GDJE PRODAVATI JAGODE?
“ Uskoro će početi berba domaćih jagoda u dolini Neretve. Predsjednik neretvanske mladeži Željko Bjeliš kaže da jagoda polako kreće, sada u Velikom tjednu i u tjednu nakon Uskrsa. Istiće da neretvanske jagode nisu kontaminirane ničim. U Metkoviću nema zaraženih ljudi. Uglavnom rade u poljima tako da je prijenos s čovjeka na čovjeka minimalan.
Treba otvoriti tržnice- kaže Bjeliš. Nada se da će" Marinada2 otkupiti bar dio jagoda, a kasnije i 10 000 tona lubenica. Postoji određeni strah kod proizvođača kako će plasirati te proizvode. Inicijativa je da se ide prema trgovačkim lancima da se već sada pokuša dogovoriti prodaja lubenica. Sada je pravo vrijeme za dogovore, a ne 15.6. Potrebno je napravi konkretniji dogovor, te da se odrede cijene, rokovi plaćanja, da proizvođaći iz proizvodnje izađu normalno da nemaju gubitaka. Jagode smo prodavali prijašnjih godina po gradskim trgovima na štandovima, no kako će i gdje ta prodaja biti sada kada su i tržnice zatvorene, nitko nezna. “
Udruga proizvođača jagoda Zagrebačkog prstena,prema riječima Željka Varge u brizi je za plasman. Proteklih su godina prodavali jagode na trgovima Grada Zagreba, tako da proizvođače brine njihov vlastiti opstanak i plasman jagoda ove godine. On line prodaja i prodaja preko društvenih mreža nije dovoljna da bi se mogla distribuirati dnevna prodaja jagoda od uroda. Kako će biti ove godine, neizvjesno je.
DVIJE NOĆI NISKIH TEMPERATURA
Stanko Štambuk iz savjetodavne službe na otoku Hvaru, rekao je da su tijekom tjedna od mraza nastale velike štete na otoku Hvaru. Bilo je to s 1. na 2. travanj kada su se temperature noću spustile ispod nula stupnjeva celzijusa.” Naime mi imamo meteorološke stanice koje su u našoj županiji postavljene na više lokacija i to na Braču, Visu, Šolti, Vrgorcu i uvijek možemo znati kolika je temperatura. Konkretno na Hvaru spustila se temperature na -4,1 stupanj. I da je to bilo samo momentalno, bilo bi mnogo, međutim to je trajalo osam sati. Pod tim niskim temperaturama došlo je do smrznća pupova i cvijeta. Slijedeći dan, s 2. na 3. travanj temperature je bila -1,9 stupnjeva noću. U te dvije noći niskih temperature prema riječima ing. Štambuka stradale su breskve koje su bile u punoj cvatnji kao i druge kulture koje su bile u cvatnji. Cvijet brskve je već znatno oštećen pri temperature od 1,5 stupnjeva do -3,5 stupnjeva, također cvijet krumpira, salata, ostale male presadnice koje su već posađene kao što je paprika, tikvice i ostalo. Smrzli su se i pupovi nekih sorata vinove loze koja je propupala, kao što je kardinal koji je potamnio.
Na otoku Visu je zabilježen minus do -4 stupnja celzijusa, na otoku Šolti također.
BRESKVA
Breskva je bogata vitaminima A, C, E, K i B3, a od minerala sadrži kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen. Zbog antioksidansa vitaminima C i E breskva je značajna u održavanju zdravlja cijelog organizma.Antioksidansi štite stanice od negativnog djelovanja slobodnih radikala i tako sprječavaju brojne zdravstvene probleme.Vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i baterijskih infekcija, bolesti dišnih putova te drugih oboljenja. Hrvatska nije značajna u uzgoju breskve već Italija, Španjolska i Grčka. U velikim trgovačkim centrima uopće nema
hrvatske brskve, ono što je ima prodaje se ljeti samo na tržnicama i na otocima.
Kako je moguće da nitko u poslovnom svijetu nadležan za poljoprivrednu proizvodnju nije sposoban ispregovarati s velikim trgovačkim centrima, kojih je diljem Hrvatske više stotina, obvezu godišnjeg otkupa u tonama hrvatskih proizvoda voća i povrća? Zašto ti lanci bez ikakvog problema uvoze voće i povrće, a domaći proizvođači muku muče s prodajom svježe i kavlitetne robe. Takva situacija nije u sferi poslovno uobičajene i treba je ispraviti. Ako do sada nije bilo prijeke potrebe za to, sada u vrijeme epidemije COVID 19 vrijeme je, radi opstanka hrvatske poljoprivredne proizvodnje.m.zouhar zec
Post je objavljen 05.04.2020. u 23:54 sati.