Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Česnica

U nekim dijelovima svijeta, u nekim kulturama… Česnica se tradicionalno priprema za vrijeme vjerskih blagdana. Kod mene izrada Česnice nema nikakve veze s religijom, nego jednostavno volim takva tijestacerek. Za ovu Česnicu sretan kombinirala sam dva slična recepta. Za jedan nemam pojma odakle mi, a drugi recept je s bloga Food for thought njami.

Za dizana tijesta, ja upotrebljavam suhi kvasac, nemam naviku raditi sa svježim, zato ga ni ne kupujem. Kod ove vrste tijesta važno je dobro brašniti podlogu, inače se tijesto jako lijepi: stvar otežava mast koja «brizga» kroz slojeve tijesta dok se ono valja. Ako se tijesto i zalijepi za radnu površinu, nema veze, skupite ga (iako se razvlači kao žvakaća guma) i preklopite. wink
Za izradu samog tijesta potrošila sam oko 750 g brašna, a poslije sam, za brašnjenje podloge, valjanje itd. potrošila još barem 200 g. Na nekim od idućih fotografija čini se kao da sam na radnu površinu (slučajno) rasipala tone brašna – to nije slučajno, nego namjerno: da se tijesto ne lijepi. thumbup
Probajte izbrojiti koliko puta sam prala ruke – a prala sam ih prije svakog fotografiranja, jer sam do lakta bila u brašnu i masti smijeh smijeh smijeh.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
2 suha kvasca (ukupno 14 g)
400 ml mlake vode
pola čajne žlice šećera
glatko pšenično brašno
1 čajna žlica soli
+
20ak žlica svinjske masti


Nekoliko sati prije izrade Česnice izvadite mast iz hladnjaka i ostavite ju na sobnoj temperaturi.

Za tijesto, u posudu stavite oko 650 g brašna pa dodajte suhi kvasac, šećer i svu vodu, te zamijesite tijesto po potrebi dodavajući brašno; tijesto treba biti glatko i mekano. Mijesite ga oko 1 minutu pa ga oblikujte u kuglu, stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da mu se obujam udvostruči.

Dignutom tijestu dodajte sol i dobro ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi (naknadno dodavanje soli omogućava bolji efekt kvasca pri dizanju tijesta).

1. valjanje, mazanje i preklapanje tijesta
Premiješeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi, u pravokutnik debljine oko 5 mm. Premažite ga s 3-4 žlice mekane masti, uz sva četiri ruba tijesta ostavite oko 3 cm nepremazana mašću.

Image and video hosting by TinyPic

Jedan kraj tijesta preklopite preko sredine pa preko njega preklopite drugi kraj.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Zatim jedan kraj tijesta opet preklopite preko sredine, a drugi kraj preko njega.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic


Tijesto podignite rukom, okrenite ga za 90 stupnjeva i pobrašnite ispod njega da se ne zalijepi za podlogu, ostavite ga da stoji tako oko 5 min.

Image and video hosting by TinyPic



Iduća tri valjanja, mazanja i preklapanja tijesta potpuno su jednaka kao i u ovom prvom dijelu.


Prilikom sljedećih valjanja tijesta, mast iz prethodnih premazivanja i preklapanja probijat će među slojeve, pa ćete tijesto trebati dobro brašniti i odozdo i odozgo da se ne lijepi za radnu površinu ili valjak.



2. valjanje, mazanje i preklapanje tijesta
Dobro pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine oko 5 mm (dok ga valjate, po potrebi podignite krajeve i pobrašnite podlogu ispod njega).

Razvaljano tijesto premažite s 3-4 žlice mekane masti, uz sva četiri ruba tijesta ostavite oko 3 cm nepremazana mašću. Jedan kraj tijesta preklopite preko sredine pa preko njega preklopite drugi kraj.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Zatim jedan kraj tijesta opet preklopite preko sredine, a drugi kraj preko njega.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tijesto podignite rukom, okrenite ga za 90 stupnjeva i pobrašnite ispod njega da se ne zalijepi za podlogu, ostavite ga da stoji tako oko 5 min.

Image and video hosting by TinyPic




3. valjanje, mazanje i preklapanje tijesta
Dobro pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine oko 5 mm (dok ga valjate, po potrebi podignite krajeve i pobrašnite podlogu ispod njega). Razvaljano tijesto premažite s 3-4 žlice mekane masti, uz sva četiri ruba tijesta ostavite oko 3 cm nepremazana mašću. Jedan kraj tijesta preklopite preko sredine pa preko njega preklopite drugi kraj.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Zatim jedan kraj tijesta opet preklopite preko sredine, a drugi kraj preko njega.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tijesto podignite rukom, okrenite ga za 90 stupnjeva i pobrašnite ispod njega da se ne zalijepi za podlogu, ostavite ga da stoji tako oko 5 min.

Image and video hosting by TinyPic




4. valjanje, mazanje i preklapanje tijesta
Dobro pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine oko 5 mm (dok ga valjate, po potrebi podignite krajeve i pobrašnite podlogu ispod njega). Razvaljano tijesto premažite s 3-4 žlice mekane masti, uz sva četiri ruba tijesta ostavite oko 3 cm nepremazana mašću.
Jedan kraj tijesta preklopite preko sredine pa preko njega preklopite drugi kraj.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Zatim jedan kraj tijesta opet preklopite preko sredine, a drugi kraj preko njega.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Tijesto podignite rukom, okrenite ga za 90 stupnjeva i pobrašnite ispod njega da se ne zalijepi za podlogu, ostavite ga da stoji tako oko 5 min.

Image and video hosting by TinyPic



thumbup
Nakon četvrtog mazanja, preklapanja i petominutnog mirovanja, tijesto valjkom stanjite na debljinu 3-4 cm.

Image and video hosting by TinyPic


Rukama tijesto pažljivo prenesite u nenamašteni lim. Odozgo ga premažite s 2 žlice masti i stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva.

Image and video hosting by TinyPic

Ja sam tijesto pekla u okrugloj posudi promjera oko 30 cm.


Kad tijesto odozgo porumeni, smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i pecite da se dopeče.
Ja sam Česnicu pekla oko pola sata na 220 stupnjeva i oko pola sata na 160 stupnjeva.


Pred kraj pečenja Česnicu izvadite i na par mjesta rasporedite nekoliko žličica masti i sve vratite u pećnicu pa pecite još 5 min.


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic





Post je objavljen 11.02.2011. u 08:11 sati.