Indijanka vegetarijanka

20.12.2016., utorak

Jedite voće i povrće

Sa svih strana možemo čuti savjete u kojima se preporučuje jesti što više voća i povrća.

Međutim, kada kažete da je voće i povrće ono što najviše jedete, odnosno isključivo jedete, nastaje problem.

Odjednom vam svi počnu savjetovati da jedete - meso.

Oznake: voće, povrće, meso


24.07.2013., srijeda

Grill povrće

Možda to nekome nije ništa novo, ali meni je. U Intersparu sam nabasala na pliticu s povrćem pripremljenim za grill, a to do sada još nisam vidjela. Dakle, samo povrće bez mesa (obično se nađe koja paprika ili luk i gljive iz komade mesa nabijene na ražnjiće). Ovo su bili 100 posto ražnjići od povrća i to tikvice, crveni luk, paprike, gljive… I tako po tri ražnjića u jednoj plitici. Cijena nije baš neka sitnica (jer količinski to nije baš puno, mislim da sama to sve mogu pojesti), dakle oko deset kuna, ali dobro je znati i da se ovakvo nešto pojavilo.

Oznake: povrće, grill


20.05.2013., ponedjeljak

U restoranu

Jučer sam imala priliku jesti u restoranu u kojem nisam bila. Dobro, bez brige, barem će biti pomfri i salata, ako ništa drugo. Ali ovo je neki finiji restoran, barem prema meniju, sve neki 'hoch' nazivi koje ne razumijem… I tako čupam po meniju što bi moglo biti bez mesa. Gle, canneloni. Ponadah se da su sa špinatom. Ne, sa sirom i špekom. A krumpir u foliji? Ne, krumpir, vrhnje i špek. Pa kud svud taj špek trpaju? Pitam konobara je l' imaju što bez mesa. Nekako me nesretno gleda.

A sve to slušala kuharica u blizini pa mi da prijedlog: 'Imamo ražnjiće od piletine!'

A ja sad ne znam da l' da se smijem ili plačem. Nisam znala da piletina nije meso.

Konobar predlaže: 'Imamo ribu…'

Ne, ne ni ribu…

I onda završimo na nekakvom povrću i salati.

Oznake: restoran, bez mesa, vegetarijanstvo, piletina, riba, špek, povrće, salata


26.02.2013., utorak

Mlijeko za biodizel

Evo slušam kako će se zaraženo mlijeko koristiti kao biodizel. Bože, kako se lako (riječima) kod nas iznalaze rješenja, kao da smo u Americi! Pa gdje je uopće kod nas pogon za izradu biodizela? Čitam da ima jedan negdje u Lici u vlasništvu Agrokora, ali da oni nemaju pojma ni o kakvom mlijeku koje im, kao, treba stići…

A na farmama se one jadne krave muče, trpaju im tko zna što sve ne i evo kako sva ta patnja završi. U konačnici će, prije ili kasnije, naravno završiti u klaonici jer ondje završe sve koje ne daju dovoljno mlijeka ili im mlijeko nije dovoljno dobro, ili su rođene s manom… odnosno koje nisu isplative.

I tako opet iz početka. Za mlijeko i meso se dobijaju poticaji, a batat i stevija se stavljaju na crnu listu (nema veze što se radi samo o ekstraktu jer većina uopće ne razumije koja je razlika). U trgovini ne možeš naći domaćeg povrća, čak i peršin uvozimo iz Kine, a ovdje se mlijeko baca i krave ubijaju.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: mlijeko, biodizel, politika, povrće


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.