AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

nedjelja, 05.04.2020.

PROIZVOĐAČE JAGODA BRINE PLASMAN!

GDJE PRODAVATI JAGODE?

“ Uskoro će početi berba domaćih jagoda u dolini Neretve. Predsjednik neretvanske mladeži Željko Bjeliš kaže da jagoda polako kreće, sada u Velikom tjednu i u tjednu nakon Uskrsa. Istiće da neretvanske jagode nisu kontaminirane ničim. U Metkoviću nema zaraženih ljudi. Uglavnom rade u poljima tako da je prijenos s čovjeka na čovjeka minimalan.
Treba otvoriti tržnice- kaže Bjeliš. Nada se da će" Marinada2 otkupiti bar dio jagoda, a kasnije i 10 000 tona lubenica. Postoji određeni strah kod proizvođača kako će plasirati te proizvode. Inicijativa je da se ide prema trgovačkim lancima da se već sada pokuša dogovoriti prodaja lubenica. Sada je pravo vrijeme za dogovore, a ne 15.6. Potrebno je napravi konkretniji dogovor, te da se odrede cijene, rokovi plaćanja, da proizvođaći iz proizvodnje izađu normalno da nemaju gubitaka. Jagode smo prodavali prijašnjih godina po gradskim trgovima na štandovima, no kako će i gdje ta prodaja biti sada kada su i tržnice zatvorene, nitko nezna. “



Udruga proizvođača jagoda Zagrebačkog prstena,prema riječima Željka Varge u brizi je za plasman. Proteklih su godina prodavali jagode na trgovima Grada Zagreba, tako da proizvođače brine njihov vlastiti opstanak i plasman jagoda ove godine. On line prodaja i prodaja preko društvenih mreža nije dovoljna da bi se mogla distribuirati dnevna prodaja jagoda od uroda. Kako će biti ove godine, neizvjesno je.

DVIJE NOĆI NISKIH TEMPERATURA

Stanko Štambuk iz savjetodavne službe na otoku Hvaru, rekao je da su tijekom tjedna od mraza nastale velike štete na otoku Hvaru. Bilo je to s 1. na 2. travanj kada su se temperature noću spustile ispod nula stupnjeva celzijusa.” Naime mi imamo meteorološke stanice koje su u našoj županiji postavljene na više lokacija i to na Braču, Visu, Šolti, Vrgorcu i uvijek možemo znati kolika je temperatura. Konkretno na Hvaru spustila se temperature na -4,1 stupanj. I da je to bilo samo momentalno, bilo bi mnogo, međutim to je trajalo osam sati. Pod tim niskim temperaturama došlo je do smrznća pupova i cvijeta. Slijedeći dan, s 2. na 3. travanj temperature je bila -1,9 stupnjeva noću. U te dvije noći niskih temperature prema riječima ing. Štambuka stradale su breskve koje su bile u punoj cvatnji kao i druge kulture koje su bile u cvatnji. Cvijet brskve je već znatno oštećen pri temperature od 1,5 stupnjeva do -3,5 stupnjeva, također cvijet krumpira, salata, ostale male presadnice koje su već posađene kao što je paprika, tikvice i ostalo. Smrzli su se i pupovi nekih sorata vinove loze koja je propupala, kao što je kardinal koji je potamnio.
Na otoku Visu je zabilježen minus do -4 stupnja celzijusa, na otoku Šolti također.

BRESKVA




Breskva je bogata vitaminima A, C, E, K i B3, a od minerala sadrži kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen. Zbog antioksidansa vitaminima C i E breskva je značajna u održavanju zdravlja cijelog organizma.Antioksidansi štite stanice od negativnog djelovanja slobodnih radikala i tako sprječavaju brojne zdravstvene probleme.Vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i baterijskih infekcija, bolesti dišnih putova te drugih oboljenja. Hrvatska nije značajna u uzgoju breskve već Italija, Španjolska i Grčka. U velikim trgovačkim centrima uopće nema
hrvatske brskve, ono što je ima prodaje se ljeti samo na tržnicama i na otocima.
Kako je moguće da nitko u poslovnom svijetu nadležan za poljoprivrednu proizvodnju nije sposoban ispregovarati s velikim trgovačkim centrima, kojih je diljem Hrvatske više stotina, obvezu godišnjeg otkupa u tonama hrvatskih proizvoda voća i povrća? Zašto ti lanci bez ikakvog problema uvoze voće i povrće, a domaći proizvođači muku muče s prodajom svježe i kavlitetne robe. Takva situacija nije u sferi poslovno uobičajene i treba je ispraviti. Ako do sada nije bilo prijeke potrebe za to, sada u vrijeme epidemije COVID 19 vrijeme je, radi opstanka hrvatske poljoprivredne proizvodnje.m.zouhar zec

05.04.2020. u 23:54 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2020 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Studeni 2024 (40)
Listopad 2024 (38)
Rujan 2024 (30)
Kolovoz 2024 (34)
Srpanj 2024 (19)
Lipanj 2024 (38)
Svibanj 2024 (37)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter