Indijanka vegetarijanka
20.06.2013., četvrtak
Crveno meso snažno povezano s dijabetesom
Znanstvenici iz Singapura pregledali su rezultate tri velike studije s Harvarda, jedna provedena na 26,537 muškaraca, druga na 48,709 žena i treća na 74,077 žena te su došli do sljedećeg zaključka – česta konzumacija crvenog mesa (govedina, svinjetina, divljač, itd.) snažno povećava rizik od obolijevanja od dijabetesa, prije svega tipa 2. Istraživanja su trajala četiri godine, pratila se prehrana ispitanika, a pokazalo se da konzumacija crvenog mesa, a posebno ako se povećava tijekom četiri godine, povećava rizik od dijabestesa za visokih 48 posto. S druge strane, ako se tijekom godina konstantno smanjuje količina crvenog mesa u prehrani (ali ne i potpuno izbaci), rizik od dijabetesea smanjuje se za 14 posto. Što je tek kad se potpuno izbaci crveno meso, treba zaključiti sam. Oznake: crveno meso, Dijabetes |