Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

26.02.2017., nedjelja

Zului vs. ostali

Nakon dvomjesečne pauze ili podužeg zimskog sna proljeće je na teren napokon izvuklo i naše Zulu medvjediće. Njih pet pojačava Manga, dok s druge strane staje vojno-policijska postava Dedo, Spock, Sivi, Deki uz inžinjere Borosa i Živka. Igramo klasični scenarij osvoji bazu sa tri života i dva oživljavanja na principu drugi poginuli te vadi iz respawna. Prvu borbu krećemo kao i obično ko sivonje puni snage i energije. Iako Zulu strana malo više gura, dolazi do nekog bliskog rafalanja i čišćenja nadomak njihove baze. Ima nas dosta izbačenih iz igre odnosno sa utrošena sva tri života pa prvu proglašavamo neriješenom tj. 0,5:0,5. Nakon toga su uslijedile još četiri borbe uz izmjenu strana. Nakon rezultata 1,5:0.5 za Zulue otkrivam im zašto gube. Naš juriš i ovladavanje središnjim objektom stavlja nas u taktičku prednost.

Plaćenici

Rekoh im to jer sam mislio sam da ćemo nastaviti trening po principu AK-i protiv zapadnih replika, ali dečki žele nastaviti u istom sastavu. E jbg ga sad sam se već izlajao. Već sljedeću borbu dobijaju jer brže stižu do središnjeg objekta. Dobijaju i onu nakon toga jer nam četvorica sa Zulu strane kategorije 40+ već lagano posustaju nakon tri sata neprekidnog kretanja. Iako smo bolje gurali u liniji, nismo pazili leđa i Živko nam preko brijega upada u bazu. Sunce već pada i imamo vremena za još jednu igru. Neki bi već odustali, ali nema predaje. Gura se linijski, gine se, čistimo Dekija i Spocka koji napreduju uz potok. Živko nas opet pokušava probiti s leđa, ali teren je sada nama na ruku jer napreduje preko ćelavijeg dijela šume i nema efekta iznenađenja. Na kraju im Čiwa uzima bazu sa dva preostala. Konačni rezultat je 2,5:2,5. Raspremamo se i krećemo u najbližu birtiju na nekoliko rundi Velebita. Vozimo se doma po mraku.

Plaćenici

19.02.2017., nedjelja

Zapad vs. Istok


Plaćenici

Prve dvije borbe odrađujemo tri na tri. Igramo osvoji bazi i rezultat je izjednačen. Treću borbu pauziram radi opremanja novopridošlog borca. Dok mu dajem repliku stižu još trojica. Unatoč gubicima u transportu ipak nas se skupilo deset. S obzirom na sunčan dan stvarno bi bila šteta da smo opet odrađivali podzemlje. Vraćamo se nazad i na prijedlog Dekija dijelimo prema replikama. S jedne strane staju replike AK-47/74 Ruskog koncerna Kalašnjikov, dok s druge strane staju replike zapadnih proizvođača poput Colt M4 i HK MP-5. Nakon toga je kroz neka dva sata i kusur uslijedilo još pet borbi na ispadanje.

Plaćenici

Zapadnjaci nikako da kliknu u linijskom djelovanju, dok je istočna strana linijski nastupala i čistila prostor ispred sebe. Dva puta im u bazu ulazi binom koji je frontalno nastupao, a tri puta dok ih mi zadržavamo linijski, bazu im penetrira s leđa Dedo kao vuk samotnjak. Najbliže pobjedi zapadnjaci su bili u četvrtoj borbi kad su nas dobro stisnuli i izbacili nam trojicu iz igre. Dok je Spock sam zadržavao njihovu trojku u napadu na našu bazu, Dedo im opet upada u bazu i čujemo - Gotovo! Dobar trening koji još jednom analiziramo uz pokoje pivo. Do sljedeće nedjelje.

Plaćenici

12.02.2017., nedjelja

Vojska vs. Policija


Valjda zbog viroza, zimskog depresivnog vremena i ispitnih rokova ovu nedjelju opet bilježimo slab odaziv Plaćenika. Brojka ispod deset tjera nas u podzemlje na urbanu bojišnicu sa jasnim granicama terena. Dok čekamo jednog koji kasni odrađujemo fajt za zagrijavanje u rasporedu dva stara vojnika protiv dva policajca i jednog budućeg vojnika kojeg tjedni dijele od odlaska na dobrovoljno služenje vojnog roka. Unatoč cijevi manjka stara vojska odnosi pobjedu. Stiže nam i šesti igrač, koji nije u policiji, ali ko da jest jer mu je cijela obitelj te struke. Sljedeću borbu igramo nas dva protiv njih četvorice uz napomenu ako izgubimo, vraćaju nam našeg vojnika. Tako je i bilo. Čak smo posumnjali da nas je Horvat poriješavao kako bi nam se vratio. Šalu na stranu, dva na četiri bio je više nego optimističan pokušaj.

Plaćenici

Nakon toga je uslijedilo još deset brzih borbi na ispadanje. Iako je svaka bila različita i nijanse su odlučivale, vojna strana se stalno držala provjerene taktike i rasporeda. Spock je držao desnu stranu, Manga se iz sredine prema potrebi prebacivao lijevo ili desno, dok je Horvat kao najbrži pičio po lijevom krilu i radio poluobuhvate po svijetloj strani terena. Iako je policijska strana mjenjala pravce nastupa i taktike, ipak nije mogla parirati združenom i dobro koordiniranom vojnom nastupu. Dodao bi i unatoč boljoj fizičkoj spremi. No s obzirom da im je ovo tek drugi trening, vidi se da imaju dobre temelje, kao i potencijala za nastavak razvoja kroz ovu simulaciju bojnog djelovanja. Sve u svemu u neka tri sata i sitno, odrađeno je čak 12 borbi sa rezultatom 7 : 3 i uz dvije neriješene. Što je na kraju izanalizirano uz brzo pivo na klupama. Do sljedeće nedjelje...

05.02.2017., nedjelja

Prva šuma 2017.


Nakon prošlonedjeljnog buđenja, bio je red ovu nedjelju odradit i prvi šumski trening 2017. godine. Skuplja nas se 11, uz nešto poginulih u transportu. Dijelimo se po pravilu dva "nova" biraju, pa se dijelimo 5:6. Manja ekipa kreće u šumu postaviti zasjedu, a brojnija grupa kreće u čišćenje. Krećemo se polako i oprezno, ali konačno ih nalazimo. Linijskim djelovanjem relativno brzo ih čistimo jer su se raštrkali kao pojedinci po terenu. Nakon toga Dedo dijeli balone i krećemo raditi po scenariju "ubij balon". Prvu borbu na tom principu ulazimo neprijatelju s leđa u bazu i lagano napredujemo kad netko viče gotovo. Dedo nam je penetrirao bazu, te ubivši Antu koji ga je čuvao, buši balon.

Plaćenici

Izvukavši pouku nadalje je balon u bazi bio bolje štićen, pa im bušimo balon sljedeće dvije partije. Četvru borbu na balone odmah krećemo frontalno, združeno izlazimo i čistimo plato, te rješavamo balon. Povratkom u našu bazu po stvari, zatičemo Dedu kako drži naš balon. Iako nije vikao gotovo, kaže da je stigao do njega prije nego mi do njihovog. Njemu za ljubav borbu na balone proglašavamo izjednačenom. Oblaci se gomilaju, pa zaključujemo kako je to to. Zadnju borbu odrađujemo prema autima. Manja ekipa se povlači, dok brojnija nastupa linijski i potiskuje ih. Cilja nema osim izlaska iz šume. Spremamo se, izlazimo iz šume (jedva), vršimo pretovar po autima i idemo na Velebitsko u lokalnu birtiju. Analiziramo još jednom odrađeno, te se razilazimo do sljedeće nedjelje.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.