semper contra

srijeda, 16.01.2008.

Idemo dalje

2008-01-16

Evo dočekasmo tako dugo očekivani dan „FNV“ (formiranje nove vlade). Prevladavaju ipak politikusi iz stare, ali ima i novih, mladih i bogatih. A to je dobro, možda neće odmah početi skrbiti za svoju budućnost kada odu s vlasti, ako odu? Jer kod nas političari, kad se jednom dohvate vlasti, odlaze uglavnom kad ih pozove Svevišnji k sebi da polože račune, kada ih već ne moraju polagati narodu. Oni stari su se kroz prošlih četiri godine dobrano udebljali. Bilo bi zanimljivo objaviti paralelne fotografije ili pak emitirati TV emisiju pod naslovom „Nekad i sad“. Ali to bi od naše javne, pa i komercijalnih televizija, ipak bilo previše očekivati. Njih više zanima „glamur“!!!

No nisu se udebljali samo političari. Podebljala se i vlada, pa smo dobili malo više ministarstava (o tajništvima bolje i ne govoriti) koja su je podijelila kao amebe. Pojavio se i problem smještaja, pa punašni gospodin Čobanković mora raditi uz niski stolić sjedeći u velikoj fotelji. S druge strane gđa Adlešić (zvana kameleon) dobila je veliki ured. Kažu isti koji je imao i njezin bivši šef Budiša. Možda će biti sreće pa u slijedećem mandatu i ona nestane iz politike. Ured je toliko veliki da se ona, onako sitna, gotovo izgubila u njemu. I naravno odmah je za kamere ozbiljna lica sjela za veliki stol, uzela nekakve papire u ruke i duboko razmišljajući počela sa svojim novim mandatom.

Obzirom da se ipak uglavnom radi o staroj vladi, njoj nije potrebno 100 dana uhodavanja, a vjerojatno joj oporba ne bi ni dala, pa je ona zato odmah krenula „oštro“. I naravno sve samim važnim stvarima za bolji život i viši standard građana Lijepe naše.

Ukinut će 0,0 promila, a zabraniti pušenje u javnim zatvorenim prostorima. Pa neka sada pušači počnu piti umjesto pušiti cigareta i tako trovati nepušače, ptice, životinje i sve one koji dišu plućima a ne škrgama. To do 0,5 promila više neće biti kažnjivo. Budući se našlo ljubitelja kapljice koji su i u vrijeme prohibicije vozili s dva i preko dva promila alkohola u krvi, za pretpostaviti je da će nakon uvođenja 0.5 promila tankati i više.

Uvest će se u škole ponovo ćirilica (doduše možda ne odmah, bilo bi to prenaglo: i Srbin u vladi i ćirilica u školi, kaj god prosim lepo). Možda i pjesnici i pisci koji su bili izbačeni iz nastavnog programa samo zato što su imali tu nesreću da su im krvna zrnaca bila malo drugačija nego u Hrvata. To što ćirilicom ne pišu samo naši dušmani već i dobar dio drugih naroda i nacija i nije tako bitno. Možda sada i naša dalekovidnica u emisiji „TV kalendar“ ponovo „otkrije“ da i u srpskom narodu postoje znanstvenici, umjetnici, sportaši, književnici, pjesnici, glumci koji su svojim djelima zaslužili da ih se spomene u takvoj emisiji, a o kojih su mnogi živjeli davno, davno prije nego što su se dva naroda počela gledati preko nišana. Do sada se u toj emisiji moglo pisati i govoriti i o nekom iz Tunguzije, važno da nije iz Srbije i pravoslavne vjeroispovijesti.

Najednom se netko sjetio i skladatelja naše himne, pa će sada krenuti, tako kažu, akcija za obnovu njegove kuće u Glini i njeno pretvaranje u muzej Himne. Doduše da bi se stvar ipak malo zakomplicirala u najnovijoj emisiji „Pola ure kulture“ postavilo se pitanje da li je Runjanin zaista skladao „Lijepu našu“. Iako tu emisiju smatram dobrom i, uz Dnevnik, Nedjeljom u 2 i još po neku, redovito gledam (ostalo je uglavnom „tiha jeza“), ipak smatram da se, bez obzira da li je iznesena tvrdnja istinita ili nije, nije trebalo potezati to pitanje na taj način i u emisiji tog tipa. I onda se još sve skupa zamagli sa slikama o porušenoj Glini i o tome kako bi bilo bolje obnoviti „život“ u Glini nego obnavljati muzej upitne smislenosti. Neki koji pamte povijest znaju da je Glina bila više puta „obnavljana“ i „rušena“ i opet samo zato što su u njoj živjeli ljudi krive boje krvi.

Kriminal je u eksponencijalnom porastu. Pljačke novčanih institucija su već normalna stvar. Ako slučajno koji dan ili dva ne čujem u vijestima za novu pljačku počinjem brinuti da nam kriminalci nisu slučajno iza rešetaka. A kad se neka, neiskusna, grupa i dâ uhvatiti, na dalekovidnici gledamo scene spektakularnog hapšenja i privođenja kriminalaca od strane zamaskiranih specijalaca, tri dana novine o tome pišu, a onda se opet na stranice vrati gospodin koji voli gladovati i na taj način dokazati da nije kriv za ono za što ga se tereti (istrebljenje onih drukčije boje krvi), a na kriminalce se zaboravi. Dotle ministar unutrašnjih poslova (sada doduše bivši) s generalom (koji ne smije zbog Haaga ni nosom iz kuće proviriti) ubija divlje svinje!

I sa cijenama „idemo dalje“. Ne tako davno, gospodin „Teška Kategorija“, inače ministar financija, reagirao je na izjavu guvernera HNB da će ove godine inflacija biti oko 5% na isti način kao što je inkvizicija reagirala na tvrdnju Galileja da se zemlja okreće oko Sunca a ne obratno (o čemu se trenutačni nam Papa svojevremeno očitovao kao o pozitivnom potezu Crkve). Nažalost po njega, ministra, inflacija je u zadnjih trideset dana svedena na godišnji nivo oko 8%. Iskoristili „veliki igrači“ intermeco dok su se stranke dogovarale oko programa (čitaj fotelja) pa svaki dan dižu cijene. I naravno za sve im je kriva nafta i rast njezine cijene. Naročito to ima veze s poskupljenjem vode. Naime u Hrvatskoj se i voda dobiva iz nafte. Tako barem misli populista M. Bandić, član SDP-a iako sa socijaldemokracijom ima veze kao i vrag s tamjanom.

Veliki potrošači plina ostaju bez plina jer nas je iznenadila jaka zima. Daj, naj! Pa sve skupa je bilo desetak dana do najviše -10°C. Hrvatska vlada se mora prestati baviti bobom protiv zagađenja i s tim u vezi globalnog zagrijavanja. Zamislite da je zima zaista onakva kakve su nekada bile. Recimo dva mjeseca ispod -10°C. Što bi vlada onda rekla? Valjda da nas dragi Bog mrzi.

I HEP prijete poskupljenjem Za sada nas još tješe da neće biti redukcije. No mnogi, a naročito vlada, zaboravlja da su se današnji elektroenergetski kapaciteti gradili nekada davno, u mračna vremena komunizma, kada je uz domaćinstva struju trebala i industrija. Srećom po vladu, naši su je tajkuni uz blagoslov „zna se“ upropastili pa su ostali samo potrošači u kategoriji „kućanstva i široka potrošnja“. A što bi vlada da i industriji treba struje? Opet bi joj bio kriv netko drugi. Slovenci razmišljaju o proširenju nuklearke za još 1000 MW snage, svijet se sve više u planovima vraća nuklearnoj energiji, a mi fantaziramo (ali samo fantaziramo) o obnovljivim izvorima energije. I otvaramo šoping centre. Oni troše znatno manje struje od industrije.

Komunalne usluge otišle u nebesa. Cijena parkiranja kao litra benzina (ili više). Gradski oci naših gradova upravo razmišljaju podići spomenik onome koji je izmislio naplaćivanje parkirališta i uz primjenu novih tehnologija skupljaju harač kakav u vrijeme turskog zuluma nitko nije mogao ni zamisliti. O Franji Tahiju (mislim na feudalca protiv kojeg se pobunio Matija Gubec, nadam se da nije bio Srbin jer bi u tom slučaju opet postalo upitno da li je on zaista digao bunu) da ne govorim. Taj je bio čisti amater, zadovoljavao se desetinom i „pravom prve noći“.Da ne bi taj izvor presušio gradit će se u strogim centrima gradova podzemne garaže, ali se nitko ne pita kako će automobili do tih garaža uopće stići. Važna je naplata.

Gradnja pelješkog mosta je malo „zamrla“. Nije više udarna tema. Možda se i odustalo. Treba to ostaviti za slijedeće izbore. No sagradit ćemo mi to. Ta treba spojiti rastavljene dijelove Lijepe naše. I dok mi sve te ceste, mostove i vijadukte sagradimo nestat će nafte, pa ćemo se po njima voziti zaprežnim kolima, biciklima i lijepo pješačiti. A možda se tek tada netko sjeti da treba graditi željezničke pruge, javni prijevoz kopnom i vodom.

Važno je da mi „idemo dalje“.

Ipak u cijeloj toj priči mene muči nešto drugo.
Ukidaju 0,0, iako su tvrdili da njegovim uvođenjem više neće biti automobilskih nesreća. Sprovode generale u Haag kako bi nas Europa prihvatila iako su još pred koju godinu na splitskoj rivi pjevali neke druge arije, a Europa je još tako daleko. Puštaju Glavaša da se brani sa slobode iako su do jučer tvrdili da treba biti u zatvoru. Tu odluku donosi Sabor iako se kunu u trodiobu vlasti. Ukidaju ćirilicu pa je ponovo vraćaju, ruše srpske kuće pa ih onda ponovo grade (naravno „zna se“ tko to plaća). Osnivaju povjerenstva za kontrolu cijena po principu „ako ne želiš riješiti problem osnuj povjerenstvo“, Osnivaju USKOK, a kriminala sve više. Potpisuju promemorije o neprimjenjivanju ZERP-a, onda ipak izglasaju da će se primjenjivati, iako nemaju brodova kojima bi ga mogle sprovesti. Kada se Europa digne na stražnje noge uz kevkanje Slovenije uz svoje skute, ne znaju što će s njima. Zamislite da je omrznuti diktator, da mu ne spominjem „prokleto“ ime, tako radio kad je bilo u pitanju da li se prikloniti velikom Staljinu ili ne. I sada ono najbitnije: za sve te propuste ni jedan jedini, ponavljam ni jedan jedini političar nije krivično odgovarao niti će ikada odgovarati. Oni odgovaraju samo pred biračima. Kaj god, pa „zna se“ kakvi su hrvatski birači...

Semper contra.

16.01.2008. u 22:40 • 1 KomentaraPrint#

subota, 05.01.2008.

Nije vrat nego šija!

U „Jutarnjem listu“ od 3.1.2008. u svojoj kolumni „Kardinal Bozanić i punjena patka“ Sanja Modrić malo se „očešala“ o jednu od nebuloza koje naš kardinal s vremena na vrijeme izvolijeva servirati vjernicima kao svoju mudroslovnu misao a u kojoj se navodno, jer ne mogu tvrditi da je to točno jer nisam ni čitao ni čuo govor, osvrnuo na problem ateista kao jedne od glavnih krivaca što kod nas vlada „treća tama“.

I nismo morali dugo čekati na reakciju reakcije.
Izvjesna Silvana Oruč Ivoš u svojoj kolumni „Pod naponom“ u „Vjesniku“ od 5. 1. 2008. našla se ponukana da stane u odbranu kardinala, pa piše:
„Bozanić u spomenutoj propovijedi ne samo da nije rekao ono što mu sad ´zainteresirani´ trpaju u usta nego čak tijekom tog misnog slavlja nije ni izustio riječ ateist. Upravo suprotno, kardinal je govorio o tri vrste tame. (...) Kardinal je precizirao da je ta treća tama, vezana uz konačne sudove o životu i smrti, smislu ljudskog života i konačno gubitka nade u vječni život. I najvažnije. Kardinal u božićnoj propovijedi kaže, (...) da oslobođenje iz te tame proizlazi iz prihvaćanja božićne poruke i prihvaćanja Spasitelja koji je za nas rođen. Dakle ne samo da kardinal nije spomenuo ateiste nego na njih nije ni mislio. Upravo suprotno, poruka se odnosi na vjernike.“

Ponavljam, nisam ni čitao ni slušao kardinala, ali ako uzmemo da je govorio tako kako to interpretira spomenuta Silvana postavlja se pitanje:

Na koga bi se to moglo odnositi kad se kaže: „da oslobođenje iz te tame proizlazi iz prihvaćanja božićne poruke i prihvaćanja Spasitelja koji je za nas rođen.“ Budući da vjernici prihvaćaju kao dogmu upravo to što on tvrdi, proizlazi da oni koji to ne prihvaćaju žive u „trećoj vrsti“ tame. Tko su pak ti koji ne prihvaćaju ulogu koju ima Spasitelj čovječanstva? Zaista treba biti kratke pameti pa se ne dosjetiti da se radi o ateistima. Kako oni ne prihvaćaju da je izlaz iz tame prihvaćanje uloge Spasitelja, proizlazi da ni ne mogu izaći iz te tame, iz čega dalje proizlazi logički zaključak kako su oni, ateisti, osuđeni da vječno žive u tami i još pokušavaju proširiti tu tamu i na vjernike.
A spomenuta Silvana pak iz citiranog dijela kardinalove besjede zaključuje da se to odnosi na vjernike. E, svašta! Poštovana Silvana, pa vjernici prihvaćaju ulogu Spasitelja po definiciji, a ako je ne prihvaćaju onda nisu vjernici.Naravno ja neću tvrditi da su onda ateisti!

No poštovanoj kolumnistici nije to bilo dosta za jedan broj, pa je u trećem člančiću „Koalicija“ napala bivšu koaliciji pod vodstvom SDP-a, e da bi mogla obraniti novu pod vodstvom HDZ-a. Jedna od glavnih zamjerki je kako se „državni novac (...) šakom i kapom bacao pred noge bogatim prijateljima koji su za bagatelu kupovali luksuzne hotele, pikove, brodogradilište i banke namirivale su rodilje, radnici, socijalni slučajevi i umirovljenici.“ Izgleda da se spomenuta Silvana rodila nakon što je koalicija sa SDP-om došla na vlast pa je malo pobrkala lončiće. Mi koji smo malo stariji znamo da je upravo HDZ od 1991. do silaska s vlasti radio upravo tako kako nas gđa Silvana pokušava uvjeriti da je to činio SDP s koalicijom. Ipak jednu je stvar zaboravila spomenuti: zasluge HDZ-a za autoput od Zagreba do Splita. To će ostaviti za koju kasniju kolumnu kad našem puku sklopnom zaboravu ispari iz glave tko je organizirao gradnju (novac su dali, još uvijek daju i davat će u budućnosti građani i njihova djeca bez obzira tko je na vlasti).

I naravno, da bi svojoj konstrukciji dala težinu, kao to je volja hrvatskog naroda, piše u nastavku tog člančića: „Ne samo zbog HDZ-ove izborne parole, nego i zbog kulturnog i civiliziranog modela sastavljanja koalicijske vlasti koja i samim načinom na koji je to učinila pokazuje da poštuje one (a to je velika većina hrvatskih građana) koji su joj dali glas.“

E ovo je, uz sve ograde, ipak laž.
Prvo HDZ nije dobio većinu glasova hrvatskih građana, pa čak ni onih koji su izašli na izbore, već je uz pomoć dijaspore dobio relativnu većinu!
Drugo, građani koji su glasali za HSLS i HSS bili su uvjereni da će njihove stranke nakon izbora koalirati s SDP-om, jer su takve izjave čelnici tih stranaka i davale prije izbora. No kada se ispostavilo da je HDZ relativni pobjednik i da će sa svojim mandatima lakše ucjenjivati HDZ nego SDP koji bi uz njih trebao i HNS, okrenuli su ploču i odmah se priklonili jačem. A ne smetnimo s uma, to su iste stranke na koje se „mlada“ Silvana obrušila u svojoj kritici koalicijske vlasti pod SDP-om. Njima su se naravno pridružili i ostali: nacionalne manjine, umirovljenici i ostale prišipetlje kako bi ušićarili što se ušićariti da. Nešto će zaista dobiti (evo nema pušenja na javnim mjestima!) ali obraz će izgubiti. No on političarima i onako ne treba!
Poštovana Silvana, koga to Vi pokušavate farbati kao uskrsno jaje.

Semper contra

05.01.2008. u 15:55 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2020 (1)
Travanj 2020 (10)
Ožujak 2020 (12)
Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (3)
Studeni 2019 (3)
Listopad 2019 (1)
Kolovoz 2019 (3)
Srpanj 2019 (5)
Lipanj 2019 (3)
Svibanj 2019 (5)
Travanj 2019 (8)
Ožujak 2019 (3)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (2)
Prosinac 2018 (2)
Studeni 2018 (4)
Listopad 2018 (2)
Rujan 2018 (3)
Kolovoz 2018 (8)
Srpanj 2018 (14)
Lipanj 2018 (6)
Svibanj 2018 (10)
Travanj 2018 (5)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (7)
Siječanj 2018 (8)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (12)
Listopad 2017 (5)
Rujan 2017 (15)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (7)
Svibanj 2017 (13)
Travanj 2017 (12)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (6)
Prosinac 2016 (12)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (6)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (11)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

opće teme protiv ljudske gluposti i još ponešto

prvi post objavljen 11.12.2007.

e-mail: semper_contra@net.hr

Ceterum censeo EU esse delendam!

LINKOVI

srebrozlato

demetra
zvijezda
NF
donabellina
vjetar
mecabg

smijehotvorine
umjetnost biti sam
tomajuda
tok misli
bellarte

japanka 3
grunf
pozitivka
geomir
dinaja
dinaja 2

huc
astro
ET
k.u.p.
sewen

skrpun
fra gavun
crna svjetlost
jedna žena
zvonka
k.moljac

vadičep
alexxl
in patria sua
gorkić
marvivall
Ross
inžinjer

Još uvijek se nadam da ću ih čitati na blogu

brod u boci
pametnizub
borgman
h_cenzuru
žena gaza
proglasi
iva
smisao života
modesti
salome
gosponprofesor
gosponprofesor 2
ET2

Nekad bili sad se spominju


lion
10. Ars
nema garancije
memoari
taradi
dona
zagreb
odmak
bromberg
neverin
effata
Pax et Discordia
kreativka
malo ti malo ja
alkion
ribafiš
cat
novapol
svijet u b
gordy
marchelina







"MUDROSLOVI" SEMPER CONTRE

(nađu li se slični to samo znači da nisam jedini "semper contra" na svijetu)
* * *
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ga nitko silom nema pravo nametati drugom!

Sve je dobro kad se pomiriš da ništa nije dobro.

Glupo je biti živ a ne moći živjeti.

S osobama kojima je Religija iznad Razuma ne raspravljam o religiji. Jednako tako s osobama kojima je Nacija iznad Čovjeka ne raspravljam o Naciji.

Čovjek je nekad živio među ljudima, danas živi među strojevima, sutra će među robotima.

Narod koji sustavno briše prošlost pišući novu povijest, nikada neće imati budućnost.

Hrvatska je lijepa zemlja, ali ružna država.

Socijalizam/komunizam me naučio da ne vjerujem u ništa kao apsolutnu Istinu.

Najvrednije što je čovjek kao živo biće stvorio su: Umjetnost i Matematika. Bez njega njih ne bi bilo.

Smisao postojanja je stvaranje života. Svrha je naučiti potomke da prežive i naprave isto. I to je sve!

Hrvatska je mala zemlja velikog kriminala.

Zdravog ljudi posjećuju rijetko, bolesnog često, a na pogrebu se skupe svi znani i neznani.

Bolje je biti mrtav nego živ a ne moći živjeti.

Bethoven je svoju glazbu slušao, ali je nije mogao čuti.

Spomenici čovjeku lako se ruše, ali njegova djela ostaju.

Kapitalizam je savršen poredak za nesavršen ljudski rod.

Ateist/agnostik treba biti bolji čovjek od vjernika. Njemu nema tko oprostiti grijehove, dok će vjerniku oprostiti Bog.

Misliti je za mnoge ljude najteža aktivnost.

Kakav je ispao, možda je Bog čovjeka stvorio samo na svoju sliku.

Lako je djecu praviti ali ih je teško odgajati.

Među glupanima i pametan postane glup. Obrat ne vrijedi.

Vlast daje manje prava dajući veće obaveze. Puk traži veća prava tražeći manje obaveza.

Apsurd čovjekovog života: ako mu nije lijep ne želi živjeti, ako mu je lijep ne želi umrijeti.

Svi naši političari mora da su izučili molerski zanat. Farbaju nas već četvrt stoljeća.

Ratovi su dokaz da svijetom vladaju budale.

I u mraku totalitarizma kao i u bljesku demokracije narod ne vidi što radi vlast.

Svaki rat protiv budala je unaprijed izgubljen!

Pravi domoljub živi u inozemstvu, Hrvatsku nosi u srcu a euro ili dolare u džepu.

Ljudski rod evolucijski je vrhunac s kojeg će se survati u ponor kojeg je sam stvorio.

Pravi borci za ideale spremni su dati svoje živote. Je su li današnji borci za očuvanje okoliša spremni učiniti isto?

Da li je dilema tanjur - tanjir važnija od dileme je li on pun ili prazan?

Princip djelovanja političkih garnitura: „Prije njih nije bilo ničega, poslije njih neće ostati ništa."

Da ne proizvodimo komunjare i ustaše proizvodili bi automobile.

Na ono što je važno mali čovjek ne može utjecati, na ono što može nije važno.

Štuje Boga, al ga psuje, jer ga ne poštuje!

Revolucije pokreću idealisti, plodove beru karijeristi.

Nikako ne mogu shvatiti mentalni sklop mnogih religioznih ljudi: klanjaju se bogovima, poklanjaju mrtvima cvijeće i ubijaju žive. Sve u ime istih bogova.

U očekivanju da mu prođe ružan trenutak u životu prošao mu je neprimjetno cijeli život.

Vjera, religija i Crkva nisu jednoznačnice. Mnogi to ne znaju ili ne shvaćaju.

Vjenčanja sve glamuroznija, trajanje brakova sve kraće.

Nije sve u novcu, ali u svemu je novac.

U prošlosti ljudi su znali jesu li robovi ili slobodni. Danas ljudi misle da su slobodni iako su robovi.

Naporno je biti s ljudima, ružno je biti sam, ali najteže je među ljudima biti sam.

Čovjek treba biti ili Einstein ili čobanin na Vlašiću.

Hrvati gledaju u prošlost jer ne vide budućnost.

Lažući, lašci na kraju prevare samo sebe.

Teist u Kristu traži Čovjeka, ateist/agnostik u Čovjeku traži Krista.

Strah da će nuklearna bomba uništiti svijet je neopravdan. Svijet će uništiti – smeće.

I politika i religija obećavaju raj a donose pakao.

Mlade treba liječiti. Starima omogućiti da umru dostojanstveno.

Poznanstvo, prijateljstvo, ljubav, brak, dosada.

Čovjek je čovjeku – čovjek. Ono drugo je uvreda za vuka.

Nedostaju mi Ljudi. A tako ih je malo.

Čovjek ne dolazi svojom voljom na svijet niti mu je dozvoljeno da ga svojom voljom napusti.

Nikad nisam sâm. Uz mene je uvijek moje drugo ja. Ponekad mi je teško s njime.

Dok hrvatska se srca slože i pluto potonut može.

Nedostaje mi ljubavi jer je ne znam ni davati ni primati.

Lojalnost i poltronstvo dijeli tek tanka linija.

Glup čovjek nije opasan, ali postaje ako toga nije svjestan.

Umjetnost je dar Boga, politika Sotone.

Da bi čovjek gledao trebaju mu oči, a da bi vidio treba mu vizija.

Čovjek snuje, Bog određuje...a žena naređuje!

Nije li neobično da se oni koji vjeruju u vječni život boje smrti?

Da je zemlja od zlata ljudi bi se tukli za šaku blata.

Domoljubi Domovinu brane i izgrađuju a ne prodaju i potkradaju.

Domoljublje se čuva u srcu, a ne na srce položenom rukom.

Istina je da jabuka ne pada daleko od stabla ali se ipak može daleko otkotrljati.

Mnogi će lakše pokrenuti planinu nego usne i reći: oprosti!

Tražeći djetelinu s četiri lista izgubio je sreću.

Pravilo spokojnog življenja.
Prigušeno govoriti, prigušeno raditi, prigušeno slušati radio, prigušeno misliti, prigušeno živjeti!

Komunisti su zakonom oduzeli imovinu pojedincu, demokrati narodu.

Vrag nije crn kako se riše, crnji je.

Čovjek odlazi, samo njegova djela ostaju. Dobra ili loša.

Vojnici su školovani ljudi s diplomom za ubijanje.

Nuklearna bomba može uništiti čovjeka, komunikacijska bomba njegovu privatnost. Obje njegovu slobodu.

Pojedini roditelji svoju djecu doživljavaju kao kućne ljubimce. Kad im dosade prepuste ih ulici.

Država ne daje ništa. Samo uz proviziju prebacuje iz džepova jednih u džepove drugih.

Borac protiv tiranije istovremeno je i heroj i terorist.

Golemo materijalno bogatstvo može se steći samo pljačkom banke ili pljačkom naroda.

Samo ljubav može probuditi Čovjeka u čovjeku, ali ona je tako rijetka kao biser u školjci, dijamant u tamnim njedrima zemlje ili zrnce zlata u rijeci.

Ništa se ne mora osim umrijeti i sve se može osim izbjeći smrt!

Kao što jedno zrno tvori hrpu, tako i jedan čovjek tvori čovječanstvo!

Umjetnost je jedino što čovjeka razlikuje od životinje!

Ubiješ li čovjeka ubio si jedan od milijardi svjetova.