07.2015., petak

Jede li se juha samo topla?

Ili barem mlaka? Dakako, ima poznatih hladnih juha, ali čini mi se da one pripadaju nekim drugim kulturama. Kod nas je manje-više juha – juha samo ako je topla. Po mogućnosti vruća. Volim sirovu hranu i rado probavam takve recepte pa sam probala i sirovu juhu. Dakle, radi se o tome da se sastojci stave u blender i dobro izmiksaju pa se sve sipa u tanjur i jede žlicom poput juhe. I odlučih se za sirovu juhu od češnjaka. Dakle, stave se u blender tri šalice vode, pola šalice oraha ili lješnjaka, 6 -8 češnjeva češnjaka, jedna veća rajčica, ljute feferonke po želji kao i soli te sok pola limuna.

Uz komentar da ovo izgleda kao napoj, najčešći komentar na moju juhu je bio: 'Juha, pa zar hladna?' Dakle, nitko nije bio oduševljen pa čak ni nešto blizu tome. A i ja sama, koliko god voljela sirovu hranu i posebice sastojke koji su u ovoj juhi, nisam baš oduševljena. Dojam – kao da žlicom jedem smoothie. Tako da je pola juhe završilo u chilli grahu i s njim se odlično sljubio, dao mu kremastu strukturu.

Pokušala sam doznati imam li predrasuda prema ovoj juhi jer nije topla. Ne znam. Treba mi još iskustva s takvim juhama. Kako bilo, ne odustajem još od njih. U vrijeme ovih vrućina vjerujem da najbolje pašu.

Oznake: juha, sirova hrana, prehrana


30.07.2014., srijeda

Kontinentalno – morska juha

Po dvije velike žlice heljdine kaše, riže i crvene leće
Lovorov list
Listić ružmarina
3 - 4 listića maslačka
Par češnjeva bijelog luka
Par kapljica maslinovog ulja
Dvije velike žlice zobene kaše
Sol i papar

Staviti u lonac vode i u njega opranu kašu, rižu i leću te dodati lovor i ružmarin. Ostaviti da se kuha dok sve ne omekša. Dodati sitno isjeckano lišće maslačka i još malo kuhati. Na kraju dodati zobenu kašu, sol i papar, izvaditi lovorov list te kratko prokuhati. Ugasiti vatru. Dodati sitno isjeckani češnjak i nekoliko kapi maslinovog ulja. Ostaviti da malo odstoji prije konzumacije. Nema fotke, juha nestala prije nego sam je uspjela fotografirati. A dobra je i hladna.

Oznake: juha, heljda, leća, riža


27.11.2013., srijeda

Rolice i juhica

Za rolice

Listovi kelja
Ljuspice soje
Dimljeni tofu
Riža
Bijeli luk
Papar i sol

Listove kelja razdvojiti, oprati i spustiti u kipuću vodu te ostaviti nekoliko minuta. Ljuspice preliti vrućom vodom i ocijediti te u njih naribati malo dimljenog tvrdog tofua. Dodati rižu i nasjeckani bijeli luk, posoliti i popapriti. Stavljati po žlicu nadjeva na svaki list kelja i zarolati poput sarme. Staviti u vatrostalnu ili sličnu posudu, podliti vodom i malo pokapati maslinovim uljem i peći na 200 stupnjeva dok ne porumeni.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Za juhu od kopriva

Mrkva
Krumpir
Kopriva (koliko nađete, ima je i sad iako je snijeg)
Bijeli luk
Tjestenina za juhu
Papar i sol
Malo ljute kisele feferonke (po želji)

Mrkvu nasjeckati i staviti da se kuha, kad je na pola gotova, dodati sitno nasjeckani krumpir. Koprivu oprati i staviti na par minuta u vruću vodu, ocijediti i nasjeckati. Na kraju, kada su mrkva i krumpir kuhani, dodati bijeli luk, koprivu i tjesteninu za juhu, posoliti i popariti te dodati koji kolutić feferonke (za one koji vole malo ljuće, poput mene) i guštati.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: rolice, juha, hrana


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.