U nekim dijelovima svijeta, u nekim kulturama… Česnica se tradicionalno priprema za vrijeme vjerskih blagdana. Kod mene izrada Česnice nema nikakve veze s religijom, nego jednostavno volim takva tijesta. Za ovu Česnicu kombinirala sam dva slična recepta. Za jedan nemam pojma odakle mi, a drugi recept je s bloga Food for thought .
Za dizana tijesta, ja upotrebljavam suhi kvasac, nemam naviku raditi sa svježim, zato ga ni ne kupujem. Kod ove vrste tijesta važno je dobro brašniti podlogu, inače se tijesto jako lijepi: stvar otežava mast koja «brizga» kroz slojeve tijesta dok se ono valja. Ako se tijesto i zalijepi za radnu površinu, nema veze, skupite ga (iako se razvlači kao žvakaća guma) i preklopite.
Za izradu samog tijesta potrošila sam oko 750 g brašna, a poslije sam, za brašnjenje podloge, valjanje itd. potrošila još barem 200 g. Na nekim od idućih fotografija čini se kao da sam na radnu površinu (slučajno) rasipala tone brašna – to nije slučajno, nego namjerno: da se tijesto ne lijepi.
Probajte izbrojiti koliko puta sam prala ruke – a prala sam ih prije svakog fotografiranja, jer sam do lakta bila u brašnu i masti .
Sastojci
2 suha kvasca (ukupno 14 g)
400 ml mlake vode
pola čajne žlice šećera
glatko pšenično brašno
1 čajna žlica soli
+
20ak žlica svinjske masti
Nekoliko sati prije izrade Česnice izvadite mast iz hladnjaka i ostavite ju na sobnoj temperaturi.
Za tijesto, u posudu stavite oko 650 g brašna pa dodajte suhi kvasac, šećer i svu vodu, te zamijesite tijesto po potrebi dodavajući brašno; tijesto treba biti glatko i mekano. Mijesite ga oko 1 minutu pa ga oblikujte u kuglu, stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da mu se obujam udvostruči.
Dignutom tijestu dodajte sol i dobro ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi (naknadno dodavanje soli omogućava bolji efekt kvasca pri dizanju tijesta).
1. valjanje, mazanje i preklapanje tijesta
Premiješeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi, u pravokutnik debljine oko 5 mm. Premažite ga s 3-4 žlice mekane masti, uz sva četiri ruba tijesta ostavite oko 3 cm nepremazana mašću.
Jedan kraj tijesta preklopite preko sredine pa preko njega preklopite drugi kraj.
Zatim jedan kraj tijesta opet preklopite preko sredine, a drugi kraj preko njega.
Tijesto podignite rukom, okrenite ga za 90 stupnjeva i pobrašnite ispod njega da se ne zalijepi za podlogu, ostavite ga da stoji tako oko 5 min.
Iduća tri valjanja, mazanja i preklapanja tijesta potpuno su jednaka kao i u ovom prvom dijelu.
Prilikom sljedećih valjanja tijesta, mast iz prethodnih premazivanja i preklapanja probijat će među slojeve, pa ćete tijesto trebati dobro brašniti i odozdo i odozgo da se ne lijepi za radnu površinu ili valjak.
2. valjanje, mazanje i preklapanje tijesta
Dobro pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine oko 5 mm (dok ga valjate, po potrebi podignite krajeve i pobrašnite podlogu ispod njega).
Razvaljano tijesto premažite s 3-4 žlice mekane masti, uz sva četiri ruba tijesta ostavite oko 3 cm nepremazana mašću. Jedan kraj tijesta preklopite preko sredine pa preko njega preklopite drugi kraj.
Zatim jedan kraj tijesta opet preklopite preko sredine, a drugi kraj preko njega.
Tijesto podignite rukom, okrenite ga za 90 stupnjeva i pobrašnite ispod njega da se ne zalijepi za podlogu, ostavite ga da stoji tako oko 5 min.
3. valjanje, mazanje i preklapanje tijesta
Dobro pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine oko 5 mm (dok ga valjate, po potrebi podignite krajeve i pobrašnite podlogu ispod njega). Razvaljano tijesto premažite s 3-4 žlice mekane masti, uz sva četiri ruba tijesta ostavite oko 3 cm nepremazana mašću. Jedan kraj tijesta preklopite preko sredine pa preko njega preklopite drugi kraj.
Zatim jedan kraj tijesta opet preklopite preko sredine, a drugi kraj preko njega.
Tijesto podignite rukom, okrenite ga za 90 stupnjeva i pobrašnite ispod njega da se ne zalijepi za podlogu, ostavite ga da stoji tako oko 5 min.
4. valjanje, mazanje i preklapanje tijesta
Dobro pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine oko 5 mm (dok ga valjate, po potrebi podignite krajeve i pobrašnite podlogu ispod njega). Razvaljano tijesto premažite s 3-4 žlice mekane masti, uz sva četiri ruba tijesta ostavite oko 3 cm nepremazana mašću.
Jedan kraj tijesta preklopite preko sredine pa preko njega preklopite drugi kraj.
Zatim jedan kraj tijesta opet preklopite preko sredine, a drugi kraj preko njega.
Tijesto podignite rukom, okrenite ga za 90 stupnjeva i pobrašnite ispod njega da se ne zalijepi za podlogu, ostavite ga da stoji tako oko 5 min.
Nakon četvrtog mazanja, preklapanja i petominutnog mirovanja, tijesto valjkom stanjite na debljinu 3-4 cm.
Rukama tijesto pažljivo prenesite u nenamašteni lim. Odozgo ga premažite s 2 žlice masti i stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva.
Ja sam tijesto pekla u okrugloj posudi promjera oko 30 cm.
Kad tijesto odozgo porumeni, smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i pecite da se dopeče.
Ja sam Česnicu pekla oko pola sata na 220 stupnjeva i oko pola sata na 160 stupnjeva.
Pred kraj pečenja Česnicu izvadite i na par mjesta rasporedite nekoliko žličica masti i sve vratite u pećnicu pa pecite još 5 min.
|