Indijanka vegetarijanka

30.07.2015., četvrtak

Lampa na sol i vodu

Aisa Mijeno radila je za Greenpeace i stalno je viđala ljude, cijele zajednice koji nemaju osnovnu rasvjetu tijekom noćnih sati. Dok kod nas mnogo toga svijetli i previše, mnogima je teško zamisliti da takve zajednice postoje, ali postoji ih i više nego što možemo zamisliti. Stoga je Aisa pokrenula akciju i izumila lampu kojoj je glavni pokretač sol i voda, namirnice koje imaju i najzabačenija društva. Jedna čaša vode i dvije žlice soli daju svjetlost koja traje osam sati pomoću njezine jedinstvene lampe. Sve ovo zapravo je start up program te se radi na proizvodnji lampi koje će prvo biti distribuirane onima kojima su najpotrebnije, a kasnije će se moći naći u prodaji i za ostale sretnike. Ono što je odlično jest i da lampa može raditi na morsku vodu, a također se može koristiti i za punjenje određenih uređaja koje danas preplavljuju zapadni, bogatiji dio svijeta.

Više o cijelom projektu na:

http://www.salt.ph/

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: sol, voda, lampa, energija, svjetlost, siromaštvo


29.07.2015., srijeda

Prvi vege drive – thru

Prvi drive – thru restoran brze hrane koji je vegetarijanski i veganski otvoren je u Rohnert Parku u Sjedinjenim Državama. Restoran je nazvan Amy's Drive – Thru, a koncept je proizašao iz projekta Amy's Kitchen. U ponudi imaju cheesburrgere, pizze, burritose i ostalo što se inače može pronaći u restoranima brze prehrane, samo što je ovdje sve bez mesa. Većina sastojaka je organskog podrijetla i bez GMO te postoje i opcije bez glutena. Bračni par koji je otvorio restoran radio je govotovo 2 godine na projektu i razvijanju recepata. U ponudi je i mnogo salata koje su ujedno i najskuplji dio menija. Oni koju su posjetili restoran, kažu kako jedino što nedostaje su deserti, nema nikakvih.

Više o svemu na:

http://www.7x7.com/eat-drink/wheres-beef-worlds-first-vegetarian-drive-thru-opens-rohnert-park

Fast food kao ideja zapravo je nešto čega bi se svi trebali kloniti, u bilo kojem obliku, no ipak je činjenica da će ljudi vrlo rado pojesti fast food pa zašto ne onda onaj bez mesa?

Oznake: fast food, vegetarijansko, amerika


28.07.2015., utorak

Sam Carpenter: Work the System

Poslovna knjiga na engleskom na 258 stranica koju sam pročitala prije više od mjesec dana, o tome kako se može zaraditi više, a raditi manje. Također, sistem se može primijeniti i na druga područja života. Ukratko – sve što radimo, svaki dio života može se raščlaniti na manje dijelove. Da bi cijeli sistem dobro funkcionirao, potrebno je napraviti upravo to, a onda svaki dio koji ne radi dobro, popraviti, baš poput pokvarenog stroja. Knjiga je 2009. godine osvojila nagradu kao najbolja nefikcijska literatura na Festivalu knjiga u New Yorku. Ako je netko želi pročitati, molim da mi se obrati na mail (desno u stupcu).

Oznake: Sam Carpenter, Work the System


27.07.2015., ponedjeljak

Pužja posla

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: puž


23.07.2015., četvrtak

Minijaturne svinje

Mnogi su za kućne ljubimce uzeli minijaturne svinje ili, kako ih još zovu teapot pigs (svinje velike kao šalica za čaj). Trend je veoma prisutan u Sjedinjenim Državama, međutim nakon otprilike godinu dana nastaju problemi. Naime, svinje više nisu minijaturne već narastu u svoju normalnu veličinu. Tada vlasnici više ne znaju kamo će s njima pa ih jednostavno napuštaju. Trenutno je situacija takva da su tisuće i tisuće nekad minijaturnih, danas normalnih svinja napušteno. Skloništa za napuštene životinje se prepuna i neki su čak uveli odredbu da ne mogu primati nove svinje.

Većina vlasnika kaže da im uzgajivači kažu kako će svinja ostati tako malena ako je se hrani točno određenom količinom točno određene hrane. Međutim, životinjama to nije dosta pa većina tako gladuje ili jede što stigne i kopa po smeću kad im se ukaže prilika. U konačnici ipak narastu do svoje normalne veličine. Cijena jedne male minijaturne svinje se kreće oko vrtoglavih 2,500 dolara.

Zašto jednostavno ne spasiti onog psa lutalicu? Ah da, preobičan je i preružan.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: minijaturne svinje


20.07.2015., ponedjeljak

Normalno i nenormalno

Ali zapita li se itko zašto?

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: pohani mozak


17.07.2015., petak

Jelenak

Vjerojatno najveći kojeg sam do sada vidjela. Nažalost, mrtav.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: Jelenak


10.07.2015., petak

Jede li se juha samo topla?

Ili barem mlaka? Dakako, ima poznatih hladnih juha, ali čini mi se da one pripadaju nekim drugim kulturama. Kod nas je manje-više juha – juha samo ako je topla. Po mogućnosti vruća. Volim sirovu hranu i rado probavam takve recepte pa sam probala i sirovu juhu. Dakle, radi se o tome da se sastojci stave u blender i dobro izmiksaju pa se sve sipa u tanjur i jede žlicom poput juhe. I odlučih se za sirovu juhu od češnjaka. Dakle, stave se u blender tri šalice vode, pola šalice oraha ili lješnjaka, 6 -8 češnjeva češnjaka, jedna veća rajčica, ljute feferonke po želji kao i soli te sok pola limuna.

Uz komentar da ovo izgleda kao napoj, najčešći komentar na moju juhu je bio: 'Juha, pa zar hladna?' Dakle, nitko nije bio oduševljen pa čak ni nešto blizu tome. A i ja sama, koliko god voljela sirovu hranu i posebice sastojke koji su u ovoj juhi, nisam baš oduševljena. Dojam – kao da žlicom jedem smoothie. Tako da je pola juhe završilo u chilli grahu i s njim se odlično sljubio, dao mu kremastu strukturu.

Pokušala sam doznati imam li predrasuda prema ovoj juhi jer nije topla. Ne znam. Treba mi još iskustva s takvim juhama. Kako bilo, ne odustajem još od njih. U vrijeme ovih vrućina vjerujem da najbolje pašu.

Oznake: juha, sirova hrana, prehrana


09.07.2015., četvrtak

Biorazgradljivi tanjurići

Plastični tanjuri, pribor za jelo, nažalost, sve su popularniji. Kada se god nešto slavi, bilo od običnih dječjih rođendana pa do nekih velikih fešta, plastika je postala pravilo, a ne iznimka. S njom je lako – iskoristi se i onda jednostavno baci u smeće bez razmišljanja koliko će se dugo tamo na smetlištu to razgrađivati, a poslužilo je samo za nekoliko sati partijanja. Sve je više pokušaja da se napravi biorazgradljivo posuđe iz kojeg se jede, ali koliko vidim, teško da će zaživjeti, prvenstveno zbog cijene jer plastici je teško konkurirati. Talijanski studio WhoMade izumio je biorazgradljive tanjuriće koji se prave od ostataka mrkve i ljusaka kikirikija. Kada se posudice iskoriste, mogu se rastopiti u vodi i time potom zaliti bilje u vrtu ili cvijeće u teglama.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: plastika, smeće, biorazgradljivo


08.07.2015., srijeda

Hladnjak solidarnosti

Mala španjolska zajednica na originalan se način bori protiv bacanja hrane koja je jestiva i dobra za upotrebu, a ujedno i pomaže ljudima koji su slabijeg ekonomskog statusa. Naime, na jednom mjestu na ulici instalirali su skromni hladnjak i u njega svi koji to žele mogu staviti hranu te istu tu hranu mogu uzeti svi koji imaju potrebu za njom. Bitno je da hrana ima vrijedeći rok trajanja, a može se staviti i ona koja je pripremljena kod kuće uz uvjet da se na njoj istakne kada je pripremljena. Jedino što se ne stavlja u hladnjak je sirovo meso, jaja te morski plodovi i životinje te naravno ono čemu je istekao rok trajanja. Hladnjak je postavljen u travnju ove godine i računa se da je kroz njega donirano od 200 do 300 kg hrane. Hladnjak svakog dana obilaze volonteri kako bi provjerili stanje, ali do sada nisu nikad ništa morali ukloniti niti je bilo slučajeva vandalizma. Iz udruge koja je došla na ovu jedinstvenu i hvale vrijednu ideju kažu kako im nije toliko bio plan pomoći siromašnima, koliko spriječiti nepotrebno bacanje hrane koja je dobra za konzumaciju. Dodaju i da nema nikakvih restirkcija tko može uzeti hranu, primjerice, ako to poželi, može se dovesti i Julio Iglesias( haha) i uzeti si nešto za jelo. Ideja se također proširila i u Boliviju te je sve više zainteresiranih koji bi sličan, skromni hladnjak željeli postaviti i u svojoj zajednici kako bi smanjili bacanje hrane te ujedno pomogli siromašnijim članovima društva. Bravo!

Više o svemu na:

http://www.treehugger.com/green-food/small-town-spain-fights-food-waste-humble-refrigerator.html

(sorry, ne znam zašto link ne radi, kad ga unesem sve je u redu, kad se objavi, ispadne ovako. Glavna stranica je Tree pa nakon toga H u g g e r točka com, i to sve zajedno, a ne treeher, kako ispadne na linku)

Oznake: hladnjak, solidarnost, španjolska, hrana, bacanje hrane, doniranje


07.07.2015., utorak

Tužna sličica iz svinjca

Imam rođake koji se bave uzgojem svinja. Dakle, žive na selu i uzgajaju svinje. Pomislit ćete da te svinje žive na livadi, kupaju se u blatu u ograđenom prostoru zvanom tor. Takve slike nosim iz djetinjstva sa sela, tako su se prije svinje uzgajale na selu. Međutim, danas je uzgoj na selu sličan onome na najgorima farmama. Ogromne svinje u malim kavezima. Majka svinja obično se ne može ni okrenuti, a ispod joj dolaze maleni da je sišu. Često jednostavno legne na melene i uguši ih. No, vratimo se na početak priče. Trudna krmača nekako je pala i od težine slomila kičmu. Klanje, nema druge. Meso prodano. Vlasnik ne može prisustvovati klanju, ne može jesti to meso. Jer to je meso njegove svinje koja je bila trudna. Odlazi od kuće. Vraća se kad sve bude gotovo. I jede meso drugih svinja. I dalje uzgaja svinje na isti način. Što ne štima u cijeloj toj priči?

Oznake: svinje, uzgoj, dvostruka pravila, patnja, Životinje


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.