Indijanka vegetarijanka

30.05.2016., ponedjeljak

Snaga mahunarki

Dan Jason je poljoprivrednik iz Salt Spring Islanda koji je nedavno izdao knjigu simpatičnog naslova 'The Power of Pulses: Saving the World with Peas, Beans, Chickpeas, Favas & Lentils' (Snaga mahunarki: spašavanje svijeta graškom, grahom, slanutkom, bobom i lećom). U knjizi iznosi zanimljivu teoriju o mahunarkama kao hrani budućnosti iz razloga što su zdrave, hranjive te znatno manje onečišćuju okoliš nego proizvodnja druge hrane. One su bogat izvor vlakana, proteina, važnih minerala i vitamina, uključujući one skupine B, a povećana konzumacija osnažuje kosti, poboljšava kognitivne performanse te smanjuje rizik od raznih upala i tumora te dijabetesa. Također, jedna su od rijetkih skupina biljaka koja nakon što izrastu, tlo ostavljaju u boljem stanju (bogatije važnim tvarima) nego što je bilo prije nego su posijane. Mogu se uzgajati kod kuće, u malim vrtovima te nije potrebno korištenje pesticida i herbicida i k tome ne zahtijevaju mnogo vode. Uz to, UN je 2016. godinu proglasio Godinom mahunarki jer, kada bi se više uzgajale, bili bismo bliže rješavanju svjetskog problema gladi. Dakle, mahunarke su odlične za zdravlje, za okoliš i za rješavanje problema gladi. Kada bi barem netko poslušao ovaj savjet!

Pregršt odličnih recepata s mahunarkama mogu se pronaći na adresi Pulses.org

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: Mahunarke, snaga mahunarki, zaštita okoliša, ekologija, prehrana, glad, voda


30.07.2015., četvrtak

Lampa na sol i vodu

Aisa Mijeno radila je za Greenpeace i stalno je viđala ljude, cijele zajednice koji nemaju osnovnu rasvjetu tijekom noćnih sati. Dok kod nas mnogo toga svijetli i previše, mnogima je teško zamisliti da takve zajednice postoje, ali postoji ih i više nego što možemo zamisliti. Stoga je Aisa pokrenula akciju i izumila lampu kojoj je glavni pokretač sol i voda, namirnice koje imaju i najzabačenija društva. Jedna čaša vode i dvije žlice soli daju svjetlost koja traje osam sati pomoću njezine jedinstvene lampe. Sve ovo zapravo je start up program te se radi na proizvodnji lampi koje će prvo biti distribuirane onima kojima su najpotrebnije, a kasnije će se moći naći u prodaji i za ostale sretnike. Ono što je odlično jest i da lampa može raditi na morsku vodu, a također se može koristiti i za punjenje određenih uređaja koje danas preplavljuju zapadni, bogatiji dio svijeta.

Više o cijelom projektu na:

http://www.salt.ph/

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: sol, voda, lampa, energija, svjetlost, siromaštvo


19.03.2015., četvrtak

Oprez, prijevoz živih životinja

Uz sve lutalice i pse na lancima koje svaki dan susrećemo, jedna od najtežih stvari koje moram gotovo svakodnevno prožvakavati je prijevoz živih životinja. Nekad ih ne vidiš, ali po smradu koji te zapljusne kad kamion prođe, znaš da su unutra. Nekad ih vidiš, tresu se u ritmu rupa na cesti i kroz rešetke guraju vlažne njuškice van mirišući put koji ih manje-više vodi u smrt. Najčešće vidim krave, odnosno teliće ili svinje, a u novije vrijeme sve je više i konja. Na kamionu piše: Prijevoz živih životinja. Ovo bi dakle trebalo značiti da bi vozač trebao drugačije voziti nego da, primjerice, vozi krumpire. Međutim, rijetko je to tako. Zamisli sad da si ti u toj prikolici, nemaš pojasa niti išta što te drži, a neki isfrustrirani tip što prije želi stići od točke A do točke B i iskrcati te na toj točki B ravno pod nož. On dakle vozi bez ikakve pomisli da si ti unutra. Jer ti nisi bitan. Ti si 'samo' životinja. Bezbrojne su i priče o tome koliko dugo se životinje voze od te točke A do točke B, i to bez vode i hrane. Često satima čekaju na granicama kako bi se riješila papirologija. Također bez vode i hrane. Pri tom prijevozu često neke od njih umru, ali vožnja se nastavlja bez obzira na sve. Međutim, nikoga nije briga za to. One su samo roba. Sredstvo da se nešto zaradi. Sredstvo da se zadovolji trenutna potreba nepca. A u toj torturi i mučenju sudjelujemo svi mi, jedni jer prevoze, drugi jer kolju, treći jer tranče, četvrti jer jedu, peti jer se pokrivaju ušima, šesti jer, iako svjesni svega, znaju da ne mogu napraviti ništa da se sustav promijeni…

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Fotografije uzete s: Prijatelji-zivotinja.hr

Oznake: prijevoz živih životinja, Životinje, prijevoz, Kamioni, patnja, hrana, voda


19.12.2013., četvrtak

Dobra zobena kaša

Neki dan odem u trgovinu i kupim si nekoliko pakovanja 'dobre zobene kaše'. Ima ih više vrsta – s jabukama, čokoladom i šumskim voćem. Blagajnica prasnu u smijeh i pita: 'To se pravi s vodom?' Ja kažem: 'Da, i jako je fino!' Ona još više se poče smijati kao da sam ispričala neki dobar vic, sve se previjajući u struku. Ja kažem kako i moj sin to voli jesti, a ona opet u kes.

Kaže kako je to probala i dala svojoj kćeri, ali nisu to mogle jesti. Čude se tko pravi s vodom zobenu kašu. To mora biti s mlijekom. I s puno prave čokolade.

I smije li se smije.

I ja se smijem jer mi je i bedasta i simpatična.

Smijemo se dobroj zobenoj kaši.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: dobra zobena kaša, trgovkinja, mlijeko, voda


30.08.2013., petak

Forbes – manje vode, manje mesa

Forbes piše o najnovijoj studiji koja kaže kako agrikultura troši najviše vode od bilo koje druge ljudske djelatnosti i stoga pozivaju na manju konzumaciju mesa. Ističe se da je potrošnja vode tako velika da mnoge rijeke nerijetko presuše. Na globalnoj razini je potrošnja vode porasla za čak pet puta od 1950. godine. Stoga se poziva na razumniju potrošnju ovog vrijednog izvora te se ističe kako se većina poljoprivrednih površina koristi za prehranu stoke koja se onda pretvara u meso za ljudsku potrošnju. Na kraju članka je zaključeno: 'Promjena u prehrani ne bi bila dobra samo za naše nikad veće trbuhe već bi bila i dobar način da se sačuvaju naši vrijedni izvori vode.'

Ovome u prilog ide i podatak da primjerice – za proizvodnju jednog kilograma junećeg mesa treba potrošiti i do čak 40,000 litara vode.

Oznake: meso, voda, prehrana


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.