Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA SUFINANCIRA

SUFINANCIRANJE 14 OTKUPLJIVAČA JABUKA S 16.291.531. KN

U Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnogt razvoja 23. prosinca ministar mr. Božidar Pankretić bio je nazočan svečanoj podjeli Ugovora pravnim osobama koje su prema uvjetima Natječaja stekle pravo na bespovratno sufinaciranje troškova otkupa i skladištenja jabuka I klase.

S ukupnim iznosom od 16. 291.531. kn sufinancirani su: Fragaria d.o.o. Zagreb, KTC d.o.o. Križevci, Vrni d.o.o. Zagreb, Tutti-Frutti d.o.o. Malinska, Agrovoće d.o.o. Ivanić Grad, Natura Agro d.o.o. Đurđevac, Gomolava d.d. Zagreb, Kiwano d.o.o. Zagreb, ZKM d.o.o. Škabrnja Zagreb, Konzum d.d. Zagreb, Vagros Zagreb d.o.o. Zagreb, Zagrebački voćnjaci p.z. Velika Gorica, PZ Matijević d.o.o. Donji Miholjac, PZ Čakovec iz Čakovca. Odabir pravnih osoba za sufinaciranje odabran je Natječajem na koj se prijavilo 15 otkupljivača, a 14 ih je zadovoljilo uvjete. Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja je s 0,50 kn po kg sufinaciralo troškove otkupa i skladoštenja jabuka uz uvjet da je minimalna otkupna cijena za kilogram 2,80 kuna, a to je cijena bez PDV-a. Količine jabuke koje su otkupljene do 1. studenog ove godine su ušle u proceduru sufinaciranja preko pravnih osoba. Minimalna količina jabuka čiji je otkup sufinanciran je 1000 tona po jednom otkupljivaču, a kvota koja je bila propisana Natječajem iznosila je do 35.000 jabuka I. klase.

Prema otkupnim blokovima i primkama ukupna količina jabuka 14 otkupljivača iznosi ukupno 32.583.062,30 kg.
Potpisivanju Ugovora bio je nazočan i državni tajnik resornog ministarstva mr. Josip Kraljičković.


SUFINACIRANA INFRASTRUKTURA U 70 OPĆINA I 5 GRADOVA SA 15,3 MILIJUNA KUNA

Istoga su dana u Ministarstvu poljoprivrede predstavnici 70 općina i 5 gradova iz 14 hrvatskih županija potpisali Ugovore s Ministarstvom poljoprivrede temeljem Natječaja koj je bio raspisan za Mjeru 8 koja glasi «Obnova i razvitak sela i seoskog prostora (ruralna infrastruktura, zaštita okoliša, uređenje zemljišta, ribarstvo, šumarstvo, lovstvo, diverzifikacija djelatnosti). Cilj Natječaja bio je dodijeliti novčane bespovratne financijske potpore projektima koji će svojim sadržajima poboljšati infrastrukturu u ruralnom naselju i učiniti to mjesto ugodnijim za stanovanje.
S 15,3 milijuna kuna sufinacirana su: 24 projekta koja se odnose na ceste,14 projekata koji se odnosae na adaptaciju i prenamjenu društvenih domova, šest projekata se odnosi na povećanje kapaciteta za prihvat djece u vrtiće, četiri projekta odnose se na adaptaciju i opremanje škola, za uređenje športskih sadržaja i igrališta bila su tri projekta, te po jedan projekat za sufinanciranje uređenja i dovršenja kanalizacije, vodovoda, javne rasvjete i groblja.
Za provedbu Natječaja za sufinaciranje infrastrukture u ruralnim područjima, nadležna je Uprava za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja, čija je ravnateljica dipl. ing. Željka Gudelj Velaga, te Sektor za razvoj gospodarstva na selu čija je načelnica dipl. ing. Marija Pišonić.



Post je objavljen 24.12.2008. u 16:10 sati.