Usputne bilješke

07.11.2017., utorak

Zlatne žlice

Oduvijek sam volio dobro i fino jesti. Sve tamo negdje do kraja osnovne škole našao se i pokoji kilogram viška, što mi je ponekad znalo zasmetati, ali primamljivom mirisu i umirujućem okusu hrane uglavnom je bilo teško odoljeti. Kasnije, zahvaljujući aktivnom bavljenju sportom i nešto većoj samodisciplini, naslage masnog tkiva su se istopile, ali ljubav prema hrani je ostala. Kad sam prvi put čuo poslovicu: Jedi da bi živio, pomislio sam: Koja glupost! U hrani se itekako može uživati i ona može dobrano doprinijeti da se osjećamo bolje. Naravno ne treba ići u drugu krajnost pa živjeti samo jela radi i od hrane stvarati kult. Treba težiti nekom zdravom balansu, koji će omogućiti uživanje s mjerom. Uz fino jelo ide naravno i dobra kapljica, kod mene je to primarno vino. Uz neki ukusan obrok ono daje final touch svojom odmjerenom reskošću i kiselošću i zaokružuje priču na efektan način. Važno mjesto zauzimaju i aperitivi, digestivi, deserti i kava koji obično idu u kombinaciji.

U zadnjih nekoliko godina, osim u konzumaciji finih obroka, sve više uživam i u njihovoj pripremi. Dugo vremena su pečena jaja bila jednino što sam znao i mogao pripremiti, da bi potom nastalo neko jednostavnije kuhano jelo kao što je tjestenina s gotovim umakom. Prvi, donekle složeniji, kulinarski pokušaj bio je rižoto. Riža je namirnica kojoj se rado vraćam jer pruža mnoštvo mogućnosti i kombinacija, od raznog mesa, povrća, umaka ili plodova mora. Pokušavam u jela koja povremeno kuham integrirati što više povrća, crveno i zeleno su nekakav light motiv kojim se vodim. Rajčica, paprike, mrkva i nezaobilazni luk prednjače u tome, osobito u sezoni kad tih namirnica ima u vrtu, pa znam da su svježe i u kakvim su uvjetima rasli. Od tog povrća relativno često kombiniram sataraš, fino i kremasto povrtno jelo koje može biti prilog uz meso i ribu ili lagana večera. U nastavku je recept za jedan takav uz dodatak tikvice ili buče, kojeg sam na prijedlog jednog poznanika nazvao Bučoraš.

Na početku u dubljoj većoj tavici na zagrijanom ulju, koje može biti suncokretovo, maslinovo, bučino ili kombinacija dvije vrste, popržiti jednu sitno nasjeckanu veću glavicu crvenog luka, koji opet može biti i ljubičasti ili mladi, ovisno o dostupnosti ili ukusu. Luk odmah na početku začiniti šarenim mljevenim paprom koji tako otpusti svoju izrazitu aromu. Luku pridodati dvije do tri srednje velike mrkve narezane na tanke ploške i začiniti ih češnjakom u granulama. Pripremiti otprilike tri decilitra temeljca, najbolje da je to tekućina od juhe u kojoj se kuhalo meso ili povrće. Temeljac može biti i ista količina vruće vode u kojoj se rastopi jedna povrtna kocka za juhu. Luk i mrkvu pirjati i mješati dok ne postanu mekani, po potrebi dolijevati manju količinu temeljca kako bi bilo dovoljno tekućine. Dodati četiri veće paprike, dvije zelene i dvije crvene, prethodno očišćene i sitno narezane. Ako su paprike sitnije neka ukupna količina očišćenih i narezanih bude oko 500 gr. Začiniti s mješavinom začina koja uključuje kurkumu, korijander i đumbir. Vrlo malo posoliti, osobito ako se koristi temeljac koji u sebi sadržava kocku za juhu. Pirjati na laganoj vatri, povremeno promiješati i dodavati temeljac po potrebi. Nakon petnaestak minuta dodati dvije velike prethodno oguljene i očišćene sitno sjeckane rajčice. Kao zamjena može poslužiti i sjeckana rajčica iz konzerve ili 200 ml pasirane rajčice koja će jelu dati određenu dozu kiselosti, koja se može po potrebi neutralizirati jednom čajnom žličicom šećera. Nakon desetak minuta dodati oguljenu i očišćenu jednu zelenu duguljastu tikvicu/buču narezanu na sitne kockice i uliti ostatak temeljca. Na kraju upotpuniti jednom žlicom ajvara, te kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok se svi sastojci međusobno ne prožmu. Jelo je gotovo je kad je povrće mekano, ali je zadržalo strukturu, kad tekućina ispari i kad nastali umak postigne gustoću, te je dovoljno kremast da ostaje na vilici. Nakon kuhanja pričekati dvadesetak minuta, kako bi prilikom laganog hlađenja sastojci otpustili aromu i tako dali puniji okus. Uz gotov posluženi Bučoraš pijuckati crno vino i prepusti se okusima, mirisima i pozitivnim mislima. Dobar tek!



- 15:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Prosinac 2024 (1)
Listopad 2024 (3)
Rujan 2024 (3)
Kolovoz 2024 (1)
Srpanj 2024 (4)
Lipanj 2024 (2)
Svibanj 2024 (2)
Travanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (2)
Siječanj 2024 (2)
Listopad 2022 (1)
Rujan 2022 (4)
Kolovoz 2022 (2)
Lipanj 2022 (2)
Ožujak 2022 (2)
Siječanj 2022 (4)
Svibanj 2021 (1)
Ožujak 2021 (1)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (8)
Prosinac 2020 (6)
Studeni 2020 (3)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (3)
Kolovoz 2020 (5)
Srpanj 2020 (4)
Lipanj 2020 (1)
Svibanj 2020 (1)
Travanj 2020 (5)
Ožujak 2020 (5)
Siječanj 2020 (1)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (2)
Siječanj 2019 (1)
Prosinac 2018 (6)
Studeni 2018 (6)
Listopad 2018 (4)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (5)
Lipanj 2018 (13)
Svibanj 2018 (18)
Travanj 2018 (13)
Ožujak 2018 (22)
Veljača 2018 (15)
Siječanj 2018 (13)
Prosinac 2017 (23)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ovo su bilješke o koječemu i razmišljanja potaknuta istim.