Indijanka vegetarijanka

03.05.2016., utorak

Možda porez na crveno meso u Danskoj

Klimatske promjene postale su etičko pitanje, zaključilo je dansko Vijeće za etiku te je danskoj vladi predložilo da se na meso, prije svega crveno, nametne poseban porez. Zbog poreza bi meso bilo skuplje i ljudi bi ga manje konzumirali, čime bi opala njegova proizvodnja, što bi u konačnici imalo utjecaj na znatno manje zagađenje okoliša.

Ovo je vijeće klasični danski način prehrane nazvao neodrživim te zaključilo kako su Danci obavezni promijeniti svoje prehrambene navike. Porez bi započeo govedinom, kao mesom koje najviše zagađuje prilikom proizvodnje, a Vijeće predlaže da bi se nakon toga proširilo na sve crveno meso, a potom i na svu hranu, u onom postotku u kojem ta hrana zagađuje prilikom proizvodnje.

Samo stoka je odgovorna za 10 posto zagađenja planeta, dok je sveukupna proizvodnja hrane zaslužna za od 19 do 29 posto zagađenja prema nekim procjenama. Smatra se da bi samo smanjenje konzumacije govedine i janjetine u Danskoj smanjilo emisiju ugljičnog dioksida za 20 do 35 posto.

Prijedlog je, naravno, izazvao mnogo bure. Mnogi političari su rekli da bi porez imao velik utjecaj na same Dance, ali globalno ne bi ništa promijenio ako ga ne usvoje i druge države. Ipak, ističe se da će se ljudi prije ili kasnije morati suočiti s istinom koliko njihov način prehrane ima učinak na okoliš, bez obzira što iza ugla stoje moćni i strašni mesni lobiji te ljuta javnost koja jednostavno još uvijek nije spremna prihvatiti tu činjenicu.

Oznake: Danska, porez, meso, crveno meso, govedina, zagađenje, porez na meso, ekologija, prehrana, ugljični dioksid


23.10.2015., petak

Špek, kobasice i pljeskavice glavni uzročnici raka

Danas prenosim s Jutarnjeg:

Špek, pljeskavice i kobasice povećavaju rizik od pojave raka, kažu zdravstveni djelatnici. Svjetska zdravstvena organizacija upravo je procesuirano meso navela kao jednu od supstanci koja, uz cigarete i azbest, najviše uzrokuje rak, piše Daily Mail.

Svježe crveno meso također se našlo na popisu kancerogenih tvari, no ipak je nešto manje opasno nego procesuirani proizvodi.

Nova saznanja o štetnosti nekih tipova namirnica još su jedan u nizu udaraca koje je primila industrija brze hrane. Također, nova će istraživanja bitno utjecati i na nove smjernice i upozorenja koja će morati biti istaknuta na ambalaži.

Nova klasifikacija Svjetske zdravstvene organizacije stiže usred povećane zabrinutosti da konzumacija mesa povećava rizik od obolijevanja od brojnih bolesti i da je kriva za 150.000 smrti u Velikoj Britaniji.
S konzumacijom mesa je naročito povezan rak crijeva, u Britaniji drugi najsmrtonosniji oblik raka. Procjenjuje se da bi se samo promjenom životnih navika broj oboljelih prepolovio.

Svjetska zdravstvena organizacija, nakon susreta znanstvenika iz deset različitih zemalja, objavit će da je procesuirano meso jednako opasno kao i primjerice alkohol, azbest, arsen i cigarete.
Procesuirano meso je ono koje je povrgnuto dimljenju, soljenju i dodavanju bilo kakvih kemikalija. Primjeri su šunka, slanina, razne salame, hrenovke i ostale kobasice kao i pljeskavice i slične namirnice.

Crveno meso bit će označeno kao malo manje opasno, dakle kao nešto što 'vjerojatno uzrokuje rak'. Meso općenito sadrži visoku koncentraciju masnoće, a pretpostavlja se da upravo ono što mu daje crvenu boju, ima i najštetniji utjecaj na crijeva i probavne organe.

Nakon ovih saznanja, brojne zdravstvene organizacije pozvat će na izbjegavanje procesuiranog i crvenog mesa, što će nedvojbeno imati veliki utjecaj na industriju mesnih proizvoda i prerađevina koja godišnje u proračun Velike Britanije uplati oko 2,8 milijardi funti te osigurava posao za 440.000 ljudi. Stoga su opravdane njihove sumnje da će izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije ovom sektoru učiniti ogromnu štetu koja će se osjećati godinama, ako ne i desetljećima.

Za razliku od zdravstvenih djelatnika, mesna industrija kaže kako je meso bogato proteinima, dobar izvor vitamina, željeza i cinka te da je ključan dio dobre i balansirane prehrane. Trenutne preporuke o dnevnom unosu mesa kreću se oko 70 grama dnevno, a procesuirano meso treba posve izbjegavati.

Oznake: meso, špek, kobasice, pljeskavice, crveno meso


29.08.2013., četvrtak

Crveno meso povezano s dijabetesom (opet)

Health News Wires objavio je edukacijski video u kojem nudi informacije o povezanosti konzumacije crvenog mesa i pojave dijabetesa tipa 2. Konkretno, konzumacija ove vrste mesa povećava rizik od dijabetesa za visokih 50 posto. Pregledom raznih istraživanja o crvenom mesu i dijabetesu zaključilo se da samo pola obroka ove namrinice dnevno tijekom četiri godine povećava rizik za dobivanje dijabetesa za ovako veliki postotak. Također, smanjenjem porcija crvenog mesa tijekom perioda od četiri godine smanjio se i rizik oblijevanja od diijabestesa za kojih 15 posto. Inače, preko 10 posto američke populacije ima dijabetes koji je povezan i s bolestima srca i bubrega, pretilošću, itd., a vjerujem kako je brojka slična i kod nas.


Oznake: meso, crveno meso, Dijabetes


20.06.2013., četvrtak

Crveno meso snažno povezano s dijabetesom

Znanstvenici iz Singapura pregledali su rezultate tri velike studije s Harvarda, jedna provedena na 26,537 muškaraca, druga na 48,709 žena i treća na 74,077 žena te su došli do sljedećeg zaključka – česta konzumacija crvenog mesa (govedina, svinjetina, divljač, itd.) snažno povećava rizik od obolijevanja od dijabetesa, prije svega tipa 2. Istraživanja su trajala četiri godine, pratila se prehrana ispitanika, a pokazalo se da konzumacija crvenog mesa, a posebno ako se povećava tijekom četiri godine, povećava rizik od dijabestesa za visokih 48 posto. S druge strane, ako se tijekom godina konstantno smanjuje količina crvenog mesa u prehrani (ali ne i potpuno izbaci), rizik od dijabetesea smanjuje se za 14 posto. Što je tek kad se potpuno izbaci crveno meso, treba zaključiti sam.

Oznake: crveno meso, Dijabetes


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.