10 dag svježeg tijesta za pizzu ... 260
3 dag mortadele ... 80
5 dag ketchupa ... 50
5 dag Kalamata maslina ... 90
5 dag mladog luka ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, ...
U tijeku je Pizza festival na Strossu (Trg Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu). Više detalja možete naći na stranicama Let's Discover Croatia! (tamo je i slika originalne Mortadella pizze) i na Zagreb moj grad. Pizza festival traje do 02.06, pa tko voli, može i želi sigurno će naći nešto za sebe.
Dobio sam preporuku za pizzu s mortadelom, pa kako baš ne idem po vani napravio sam je doma. Naravno, nije ista kao original, ali osnovna ideja je. I ova moja je bila vrlo ukusna.
10 dag zelene salate ... 10
10 dag kuhanog crnog graha ... 90
10 dag kapulica (ukiseljene lučice srebrnog luka) ... 30
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico, vlasac, ...
Ponekad je zgodno da salate idu uz glavno jelo, ali ako su ovako malo zanimljivije i konkretnije može i solo.
10 dag lažne juneće pisanice ... 130
5 dag integralne tjestenine ... 180
5 dag safta od luka, rajčice, ... 50
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, lovor, Vegeta, ...
- meso naglo zapeci na ulju
- dodaj sastojke safta i dinstaj
- podlij vodom po potrebi
- serviraj uz makarone
E sad, u raznim kulinarskim emisijama bilo bi podlijevanje temeljcem, ali ja nemam vremena i volje za tako nešto. Radije ću u vodu dodati Vegetu, ma što o njoj mislili oni koji imaju vremena, , meni je više svejedno. Štoviše, i meso ću prije napraviti u express loncu nego krčkati i miješati tko zna koliko dugo. Ono što mi olakšava dušu je to što vidim da i starije domaćice vole prečace, pa će za saft koristiti ajvar ili što god im je zgodno. Završno, ovo je vrlo ukusan obrok, prihvatljivih kalorija i sasvim korektne gastro kvalitete.
20 dag korjenastog povrća ... 80
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, peršin, vlasac ...
Jedan od dražih međuobroka.
10 dag trešnji bez crva ... 63
Proteini ... 1,1
Ugljikohidrati ... 16,0
Masnoće ... 0,2
Vlakna ... 2,1
Trešnje su riznica zdravlja, jer sadrže:
- Vitamine A, B1, B2, B3, B6, C i K
- Minerale poput kalija, kalcija, magnezija i fosfora
- Melatonin
- Mnogobrojne antioksidanse
Nije mi jasno, u kumovim trešnjama je uvijek bilo crva, a sad ništa. Istina, ove su ubrane malo ranije nego inače, možda je do toga. Kako god, izvrsne su, jedre, sočne, i kisele, i slatke, prepune okusa. Dodana vrijednost što je od njihova drveta i kolanja životnih sokova do mog stola prošao tek koji sat. Kad gledaš pravo, ne može se uspoređivati nutritivna vrijednost tog tipa namirnica s onom koja nam dolazi odasvud, pa čak i ona "domaća", tko zna čime je sve tretirana, Za ove, dajem ruku u vatru da kemije vidjele nisu, osim tek ono što dođe kroz zrak, kiše, tlo, ...
Za ovako što ne treba škrtariti i žaliti novca, ali eto, kao što znamo, sve najbolje je besplatno, tj. što bi rekli u našem zelenom Zagorju, kao i ispred brega, 'ko to more platit! Fala kume.
10 dag kuhanog graha ... 90
10 dag kisele repe ... 30
5 dag kruha ... 110
2 dag masti ... 180
sol, šareni papar, lorber, ...
Kad radiš kao rudar trebaš i jesti kao rudar. Ako ne radiš ništa trebaš jesti što manje.
10 dag odreska tune ... 110
15 dag krumpira ... 120
10 dag paprike ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, kukuruzno brašno ...
Neću navoditi recept. Za te kalorije možete što vas volja s navedenim namirnicama. Ovo je jedan od onih superiornih obroka koji usprkos skupoj tuni nisu nedostupni većini. Da vas ne buni kukuruzno brašno samo ću navesti da je krumpir malo uvaljan u njega. Time se dobila vrlo hrskava i ukusna korica.
5 dag lososa u Teriyaki soja umaku ... 100
10 dag tortelona s ricottom i tartufima ... 240
10 dag mini rajčice ... 40
5 dag Kalamata maslina ... 90
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, šareni papar, vlasac, ...
Istinsko bogatstvo okusa. Ovo je malo ekskluzivnije i nije dio svakodnevne prehrane, nego se pojavi tek na neke značajne datume. Od manje važnog može se primijetiti da sam oduševljen suhim vlascem i da ga koristim u sve više jela.
10 dag pilećeg otkoštenog zabatka ... 180
5 dag integralne riže ... 180
15 dag svježe paprike ... 30
3 dag chutney umaka od manga ... 80
0,05 maslinovog ulja ... 50
sol, papar, origano
- u pećnici ispeci papriku i piletinu
- serviraj uz rižu i umak od manga
Zanimljivi su ti slatko kiseli voćni umaci. Daju vrlo specifičan egzotični okus jelu. Treba biti svjestan činjenice da donose i dodatne kalorije, a nije odveć zgodno što sadrže i konkretan sasvim običan i ništkoristi šećer.
5 dag mozzarelle ... 130
5 dag integralnih špageta ... 180
10 dag pizza umaka od rajčice ... 60
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, bosiljak, ...
- skuhaj špagete
- umiješaj umak i mozzarellu
- dodaj malo maslinovog ulja i začini
Maksimalno jednostavno, a poprilično fino.
U svakom slučaju za ponoviti.
5 dag ovčjeg i kozjeg feta sira ... 140
10 dag šparoga ... 20
5 dag integralne riže ... 180
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, vlasac, ...
- u tavici na ulju prodinstaj šparoge
- na kraju dodaj i feta sir
- serviraj uz rižu
Jako ukusan obrok.
Od pola kile kupljenih šparoga,
žešće očišćenih je ostalo tek oko 20 dag.
Sve u svemu, bile su meke kao putar,
a feta sir se baš izvrsno uklopio.
10 dag tune ... 110
5 dag hamby peciva ... 150
10 dag mini paradajza ... 40
5 dag kalamata maslina ... 120
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, luk pasta
Nije loše ponekada, ili češće,
malo i pojednostaviti obroke.
5 dag integralnih špageta ... 180
5 dag jaja (1 kom.) ... 80
2 dag parmezana ... 80
1 dag pancete ... 50
5 dag mladog luka ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak pasta, ...
- na malo ulja isprži mladi luk i pancetu
- dodaj jaje, parmezan i češnjak
- umiješaj ocijeđene špagete
Pravi Talijani bi mi zabranili pisati blog na ovaj način, ali eto, kao što su neki mudro zaključili "papir trpi sve", iako od papira ni p, baš kao i možda tek malo c od Carbonare. Meni odstupanja od originala ne smeta, a nadam se ni vama. Sve je ispalo super, samo ne bi bilo loše da sam bio hrabriji i špagete umiješao prije nego su se jaja gotovo do kraja ispekla. Primjećujete da je ovdje panceta više začin nego sastojak. Ovakva jela su se nekada pripremala rudarima. U današnje vrijeme, tko poželi, taj si i napravi, i prilagodi, a ja eto jesam.
10 dag brancina (iz uzgoja) ... 130
15 dag krumpira ... 120
20 dag blitve ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak u tubi
- ispeci u pećnici
Eto, kao i svaki fetivi purger obožavam ribu uz krumpir i blitvu. S druge strane, pasta češnjaka umjesto svježeg možda ukazuje na pokoje crveno krvno dalmatinsko zrnce, tko će ga znati, a i nije bitno, dok je ovakvih ljepota ima mjesta za sve i sva.
P.S.
Na slici je cijela riba, ali kada makneš glavu, repu, kost i još ostaviš pola za sutra ispadne tih skromnih 10 dag.
5 dag pirovog kruha ... 100
3 dag namaza od bakalara ... 150
5 dag dimljenih dagnji ... 50
5 dag maslina ... 70
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
Ukusan doručak, ali kako uz ovo paše i malo vina, za večeru paše još i bolje.
10 dag pizza tijesta ... 260
5 dag mljevenog miješanog mesa ... 150
5 dag luka ... 20
5 dag ribanog žutog sira ... 190
10 dag pizza umaka ... 50
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol, origano, ...
- na ulju dinstaj luk, pa meso, posoli, miješaj
- umiješaj umak, složi na tijesto, dodaj sir
- peci u pećnici na 250 st. oko 10 min.
Ovo mu dođe kao modificirane lazanje.
U svakom slučaju jako fino i ne baš malo kalorično.
5 dag mljevenog miješanog mesa ... 150
5 dag integralnih špageta ... 180
5 dag umaka od sušene rajčice, češnjaka i bosiljka ... 150
3 dag koncentrata rajčice ... 30
5 dag luka ... 20
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol
- na ulju dinstaj luk, pa meso, posoli, miješaj
- dodaj umak i koncentrat rajčice
- serviraj uz špagete
Ispalo je standardno izvrsno.
P.S.
Evo, da ne iznevjerim @blogija skuhao sam pašta šutu kako je obećao, a mogu i ponovno bude li trebalo. Sve u svemu, očekivane @galaksije i dalje nema, niti piše, nit se javlja. Nadam se da je dobro.
10 dag tune ... 110
10 dag kuhane leće ... 100
20 dag mrkve, rajčice ... 60
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, peršin, ...
E sad, kako najbrže do ovakvog obroka?
Ja znam, a vi, slutite li bar?
P.S.
Previše sunca, tj. svjetla i topline ubilo je Saharu,
što ne bi i moju fotografiju glave došli viškovi.
5 dag mozzarelle ... 130
5 dag integralne tjestenine ... 160
10 dag mahuna ... 30
0,1 dl ulja ... 90
sol, vlasac
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- umiješaj kuhane mahune i mozzarellu, začini
- eventualno sve još pomalo zapeci u tavici
Eto, baš mi se jela pšenična tjestenina.
Po mojim kriterijima odličan obrok.
5 dag dagnji ... 40
5 dag tjestenine od slanutka ... 170
10 dag mahuna ... 30
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, vlasac
- skuhaj, ohladi, začini, pomiješaj
Je li rano za hladne salate?
Meni očito nije, dapače.
Tjestenina od brašna slanutka dosta pjeni kod kuhanja,
pa vrijedi pripaziti da se ne prebaci preko ruba.
I da, ovdje nema okusa klasične tjestenine.
Sviđa mi se opcija jednoznačnih začina.
P.S.
Ispostavilo se da je suncokretovo ulje u kojem su bile dagnje (F.J. konzerva) odlično, pa će završiti u nekom sljedećem obroku, možda baš sa pšeničnom tjesteninom.
10 dag svježeg kravljeg sira ... 100
5 dag tjestenine od slanutka ... 160
20 dag tikvica ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, Curry, ...
- tikvice nareži i posoli, ocijedi
- dinstaj na maslinovom ulju, začini
- umiješaj kuhanu tjesteninu i svježi sir
Ovako izgleda zdravi obrok, ali bez šminke.
___ meso i zamjene ___
riba, bijela
bakalar, filet ... 80
orada, uzgoj ... 170
oslić ... 80
riba, plava
losos, atlantski ... 180
losos, divlji ... 120
skuša ... 170
srdele ... 120
tuna ... 110
plodovi mora
dagnje ... 70
kozice, repovi ... 90
lignje ... 80
riba, riječna
pastrva, uzgojena ... 140
šaran ... 140
crveno meso
svinjetina, but ... 120
svinjetina, file ... 130
junetina, but ... 130
teletina, but ... 110
perutnina
piletina, prsa, file ... 110
piletina, tamna, file ... 130
puretina, mljeveno ... 140
divljač
kunić ... 140
mesne prerađevine
pileća prsa u ovitku ... 90
pureća šunka ... 110
šunka, prešana ... 140
sir
sir, kravlji svježi, posni ... 80
sir, mozzarella ... 250
sir, topljeni, light ... 160
jaja
jaje, kokošje ... 150
___ kruh i zamjene ___
kruh
kruh, integralni ... 220
pecivo, integralno ... 260
tost, integralni ... 240
prilog
batat ... 90
krumpir ... 80
krumpirovi njoki ... 160
riža, integralna ... 350
ječam ... 360
tjestenina, integralna ... 360
žitarice
kukuruz, kuhani ... 110
grahorice
bob ... 60
grah, kuhani ... 90
grašak ... 80
leća, kuhana ... 100
slanutak, kuhani ... 120
pahuljice
zobene pahuljice ... 370
___ povrće ___
blitva ... 10
brokula ... 30
bundeva ... 40
cikla ... 40
cvjetača (karfiol) ... 30
kelj ... 40
koraba, korijen ... 30
krastavci ... 10
kupus ... 20
luk, crni ... 30
luk, mladi ... 40
mahune ... 20
mrkva ... 40
paprika ... 20
patlidžan ... 20
poriluk ... 50
rajčica ... 20
rajčica, mini ... 30
rikula ... 20
rotkvica, crvena ... 20
šampinjoni ... 20
šparoge, uzgojene ... 20
špinat ... 20
tikvice ... 20
zelena salata ... 10
___ masnoće ___
ulje i mast
mast ... 890
ulje ... 900
mliječno
jogurt, grčkog tipa ... 130
maslac ... 750
vrhnje za kuh., 20% m.m. ... 210
vrhnje, kiselo, 12% m.m. ... 140
masline
masline ... 150
orašasto i sjemenke
bademi ... 610
orah ... 660
sezam, sjemenke ... 620
___ voće ___
svježe
banana ... 100
borovnice ... 60
breskva ... 40
dinja ... 30
grejp ... 40
grožđe ... 70
jabuka ... 50
jagode ... 30
kivi ... 60
kruška ... 60
kupine ... 40
maline ... 50
mandarina ... 40
marelice ... 50
naranča ... 50
nektarina ... 50
šipak ... 70
šljiva ... 50
višnje ... 40
sušeno
brusnice, suhe ... 260
grožđe, suho ... 270
šljive, suhe ... 190
obrađeno
pekmez bez šećera ... 270
___ mliječno ___
mlijeko
mlijeko 1,5 % m.m. ... 50
fermentirano
jogurt 1,5% m.m. ... 50
kefir, 0,9% m.m. ... 40
mlaćenica 1% m.m. ... 40
probiotik, 1,5% m.m. ... 60
napomena:
jedinične kcal se odnose na 100 g čiste namirnice
- bez kosti, kore, kožica, ... sirovo
- kcal su zaokružene, ...
NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće
SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake
PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće
ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk
SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati
UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika
PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak
10 dag filea pilećih prsa bez kožice ... 110
5 dag sirove riže ... 180
5 dag kuhanog graška ... 40
3 dag koncentrata rajčice ... 30
5 dag luka ... 20
0,05 dl suncokretovog ulja ... 50
sol, papar, crvena ljuta dimljena paprika, ...
... 450 kcal
5 dag zelene salate ... 10
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico, češnjak, ...
... 100 kcal
- na malo ulja prodinstaj luk i meso
- podlij vodom i dinstaj, skuhaj rižu
- serviraj uz rizi-bizi i zelenu salatu
Malo sam si zakomplicirao gurajući sve na isti tanjur, ali dobro, bilo je baš jako fino. Zanimljivo je kako se mogu jesti i relativno lagane namirnice koje rezultiraju s više kalorija u obroku nego obično, jer jasno, uz osnovnu kalorijsku vrijednost ostalo ovisi o količini.
10 dag kuhanog graha ... 80
10 dag kuhanog kukuruza ... 110
5 dag domaće dimljene kobasice ... 190
1 dl paradajza ... 20
5 dag pirovog kruha ... 110
sol, papar, češnjak, ...
- zapečeno u pećnici
Očekivano, jako fino, i eto, bar malo drugačije nego inače. Nešto više ugljikohidrata i kalorija, ali takav je dan, tj. običaji su običaji.