minus40kg - kalorijski restoran

* Kumove trešnje ... 63 kcal

20240526-154526

10 dag trešnji bez crva ... 63

Proteini ... 1,1
Ugljikohidrati ... 16,0
Masnoće ... 0,2
Vlakna ... 2,1

Trešnje su riznica zdravlja, jer sadrže:
- Vitamine A, B1, B2, B3, B6, C i K
- Minerale poput kalija, kalcija, magnezija i fosfora
- Melatonin
- Mnogobrojne antioksidanse

Nije mi jasno, u kumovim trešnjama je uvijek bilo crva, a sad ništa. Istina, ove su ubrane malo ranije nego inače, možda je do toga. Kako god, izvrsne su, jedre, sočne, i kisele, i slatke, prepune okusa. Dodana vrijednost što je od njihova drveta i kolanja životnih sokova do mog stola prošao tek koji sat. Kad gledaš pravo, ne može se uspoređivati nutritivna vrijednost tog tipa namirnica s onom koja nam dolazi odasvud, pa čak i ona "domaća", tko zna čime je sve tretirana, Za ove, dajem ruku u vatru da kemije vidjele nisu, osim tek ono što dođe kroz zrak, kiše, tlo, ...

Za ovako što ne treba škrtariti i žaliti novca, ali eto, kao što znamo, sve najbolje je besplatno, tj. što bi rekli u našem zelenom Zagorju, kao i ispred brega, 'ko to more platit! Fala kume.


26.05.2024.
komentiraj (5)


<< Arhiva >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak