Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Nije vrat nego šija!

U „Jutarnjem listu“ od 3.1.2008. u svojoj kolumni „Kardinal Bozanić i punjena patka“ Sanja Modrić malo se „očešala“ o jednu od nebuloza koje naš kardinal s vremena na vrijeme izvolijeva servirati vjernicima kao svoju mudroslovnu misao a u kojoj se navodno, jer ne mogu tvrditi da je to točno jer nisam ni čitao ni čuo govor, osvrnuo na problem ateista kao jedne od glavnih krivaca što kod nas vlada „treća tama“.

I nismo morali dugo čekati na reakciju reakcije.
Izvjesna Silvana Oruč Ivoš u svojoj kolumni „Pod naponom“ u „Vjesniku“ od 5. 1. 2008. našla se ponukana da stane u odbranu kardinala, pa piše:
„Bozanić u spomenutoj propovijedi ne samo da nije rekao ono što mu sad ´zainteresirani´ trpaju u usta nego čak tijekom tog misnog slavlja nije ni izustio riječ ateist. Upravo suprotno, kardinal je govorio o tri vrste tame. (...) Kardinal je precizirao da je ta treća tama, vezana uz konačne sudove o životu i smrti, smislu ljudskog života i konačno gubitka nade u vječni život. I najvažnije. Kardinal u božićnoj propovijedi kaže, (...) da oslobođenje iz te tame proizlazi iz prihvaćanja božićne poruke i prihvaćanja Spasitelja koji je za nas rođen. Dakle ne samo da kardinal nije spomenuo ateiste nego na njih nije ni mislio. Upravo suprotno, poruka se odnosi na vjernike.“

Ponavljam, nisam ni čitao ni slušao kardinala, ali ako uzmemo da je govorio tako kako to interpretira spomenuta Silvana postavlja se pitanje:

Na koga bi se to moglo odnositi kad se kaže: „da oslobođenje iz te tame proizlazi iz prihvaćanja božićne poruke i prihvaćanja Spasitelja koji je za nas rođen.“ Budući da vjernici prihvaćaju kao dogmu upravo to što on tvrdi, proizlazi da oni koji to ne prihvaćaju žive u „trećoj vrsti“ tame. Tko su pak ti koji ne prihvaćaju ulogu koju ima Spasitelj čovječanstva? Zaista treba biti kratke pameti pa se ne dosjetiti da se radi o ateistima. Kako oni ne prihvaćaju da je izlaz iz tame prihvaćanje uloge Spasitelja, proizlazi da ni ne mogu izaći iz te tame, iz čega dalje proizlazi logički zaključak kako su oni, ateisti, osuđeni da vječno žive u tami i još pokušavaju proširiti tu tamu i na vjernike.
A spomenuta Silvana pak iz citiranog dijela kardinalove besjede zaključuje da se to odnosi na vjernike. E, svašta! Poštovana Silvana, pa vjernici prihvaćaju ulogu Spasitelja po definiciji, a ako je ne prihvaćaju onda nisu vjernici.Naravno ja neću tvrditi da su onda ateisti!

No poštovanoj kolumnistici nije to bilo dosta za jedan broj, pa je u trećem člančiću „Koalicija“ napala bivšu koaliciji pod vodstvom SDP-a, e da bi mogla obraniti novu pod vodstvom HDZ-a. Jedna od glavnih zamjerki je kako se „državni novac (...) šakom i kapom bacao pred noge bogatim prijateljima koji su za bagatelu kupovali luksuzne hotele, pikove, brodogradilište i banke namirivale su rodilje, radnici, socijalni slučajevi i umirovljenici.“ Izgleda da se spomenuta Silvana rodila nakon što je koalicija sa SDP-om došla na vlast pa je malo pobrkala lončiće. Mi koji smo malo stariji znamo da je upravo HDZ od 1991. do silaska s vlasti radio upravo tako kako nas gđa Silvana pokušava uvjeriti da je to činio SDP s koalicijom. Ipak jednu je stvar zaboravila spomenuti: zasluge HDZ-a za autoput od Zagreba do Splita. To će ostaviti za koju kasniju kolumnu kad našem puku sklopnom zaboravu ispari iz glave tko je organizirao gradnju (novac su dali, još uvijek daju i davat će u budućnosti građani i njihova djeca bez obzira tko je na vlasti).

I naravno, da bi svojoj konstrukciji dala težinu, kao to je volja hrvatskog naroda, piše u nastavku tog člančića: „Ne samo zbog HDZ-ove izborne parole, nego i zbog kulturnog i civiliziranog modela sastavljanja koalicijske vlasti koja i samim načinom na koji je to učinila pokazuje da poštuje one (a to je velika većina hrvatskih građana) koji su joj dali glas.“

E ovo je, uz sve ograde, ipak laž.
Prvo HDZ nije dobio većinu glasova hrvatskih građana, pa čak ni onih koji su izašli na izbore, već je uz pomoć dijaspore dobio relativnu većinu!
Drugo, građani koji su glasali za HSLS i HSS bili su uvjereni da će njihove stranke nakon izbora koalirati s SDP-om, jer su takve izjave čelnici tih stranaka i davale prije izbora. No kada se ispostavilo da je HDZ relativni pobjednik i da će sa svojim mandatima lakše ucjenjivati HDZ nego SDP koji bi uz njih trebao i HNS, okrenuli su ploču i odmah se priklonili jačem. A ne smetnimo s uma, to su iste stranke na koje se „mlada“ Silvana obrušila u svojoj kritici koalicijske vlasti pod SDP-om. Njima su se naravno pridružili i ostali: nacionalne manjine, umirovljenici i ostale prišipetlje kako bi ušićarili što se ušićariti da. Nešto će zaista dobiti (evo nema pušenja na javnim mjestima!) ali obraz će izgubiti. No on političarima i onako ne treba!
Poštovana Silvana, koga to Vi pokušavate farbati kao uskrsno jaje.

Semper contra


Post je objavljen 05.01.2008. u 15:55 sati.