AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

srijeda, 31.12.2008.

PRVA MANIFESTACIJA DANI MALIH SIRARA «SirCro»




Do potrebnih Pravilnika preko iskustava i dobre prakse !

Dani malih sirara «SirCro» bio je naziv prve manifestacije koja se 19. prosinca održala u prostorijama hotela Internacional, a 20. 12. na Tomislavovu trgu u Zagrebu.

Mali sirari «SirCro» organizirani su u Savez Udruga. Članovi su poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom raznih vrsta sireva, od autohtonih, do sireva novih receptura. Do sada je osnovano 13 udruga proizvođača sira.
Prva Udruga proizvođača sira «KVARGL» osnovana je u Gradu Bjelovaru 8.3. 2006. godine, slijedi zatim 26.7.2006. udruga malih sirara Zagrebačke županije «SIREK», 18.8.2006. osnovana je udruga malih sirara Karlovačke županije « KORNI», zatim 28.9. 2006. «MAJA» udruga malih sirara Zadarske županije, potom je osnovana «PRGICA» 29.9.2006. udruga Koprivničko – Križevačke županije, dana 26.10. 2006.osnovana je udruga «TURUŠ» Međimurske županije, 8.11.2006. udruga sirara «MIŠINAC» Šibensko-kninske županije, «LIČKI ŠKRIPAVAC» udruga Ličko – senjske županije osnovana je 14.12.2006., udruga Sisačko-moslavačke županije «PREVELAC» osnovana je 20.12. 2006. Udruga proizvođača sira i mliječnih prerađevina Bjelovarsko - bilogorske županije «Bil-Sir» osnovana je 12.1.2007. osniva se zatim «SIROS» 1.3.2007. u Osječko-baranjskoj županiji, sirari Virovitičko- podravske županije osnivaju udrugu «LIPA» 27.11.2007., a kao trinaestu udrugu osnivaju sirari Grada Zagreba 2.7.2008. pod imenom «ZG SIREK».

Image Hosted by ImageShack.us
Sirari Karlovačke županije izradili su svoju Cestu sira u promidžbene svrhe.


Savez Udruga osnovan je 22.1. 2007. s ciljem razvoja proizvodnje sira, unapređenja i promicanja potrošnje autohtonih i ostalih sireva i drugih mliječnih proizvoda proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) na području Hrvatske. Predsjednica Saveza je Đurđica Kršić, stručna tajnica je dipl. ing. Višnja Magdić, poslovna tajnica dipl. ing. Anđelka Pejaković, a stručni savjetnik Saveza doc.dr. Samir Kalit .



Mali sirari su ozbiljna gospodarska grana

Na manifestaciji 19.12.u hotelu Internacional, osim što je više desetaka raznih vrsta sireva malih sirara bilo ponuđeno na degustaciju, glavno događanje bilo je edukativne priride. Bile su tu dvije teme: « Sustavi kontrole u proizvodnji sira na OPG-u» i «Objekti za preradu mlijeka na OPG-ima». Edukativnom dijelu manifestacije prisustvovalo je i troje gostiju iz Republike Slovenije.

Na Prvu po redu manifestaciju malih sirara «SirCro» odazvalo se 90-ak sirara. Ispred ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba sirare je pozdravio gospodin Škrapec kazavši da je Zagreb životno zainterersiran za pravu opskrbu kvalitetnim domaćim sirevima.» U tom smislu pružiti ćemo sirarima institucionalnu i svaku drugu potporu. Jer to je tradicija koja simbolizira «kumice» koje tržnicu Dolac i druge gradske tržnice snabdijevaju domaćim mliječnim proizvodima» naglasio je on. Mr. Josip Kraljičković državi tajnik resorne državne uprave naglasio je da Ministarstvo poljoprivrede čini sve kako bi ukupna poljoprivreda pa tako i mali sirari što spremnije ušli u EU.»U 20 natječaja kroz Mjere ruralnog razvoja poljoprivrednicima je podjeljeno 180 milijuna kuna. Isplaćena je i Mjera 6. Kada je riječ o proizvodnji sira na OPG-ima» rekao je mr. Kraljičković « nastojimo da svaka udruga stekne uvjete da može organizirati proizvodnju i prodaju sira, a kroz to i siguran posao. U udruge je organizirano 230 gospodarstva». Dr. Samir Kalit prof. na Agronomskom fakultetu i stručni savjetnik Saveza malih sirara rekao je «moj stav je - što mogu drugi, mogu i ja - a to što smo se našli ovdije to je prvi preduvjet da uspijemo u poslu.» Na manifestaciji je bio nazočan i dr.Stjepan Katalinić, direktor Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu.
Sirarima je predstavljen vodič dobre higijenske prakse i Pravilnik o vođenju Upisnika registriranih i odobrenih objekata te o postupcima registracija i odobravanja objekta u poslovanju s hranom.

U okviru prve teme dipl. inž kmet. Majda Tumpej iz Kmetijsko gazdarske zbornice Slovenije, koja je i tajnica Združenja malih sirarjev Slovenije govorila je o organizacijskim iskustvima malih sirara, o njihovoj praksi i načinima kako riješavati neke nedoumice u okviru sirarske djelatnosti. Savez sirara su osnovali 1998. Slovenski poljoprivrednici se bave preradom kravljeg, kozijeg i ovčijeg sira.


Image Hosted by ImageShack.us
Josipa Došen na manifestaciju je došla iz Bjelovara sa Kvargl sirom. To je autohtoni kravlji sir sa crvenom paprikom i blago ljut. Josipa ima tri krave, taj sir radi 20 godina i prodaje ga svaki tjedan na bjelovarskoj tržnici .


Dipl ing. Višnja Magdić govorila je o sustavu kontrole u procesu proizvodnje sirana na OPG-ima. Ispostavilo se da je to jedno od ključnih pitanja, jer učestale kontrole mogle bi «pojesti» proizvođača. Zato treba odrediti točne gabarite – kako treba raditi da proizvod bude u svakom smislu ispravan «. Još jedno važno pitanje bilo je: Treba li mlijeko za proizvodnju sira pasterizirati? «Ako počnete pasterizirati uvrstiti ćete se u industriju» rekla je dipl.inž.kmet. Majda Tumpej iz Slovenije i nastavila « Najvažniji u tradiciji su ne pasterizirani sirevi. No ima proizvoda koji moraju biti pasterizirani. Morate znati što više o tome» - rekla je gošća iz Slovenije.

Važna pitanja bila su: Koliko često voda ide na analizu? Može li inspektor doći kada se sjeti? Koliko često sir mora ići na analizu? Kakvo vozilo treba biti za prijevoz sira? Pod kojim uvjetima je moguća prodaja sira na kućnom pragu?
Na mnoga pitanja nitko od prisutnih nije mogao odgovoriti jer Pravilnici uz pripadajuće Zkone nisu napisani. To je posao koj tek predstoji, a ovakva manifestacija na kojoj su prisutni sirari, ljudi iz prakse potiče svrsishodnije i praksi bliže pisanje Pravilnika.

Od 1.1. 2009. na snagu stupa uredba za HACCP.
Mr. Kraljičković je saslušao prvu temu i pitanja prisutnih te rekao da Savez mora o svakom pitanju imati svoj stav. » Vaša proizvodnja je na razini od 25 milijuna kuna godišnje čime je to gospodarska grana koja se ne može prepustiti slučaju. Sve što vam treba , uz argumente, nastojati ćemo da se ugradi u naše propise i ministarstvo će podržati vaše zahtijeve» - rekao je mr. Kraljičković. Dipl. inž kmet.. Majda Tumpej je rekla da treba mijenjati svoja dosadašnja mišljenja, zapisati sve što se radi i voditi dnevnik rada.


Slovenska iskustva kao uzor hrvatskim sirarima

Mr.Natalija Knežević dr. vet. med. iz Uprave za veterinarstvo prezentirala je tumačenje zakona koji svojom primjenom sudjeluju u sirarstvu., a to su Zakon o hrani NN br.46/07 , Zakona o veterinarstvu NN 41/07, Pravilnik o higijeni hrane NN 99 /07, Pravilnik o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i zaštiti životinja NN 99/07, Pravilnika o sadržaju, obliku i načinu vođenja evidencija subjekata koji obavljaju djelatnosti s hranom NN 8/07, Pravilnik o vođenju Upisnika odobrenih objekata NN 88/03.

U Pravilniku o higijeni hrane NN 97/07 jasno je navedeno koliko mikrorganizama i somatskih stanica i u kojim uvjetima može imati mlijeko od kojeg se rade sirevi.
Iz odslušane teme ponovo je bilo mnogo pitanja: Gdje se mogu klati životinje? Gdje nabaviti obrazac za izlazak na sajam ? Uzorkovanje sira stoji 258 kn, pa koliko često je potrebno sir uzorkovati ? Može li se na istom gospodarstvu baviti seoskim turizmom i sirarstvom, te kako takvo OPG registrirati? BIL SIR u Bjelovaru ima dvije udruge ( 25 sirara), a samo jedan sirar je registriran i to prema volji nadležnog sanitarnog inspektora.! Kako postupiti u tom slučaju? Kako urediti ekološku proizvodnju sira?
Konstatacija je da je EU u svom zakonodavstvu propisala ciljeve, ali nisu propisali načine, a njih treba donijeti zakonodavstvo RH. No najvažnije je postupati po načelima HACCP-a, dobre higijenske prakse.
Vođenjem dnevnika rada nametnuti će se pravila i nastati će praksa koja će biti u vezi s količinom i ritmom proizvodnje. Dipl. inž. kmet . Tumpej je zaključila da su pitanja sirara vrlo dobra te savjetovala da se kolanjem informacija treba usuglasiti i dogovoriti oko svih važnih pitanja i usuglašene stavove iskoristiti u svrhu donošenja potrebnih Pravilnika.

31.12.2008. u 12:40 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 24.12.2008.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA SUFINANCIRA

SUFINANCIRANJE 14 OTKUPLJIVAČA JABUKA S 16.291.531. KN

U Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnogt razvoja 23. prosinca ministar mr. Božidar Pankretić bio je nazočan svečanoj podjeli Ugovora pravnim osobama koje su prema uvjetima Natječaja stekle pravo na bespovratno sufinaciranje troškova otkupa i skladištenja jabuka I klase.

S ukupnim iznosom od 16. 291.531. kn sufinancirani su: Fragaria d.o.o. Zagreb, KTC d.o.o. Križevci, Vrni d.o.o. Zagreb, Tutti-Frutti d.o.o. Malinska, Agrovoće d.o.o. Ivanić Grad, Natura Agro d.o.o. Đurđevac, Gomolava d.d. Zagreb, Kiwano d.o.o. Zagreb, ZKM d.o.o. Škabrnja Zagreb, Konzum d.d. Zagreb, Vagros Zagreb d.o.o. Zagreb, Zagrebački voćnjaci p.z. Velika Gorica, PZ Matijević d.o.o. Donji Miholjac, PZ Čakovec iz Čakovca. Odabir pravnih osoba za sufinaciranje odabran je Natječajem na koj se prijavilo 15 otkupljivača, a 14 ih je zadovoljilo uvjete. Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja je s 0,50 kn po kg sufinaciralo troškove otkupa i skladoštenja jabuka uz uvjet da je minimalna otkupna cijena za kilogram 2,80 kuna, a to je cijena bez PDV-a. Količine jabuke koje su otkupljene do 1. studenog ove godine su ušle u proceduru sufinaciranja preko pravnih osoba. Minimalna količina jabuka čiji je otkup sufinanciran je 1000 tona po jednom otkupljivaču, a kvota koja je bila propisana Natječajem iznosila je do 35.000 jabuka I. klase.

Prema otkupnim blokovima i primkama ukupna količina jabuka 14 otkupljivača iznosi ukupno 32.583.062,30 kg.
Potpisivanju Ugovora bio je nazočan i državni tajnik resornog ministarstva mr. Josip Kraljičković.


SUFINACIRANA INFRASTRUKTURA U 70 OPĆINA I 5 GRADOVA SA 15,3 MILIJUNA KUNA

Istoga su dana u Ministarstvu poljoprivrede predstavnici 70 općina i 5 gradova iz 14 hrvatskih županija potpisali Ugovore s Ministarstvom poljoprivrede temeljem Natječaja koj je bio raspisan za Mjeru 8 koja glasi «Obnova i razvitak sela i seoskog prostora (ruralna infrastruktura, zaštita okoliša, uređenje zemljišta, ribarstvo, šumarstvo, lovstvo, diverzifikacija djelatnosti). Cilj Natječaja bio je dodijeliti novčane bespovratne financijske potpore projektima koji će svojim sadržajima poboljšati infrastrukturu u ruralnom naselju i učiniti to mjesto ugodnijim za stanovanje.
S 15,3 milijuna kuna sufinacirana su: 24 projekta koja se odnose na ceste,14 projekata koji se odnosae na adaptaciju i prenamjenu društvenih domova, šest projekata se odnosi na povećanje kapaciteta za prihvat djece u vrtiće, četiri projekta odnose se na adaptaciju i opremanje škola, za uređenje športskih sadržaja i igrališta bila su tri projekta, te po jedan projekat za sufinanciranje uređenja i dovršenja kanalizacije, vodovoda, javne rasvjete i groblja.
Za provedbu Natječaja za sufinaciranje infrastrukture u ruralnim područjima, nadležna je Uprava za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja, čija je ravnateljica dipl. ing. Željka Gudelj Velaga, te Sektor za razvoj gospodarstva na selu čija je načelnica dipl. ing. Marija Pišonić.

24.12.2008. u 16:10 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 09.12.2008.

POLJOPRIVREDNICIMA GRADA ZAGREBA BESPOVRATNO 4. 710. 715 KUNA

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA SUFINACIRA


U Poglavarstvu Grada Zagreba 8. prosinca upriličeno je potpisivanje 44 ugovora na ime novčanih potpora za sufinanciranje programa ruralnog razvoja za područje Grada Zagreba.
Novčana sredstva i to 4.710.715 kuna pripalo je osobama koje su se za sredstva izborile Natječajem koje je u mjesecu kolovozu raspisala Uprava za ruralni razvoj Ministarstca poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Spomenuta financijska sredstva su podjeljena na ime pet Mjera iz ruralnog razvoja i to: Mjera 2 «Školovanje ( edukacijski kampovi, stručna obuka, srednje škole) seoskih žitelja iz oblasti poljoprivrede, ribarstva šumarstva, lovstva i ruralnog razvitka», Mjera 4. « Osnivanje i razvoj udruga poljoprivrednih proizvođaća, uzgajivača riba i školjaka te strojnih prstenova», Mjera 5 « Ulaganja u obiteljska poljoprivredna gospodarstva, uzgajališta riba i školjaka, privatne šume te uzgoj divljači (objekti i oprema za poljoprivredu, akvakulturnu, šumarsku i lovačku proizvodnju) » , Mjera 8 « Obnova i razvitak sela i seoskog prostora (ruralna infrastruktura, zaštita okoliša, uređenje zemljišta, ribarstvo, šumarstvo, lovstvo, diversifikacija djelatnosti )» i Mjera 9 «Razvoj seoskog lovnog i ribolovnog turizma».

Sredstva za sufinanciranje su bespovratna, a određena su temeljem dokumentacije o vrijednosti projekta poslanog na Natječaj.

Potpisivanju ugovora svakog pojedinca s Ministarstvom poljoprivrede na dodjeljeni iznos, uz ravnateljicu Uprave za ruralni razvoj ing. Željku Gudelj Velaga i državnog tajnika mr.Josipa Kraljičkovića prisustvovao je i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

09.12.2008. u 10:36 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 08.12.2008.

Žuvela završio berbu i preradu maslina



U Veloj Luci na otoku Korčuli, maslinar Fanito Žuvela 8. prosinca zavšio je berbu i preradu ploda masline iz svojih maslinika od kojih dobiva ekstra djevičansko maslinovo ulje Torkul.

Među sedam prehrambenih proizvoda koji nose oznaku izvornosti i oznaku zemljopisnog porijekla koji su registrirani u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja je i maslinovo ulje Torkul.

«Torkul je hrana, lijek i začin – istovremeno» kaže za svoje ulje Fanito Žuvela.

Image Hosted by ImageShack.us
Maslinovo ulje Fanita Žuvele s Korčule

08.12.2008. u 11:27 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Listopad 2024 (22)
Rujan 2024 (30)
Kolovoz 2024 (34)
Srpanj 2024 (19)
Lipanj 2024 (38)
Svibanj 2024 (37)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter