Usputne bilješke

25.10.2019., petak

Jesen

Sviđa mi se ova topla jesen
Ne volim hladnoću, zimogrozan sam
Jutra su maglovita tu kod nas dobrano
Kao kroz mlijeko da ideš na posao
Brisače moraš paliti, a nije kiša
Skoro sam biciklistu pokupio autom jutros
Najedanput je izronio iz bjeline
Sava je blizu, bit će da je zato magla
Na poslu provodim vrijeme u uredu
Uglavnom za računalom, kratko u autu
Ili u skladištu kad stigne dostava
Predugo radim isti posao
Dvadeset godina, sve znam napamet
Nema novih izazova jer sam ziheraš
Kao riba u malom akvariju
Ograničeno okruženje, ali sigurno
Savršeno na neki čudan način
Popodne sasvim druga priča
U kratkim rukavima sam
Radim vani, farbanje uglavnom
Drugo odgađam za kasnije, to je unutra
Doma dolazim kasno, umoran
Odgovara mi do neke mjere fizička aktivnost
Nakon regularnog posla nešto dodatno
Da se pokrpa proračun, prihodovna strana
Ljudi me zovu radi ovog ili onog
Neki u više navrata
Zadovoljni su uglavnom
Kažu da sam precizan i strpljiv
Da imam dobre živce
Jedna mi je gospođa rekla da imam zlatne ruke
Na trenutak sam joj povjerovao
Godilo mi je to čuti
Svi volimo pohvale na svoj račun
Malo leđa bole kad se probudim
Ali prođe uglavnom već do prve kave
Odgovara mi ponavljanje manualnih radnji
Potezi kistom ili valjkom
Meditativno je do neke mjere
To je zamjena za okretanje pedala
Korisna, isplativa zamjena
Tad utonem u razne misli
Dugo razgovaram sa sobom
Beskrajni unutarnji monolozi
Nekad sanjarim, nije dosadno
Može trajati satima
Dok ne završim započeto
Ili sunce potone, pa odjednom zahladi
Svemir je hladan, pročitao sam negdje
Rijetko gledam televiziju
Tu i tamo nogomet ili kvizove
Čitam svašta, nekad pišem
Slušam radio, radio Sljeme
Odgovara mi muzika koju puštaju
Sjetna je i nostalgična uglavnom
Tako se osjećam počesto
Nije to tuga ni žalost
To je melankolija, temperament
Takav sam žir, kao u pjesmi
Bit će još ovakvih dana nekoliko
Onda dolazi zima i sjeverac
Tako kaže windguru.cz
Ujutro ću popiti kavu i pročitati novine
Subotnje kolumne, navika
Popodne slikam vjenčanje i svadbu
Mladenci, u pravom smislu riječi
Život je pred njima, vjerujem lijep
Ja ponešto umoran, ali zadovoljan
Tako pretpostavljam izgleda jesen

- 20:31 - Komentari (7) - Isprintaj - #

16.10.2019., srijeda

Majstori u mojoj kući

Vjerujem da su svi koji će ovo čitati bili u prilici u svojoj kući ili stanu silom prilika ugostiti neke majstore. Pod tim pojmom, koji se u današnje vrijeme čini pomalo zastario, ali se još uvijek koristi, mislim na ljude koji vrše razne popravke ili iznova grade nešto funkcionalno. Ta situacija nije svakodnevna i utječe na rutinu onih koji u stanu ili kući što je obuhvaćena radovima žive. Kroz osoban i intiman prostor stanara tad defiliraju strani, nepoznati ljudi. Kako bi oni nesmetano obavili svoj posao potrebno je često odmaknuti ili maknuti namještaj i druge osobne stvari  i sitnice i tako djelomično ograničiti vlastitu komociju. Često uzrokuju buku, stvaraju smeće i prašinu i upravilu poželjno je da što prije odu. Istovremeno su i dobrodošli jer će popraviti ili izgraditi ono što je korisno i potrebno. Uostalom oni su tu jer ih je netko pozvao, a ne za vlastiti ćeif.

Na prvu bi se reklo da situacija opisana u uvodu nije osobito poželjna, da je banalna.To je nešto što se mora i što ćemo nastojati brzo zaboraviti. Nije nimalo filmično niti literarno uobličljivo. Međutim, ne misli tako književnica i novinarka Milana Vuković Runjić koja u knjizi „Majstori u mojoj kući“ tu vanrednu okolnost koristi kao književnu temu. Majstori su pri tom samo povod da se otvori i prilično britkim stilom ispiše intimne retke o sebi i svojoj obitelji, ali krenimo redom.

Na samom početku upoznaje nas likom kojeg naziva moj majstor. To je osoba s kojom usmeno dogovara prilično opsežne radove u interijeru i na eksterijeru kuće ukojoj živi s mužem i kćerkicom što treba krenuti u prvi razred. Ti radovi obuhvaćaju rušenje, pregrađivanje, ravnanje i farbanje unutarnjih zidova. Zatim postavljanje različitih instalacija, polaganje podnih obloga, postavljanje novog krova te fasade. Usmeni dogovor pečati se rukovanjem što je naručitelju dokaz da će rokovi i sve dogovoreno biti ispoštovano. Međutim radovi koji su počeli krajem ljeta i trebali završiti početkom jeseni odulje se do duboko uzimu, pa čak i duže ako se računaju oni naknadni. Majstori pri tom u više navrata dolaze, pa na duže nestaju, te djelomično i neadekvatno obavljaju ono što je dogovoreno. Pri tom se više puta probijaju vremenski rokovi i povećavaju troškovi što sve skupa dobrano utječe na život stanara kuće. 

Kao što rekoh radovi i majstori samo su povod. Iako su u naslovu oni su zapravo epizodni, sporedni likovi. Na stranicama knjige pojavljuju se povremeno, nemaju čak ni ime. Oni su poticaj da se izvrši inventura kako među zidovima takoi u nama samima. Autorica nas u ovoj knjizi uz njihovu pomoć djelomično uvodi usvoj svijet koji se oslanja ponajprije na bliske osobe i sazdan je od mnoštva proteklih i trenutnih događaja koji je oblikuju. Dobrano ogoljuje svoj odnos s mužem koji za vrijeme radova živi odvojeno dok ona i kćer privremeno stanuju u kući njezine majke. Kroz opise vrijednih stvari kao što su knjige i zosobne knjižnice vraća se u prošlost bez patike i prevelike nostalgije. Događaji iz prošlosti i njihove trenutne reperkusije čitatelja potiču da se probije kroz kompleksnost međuljudskih odnosa, partnerskih, roditeljskih, prijateljskih koje autorica tematizira. Saznajemo tako puno o njezinom braku, mladosti, majčinstvu, karijeri, ali ponajviše o njoj samoj, načinu razmišljanja, preokupacijama i senzibilitetu. Pri tom se služi jednim vrlo britkim stilom pisanja. Uglavnom kratkim odlučnim rečenicama podastire vlastiti mikrokozmos bez puno uljepšavanja i objašnjavanja što je po meni i najveća vrijednost ove knjige. Nudi čitatelju svoju priču bez umotavanja i izmotavanja, pa nek' s njom čini što mu volja. Kad radovi konačno dođu svome kraju i kad sklopite korice ostane vam još razmisliti o svemu, pa i o sebi.

Nisam slučajno u gradskoj knjižnici posegnuo za ovom knjigom. Već njezin naslov sugerirao mi je zanimljivo štivo bliske tematike. Naime i sam povremeno nastupam u ulozi svojevrsnog majstora. Iako izbjegavam tutitulu jer se ne smatram ekspertom u poslovima kojih se prihvatim. Nastojim korektno odraditi dogovoreni posao koji se obično svodi na različite manje zahvate koje općenito možemo nazvati uređenje interijera. Mogu tako djelomično razumijeti i lika kojeg autorica u knjizi zove moj majstor. Često prilikom takvih zahvata iskrsnu nepredviđene okolnosti koje učine da se stvar oduži ili da se pojavi neočekivani trošak. Ponekad i sam naručitelj zatraži nešto čega u početnom dogovoru nije bilo. Jednako tako razumijem i autoricu kad inzistira na danoj riječi i stisku ruke kao garanciji da će dogovor biti ispoštovan. Važno da je obostrani pristup pošten, tad su na kraju obje strane uglavnom zadovoljne i od toga imaju određene koristi.

Paralelno s čitanjem ove knjige podizao sam jedan pregradn zid u kući u kojoj živim. Glavninu posla mogao sam obaviti sam, ali za neke specifične djelove i instalacije potrebna mi je bila pomoć prijatelja koji ima više iskustva u tom poslu. Planirao sam cijelu priču završiti još prije odlaskana more, ali sam na spomenutu prijateljsku pomoć bio primoran čekati tjednima. Našao sam se tako u obje uloge djelomično i preostalo mi je jedino naoružati se strpljenjem. Ipak uspjeli smo ovih dana konačno postaviti taj zid. Dok ovopišem takozvana zadnja ruka gletanja još se na njemu suši. Trebat će ga još pobrusiti i pofarbati. Radeći na njemu više puta mi je u misli došla Milana Vuković Runjić i njezina nadasve zanimljiva knjiga. Ovaj tekst svojevrsna mu je posveta, a autorica spomenute knjige njegovoj je izgradnji na svoj osebujni literarni način posredno kumovala.  
- 19:33 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2019 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2021 (1)
Ožujak 2021 (1)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (8)
Prosinac 2020 (6)
Studeni 2020 (3)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (3)
Kolovoz 2020 (5)
Srpanj 2020 (4)
Lipanj 2020 (1)
Svibanj 2020 (1)
Travanj 2020 (5)
Ožujak 2020 (5)
Siječanj 2020 (1)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (2)
Siječanj 2019 (1)
Prosinac 2018 (6)
Studeni 2018 (6)
Listopad 2018 (4)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (5)
Lipanj 2018 (13)
Svibanj 2018 (18)
Travanj 2018 (13)
Ožujak 2018 (22)
Veljača 2018 (15)
Siječanj 2018 (13)
Prosinac 2017 (23)
Studeni 2017 (16)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (2)
Srpanj 2017 (5)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (2)
Siječanj 2017 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ovo su bilješke o koječemu i razmišljanja potaknuta istim.