Indijanka vegetarijanka

30.07.2015., četvrtak

Lampa na sol i vodu

Aisa Mijeno radila je za Greenpeace i stalno je viđala ljude, cijele zajednice koji nemaju osnovnu rasvjetu tijekom noćnih sati. Dok kod nas mnogo toga svijetli i previše, mnogima je teško zamisliti da takve zajednice postoje, ali postoji ih i više nego što možemo zamisliti. Stoga je Aisa pokrenula akciju i izumila lampu kojoj je glavni pokretač sol i voda, namirnice koje imaju i najzabačenija društva. Jedna čaša vode i dvije žlice soli daju svjetlost koja traje osam sati pomoću njezine jedinstvene lampe. Sve ovo zapravo je start up program te se radi na proizvodnji lampi koje će prvo biti distribuirane onima kojima su najpotrebnije, a kasnije će se moći naći u prodaji i za ostale sretnike. Ono što je odlično jest i da lampa može raditi na morsku vodu, a također se može koristiti i za punjenje određenih uređaja koje danas preplavljuju zapadni, bogatiji dio svijeta.

Više o cijelom projektu na:

http://www.salt.ph/

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: sol, voda, lampa, energija, svjetlost, siromaštvo


27.02.2013., srijeda

725,000 Hrvata ne jede meso

Jučer mi je privukla pogled naslovnica Večernjeg lista. Velikim slovima preko skoro pola stranice je pisalo: '725,000 Hrvata nema za meso ni svaki drugi dan'

Ovo je trebalo bombastično najaviti kako je nedostatak mesa znak siromaštva i već i ovako napaćenoj naciji baciti još nešto o čemu će razmišljati – je li jela meso danas.

Meso se često povezuje s bogatstvom, a upravo je suprotno. Puno mesa put je u bolest, a da i ne govorimo koliko životinje po farmama svakodnevno pate samo kako bi ljudi mogli uživati u odresku, salamama i sličnom. Tu je i onda taj sklop u glavi da bi se to shvatilo, a kada se i shvati da ti bude toliko stalo pa da napraviš nešto po tom pitanju.

Ne kažem da je situacija bajna, ali dokle god budem viđala bačen kruh po cesti, toliko pušača i uživatelja alkohola ne vjerujem u neko veliko siromaštvo u našoj državi. Osim toga, glad je više u očima neko u želucu. A svi bismo bili puno zdraviji i sretniji da ono što pojedemo smanjimo barem za trećinu, ako ne i polovicu.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: meso, siromaštvo, Večernji list


08.01.2013., utorak

Mohamed Choukri: Goli kruh

Autobiografski roman marokanskog pisca koji pljušti okrutnošću. Priča je to o njegovom djetinjstvu u kojem je izložen stalnim očevim udarcima, spava po ulicama, često je gladan, a kada uđe u pubertet goni ga velika seksualna glad prema svemu, ženama, muškarcima, životinjama… Naučio je pisati tek s 20 godina. Šokantna priča koja još dugo ostaje u pamćenju nakon što se pročita.

Oznake: Mohamed Choukri, Goli kruh, bijeda, siromaštvo, okrutnost


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.