AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

nedjelja, 19.06.2016.

MLADI U RURALNOM PODRUČJU - KONFERENCIJA


KAKO ĆE IZGLEDATI SELO NAKON 2020. GODINE ?

U kongresnom centru “Forum” u Zagrebu održana je 18.lipnja konferencija iz Programa ruralnog razvoja pod imenom “MLADI U RURALNOM PODRUČJU”. Konferenciju je otvorio pred šezdesetak mladih poljoprivrednih proizvođača do 40 godina ministar poljoprivrede dr. Davor Romić, s izlaganjem je nastavio pomoćnik ministra dr. Mario Njavro s temom, “Mladi i Program ruralnog razvoja mogućnosti i izazovi”. Dr. Ornella Mikuš s Agronomskog fakulteta u Zgrebu izlagala je temu pod naslovom “ Mladi poljoprivrednici u ruralnom području Europske unije. Ines Dundović dipl. ing. agr. samostalna je mlada poljoprivrednica koja je početke svoga rada na poljoprivredi predstavila u svom predavanju “ Veggie d.o.o”. Valentina Hadžić radi i na OPG-u svojih roditelja I u razvojnoj agenciji u Varaždinu. OPG Hadžić je 2015. od Večernjeg lista bilo proglašen najboljim OPG-om u RH i dobilo je priznanje “Zlata vrijedan”. Valentina je govorila o svom poslu i svojim iskustvima preuzimanja gospodarstva na kome radi zajedno sa roditeljima i sestrom. Gost Konferencije je bio Rok Damijan iz Slovenije, mladi poljoprivrednik iz okolice Maribora koji je govorio o slovenskim iskustvima u provedbi mjere “Mladi poljoprivrednici”.

Image and video hosting by TinyPic
Konferencija "Mladi u ruralnom području"

Vrijednost te konferencije je u više održanih panela na kojima su prisutni mladi poljoprivrednici postavljali pitanja iz procedure Natječaja za Mjeru 6. , opraciju 6..1.2. i 6.1.3. djelatnicima Agencije za plaćanja i djelatnicima Ministarstva, a sve u cilju da se procedure natječaja dovedu u što realnije okvire pri sakupljanju relevantne dokumentacije što je naglasio i pomoćnik ministra dr. Mario Najvro.

Tek što je prišo mikrofonu u kongresnoj dvorani “Forum” ministar poljoprivrede dr. Davor Romić je rekao kako u prvim , drugim i trećim redovima, a i u ostalim redovima ima mladih ljudi koji koje poznaje jer su bili njegovi studenti. “Mladi u ruralnom prostoru” za mene je ipak ovaj susret jedno posebno događanje” počeo je svoj govor ministar dr. Romić te upitao “ Zašto?”, a onda dajući odgovor nastavio “ Zato što sam trebao donijeti odluku o povećanju alokacije za mjeru 6.1. i to sam najugodnije i napravio, zato što vjerujem da upravo vi, mladi poljoprivredni proizvođaći činite ono što se zove budućnost poljoprivrede u ruralnom prostoru.


Image and video hosting by TinyPic
Ministar poljoprivrede dr. Davor Romić

Ova Mjera u ruralnom razvoju, odnosno svi ovi novci koji su osigurani tih 3, 6 milijardi eura, ako se ugrade u ruralni prostor mi smo uvjereni da će to biti prostor za ugodan život. To je ono čemu težimo. Povećati smo alokaciju da bi svi mladi proizvođači dobili 50 000 eura iz Mjere 6.1. Isto tako mladim poljoprivrednim proizvođačima iz Mjere 6.3. povećana je alokacija s ciljem i težnjom da oni koji su mali postanu sutra veći, da onu famoznu granicu od 8000 eura preskoče i da se još do kraja programa ruralnog razvoja imaju priliku natjecati i za druge mjere financijske potpore. To je sve težnja i želja da napravimo” rekao je ministar te nastavio “ Mladi, kreatori, oni koji nose inovacije koji će inovativne tehnologije prenositi u poljoprivrednu proizvodnju Republike Hrvatske, to ste vi. Ja vas u potpunosti podržavam na vašem putu da poljoprivredna proizvodnja u ruralnom prostoru bude vaš izbor. Sudjelovao sam gotovo na svakoj konferenciji Vijeća ministara EU. U zadnje vriueme jako puno se raspravlja o inovacijama I inovativnim tehnologijama koje akceptiraju i transferiraju mladi ljudi. Stoga svaki korak obrazovanja, svaka ideja , svaka informacija za Vas i za sve nas je krucijalna. Niste vi samo kreatori, oni koji će prihvatiti , već oni koji će razvijati ideje a time razvijati i ruralni prostor Republike Hrvatske. Značajno je i to da inovacije koje bi se trebale implementirati u prehrambenu i drugu proizvodnju trebaju biti stvarane u znanstvenim institucijama, tako da spoj znanstvenih institucija i spoj obrazovnih institucija u RH bude spoj mladih koji će to implementirati, a to je iznimno važno.” “Zato svaki oblik edukacije i svaka razmjena mišljenja iznimno je zanimljiva. Drago mi je da je mladi kolega iz Slovenije ovdije da prenese dio infprmacija o tome kako su oni prošli kroz neke procese. Kažu mudri da je puno bolje učiti na tuđim nego na vlastitim greškama. Međutim uvijek naučite i na vlastitim greškama. Svatko od nas je napravio neku pogrešku. Ali ako je brzo skužite onda se ispravak može brzo napraviti . Morate biti oni koji će trasferirati i raditi promjene prema boljim uvjetima. Zato u potpunosti podržavam ovu konferenciju da upravo program ruralnog razvoja, tamo gdje ste vi mladi, kreirate i sudjelujete u kreaciji pri izradi samog programa, ali i pojedine Mjere i ja Vam želim potpuni uspjeh u radu. A ministarstvo vam staji kao i do sada na raspolaganju” – rekao je ministar poljoprivrede dr. Romić te do 13 sati ostao na Konferenciji sudjelujući u njenu radu slušajući problem , te odgovarajući na pitanja.

POLJOPRIVREDA VIŠE NIJE ŠTO JE BILA

Pomoćnik ministra dr. Mario Njavro , načelnik Uprave za upravljanje fondova za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju na samom početku izlaganja pojasnio je : što nam je cilj, što želimo postići s ovom konferencijom? Želimo dati širu sliku o socio ekonomskim aspektima , ne samo u RH, već i u EU i globalno. Podsjetiti ću na neke osnovne elemente ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014- 2020. nekoliko natutnica o važnosgti mladih poljopribrednika.I ne samo poljoprvrednika nego mladih osoba opčenito u ruralnom prostoru .
“Poljoprivreda nije danas više što je bila.Kada gledamo poljoprivredu u RH kada je gledamo u EU, kada je gledamo u globalnom kontekstu vidimo brojne promjene , promjene su stalne i promjene utječu na izbor poslovanja i konkurentnost. Otvaraju se nova tržišta, a na tim tržištima potrebno je zauzeti svoje mjesto sa proizvodima koje potrošaći traže, a oni su sve zahtijevniji – traže kvalitetu hrane, zakonodavac je sve zahtijevniji. Prednost je u tome što će proizvodnja hrane uvijek biti potrebna.Pozornost treba obratiti na stalno okrupnjavanje biznisa, iznaći u tom lancu hrane mjesto postoji za male, ali i za mlade poljoprivrednike, u tom kontekstu. Gdje nam je tu mjesto, od primarne proizvodnje pa do potrošaća?Kako se nametnuti sa kvalitetom, koje su to strategije na kojima možemo zauzeti mjesto na tom zahtjevnom tržištu?Poljoprivrednici su najranjiviji u tom procesu i za njih poljoprivreda često nije samo biznis, to moramo imati na umu.” “Brojni su rizici koje treba uzeti u razmatranje: klimatske promjene,sigurnost hrane, varijabilnost cijena, nedostatak ili otežani pristup financijskim sredstvima, sve je to jedno šire globalno okruženje koje treba uzeti u obzir kada govorimo o poljoprivrtedi u kreiranju bilo kojih politika i strategije razvoja poljoprivrede pa i mjesta i uloge mladih u tom kontekstu.”-


Image and video hosting by TinyPic
Dr. Mario Njavro, pomoćnik ministra poljoprivrede na konferenciji

Europska unija i ZPP prepoznala je važnost mladih još u poteklom proračunskom razdoblju. Da podsjetim kako je to EU postavila a mi smo kasnije prenijeli program: prijenos znanja, inovacije, jačanje konkurentnosti, promicanje organizacije lanca opskrbe hranom, upravljanje rizikom, obnavljanje očuvanje i poboljšanje eko sustava promicanje učinkovitosti resursa s obzirom na borbu s klimatskim promjenama, promicanje društvene uključenosti, suzbijanje siromaštva i gospodarskog razvoja u ruralnom prostoru.Neka polazišta su u Uredbi EK 1305/ 2013 mladi u potpori ruralnom razvoju, gdje se govori o mladim poljoprivrednicima i mogućnosti njihova Programa koji je potvrđen od EK u svibnju 2015. godine. To je program u kome mi imamo definirano 16 Mjera koje su u širokom rasponu i koje utječu na konkurentnost, ekološke resurse, prijenos znanja , mjera koje utječu na lanac hrane i upravljanje rizikom. U tom i tavom programu imao na raspolaganju kao što je i ministar spomenuo koji je podjeljen na razdoblje od 2015. - 2020. U prosjeku oko 300 000 kuna . u godini 2015. i 2016. Financijske potpore su i nešto veće.
Najveći dio toga odlazi na investicijske mjere, znaći mjere koje pomažu razvoju konkurentnosti, najpoznatija je Mjera 4, ali i druge Mjere,okolišna plačanja, te na ostale horizontalne Mjere . Na rasapolaganju za mlade poljoprivrednike je Mjera 6. Imamo u ovom razdoblju 50 milijuna eura odnosno za 1000 njih možemo financirati opraciju 6. ŠTO SE STAVLJA U ODNOS KADA GOVORIMO O MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA? “ Na retoričko pitanje pomočnik ministra dr. Njavro je nastavio:
“Obzirom na situaciju nu ruralnom prostoru, obzirom na nepovoljnju demografsku sliku, mladih, onih ispod 35 godina je ispod 6% u EU. Izazov koji je pred nama je demografska obnova, zadržavanje I ulazak mladih u ruralni proctor. Oni time donose –činjenica je – znanje,inovacije, nove tehnologije proizvodnje, snažniji, vjerujemo poduzetnički duh u odnosu na njihove toditelje, djedove I bake …Problemi s kojima se susreću je dostupnost zemljišta, pristup početnom kapitalu za ulaganje, atraktivnost poljoprivrede, razina infrastructure, kako one komunalne tako i društvene, institucije za odgoj, obrazovanje i slično. I tu si postavljamo pitanje – kako bi trebalo izgledati selo nakon 2020. godine.
Mladi poljoprivrednik, tko se pod tim nazivom podrazumijeva? Što se nudi za mlade poljoprivrednike?To je potpora za pokretanje posla, Mjera 6 i Mjera 6.1. Međutim mladima se u okviru ruralnog razvoja nude i druge mjere od ulaganja u fizičku imovinu Mjere 4. prijenosa znanja i aktivnosti informiranja Mjera 1, zatim Mjera 2 savjetodavne službe, Mjera 16 suradnja, te ulaganja u ne poljoprivredne aktivnosti. Unutar RR postoje aktivnosti lider program i ruralne mreže ,Financijski instrumenti su jedan od prioriteta ZPP. Radimo na tome da stvaramo fina, ne da se sve temelji I svodi na bespovratnim sredstvima već I finanancijske instrumente u obliku kredita, mikrokredita, garancija.

Poljoprivrednici dobivaju određenu potporu kroz prvi stupanj financijske politike, znaći izravna plaćanja , ali i kroz druge potpore koje nisu beznačajne, potpore ili programe za znanost unutar EU, potpore za obrazovanje unutar EU potpore za obrazovanje, fornmalno i neformalno, za poduzetništvo i brojne druge.Sve to treba imati na umu i tu je komplementarnost tih mjera, što treba uzeti u razmatranje” – opširno i detaljno je izlagao dr. Njavro te nastavio :“Što mladim poljoprivrednicima stoji na raspolaganju? To je Mjera 6, odnosno tip operacije 6.1.1.potpra za pokretanje gospodarstva mladim poljoprivrednicima, čiji je cilj pomoći im da postanu nositelji OPG-a . U tom kontekstu potpora iznosi 50 000 eura. Obzirom je natječaj završio, mi smo se u ovom trenutku odlučili na povećanje alokacije kako bi ubrzali provedbu te mnjere operacije 6.1.1. i nadamo se da će kroz tjedan dva prve Odluke krenuti na vaše adrese. Važno je znati da postoji operacija 2.1.4. savjetovanje za mlade poljoprivrednike u čemu prednost imaju korisnioci podmjetre 6.1. čiji je provoditelj Savjetodavna služba. Unutar mjere 4 mladi poljoprivrednici mogu dobiti dodatnih 20 % intenziteta potpore i mogu sudjelovati na operacijama 4.1.1. operaciji 4.1.2. kao i 4. 1.3. i Mjera 16 čiji je Pravilnik sada u izradi. Odnosi se na inovacije na projekt koji povezuje .”” Pokušavamo tri stvari razriješiti – postojeće natječaje koji su u obradi, paralelno s tim raditi na samoj izmjeni ruralnog razvoja, a plan nam je u mjesecu rujnu krenuti sa neformalnim konzultacijama sa Europskom komisijom oko izmjena program te izrade pravilnika za Mjere za koje Pravilnici ne postoje kako bi omogučili raspisivanje natječaja i neometano trošenje sredstava”.
Pomoćnik ministra dr. Mario Njavro završio je svoje izlaganje rekavši da se se slobodno mladi uključe sa sugestijama, komentarima i idejama tako i saproblemima na koje su naišli kako bi zajednički imali još jasniju sliku što učiniti kako bi se postavljeni cilj ispunio.


Image and video hosting by TinyPic

Ministar dr. Romić sa svojim bivšim studentima agronomije koji su na konferenciju 18. lipnja došli kao osobe koje žele uspjeti u različitim granama poljoprivrede. S lijeva: Ines Dundović, dr. Romioć, Biserka Pekčec, mr. agronomije Nikola Vukovski i Ivana Huljina Snimila: M.Zouhar Zec




19.06.2016. u 22:59 • 0 KomentaraPrint#^

< lipanj, 2016 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Svibanj 2024 (12)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853
ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter