Ne, nisam zavoljela juhe, i dalje ih izbjegavam kad god mogu . Ove godine, juhu sam jela manje od 10 puta (najozbiljnije!, kad kažem da ne volim juhe, ne kažem to samo tako, ja juhe zaista ne volim i uistinu se svojski trudim izbjeći ih ).
Nažalost, to nije uvijek moguće . Ove juhe od graška su primjer za to. Ne volim grašak, ali trebalo ga je negdje utrpati pa je završio u juhama .
Krem juha od graška
Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 20. 5. 2010., br. 6.
Sastojci
1 manji crveni luk
1 češanj češnjaka
1 žlica maslaca
1 čajna žlica svježeg, sitno naribanog đumbira
1200 g graška
600 ml vode + kocka za juhu
125 g kiselog vrhnja ili milerama
sol, papar
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte. U loncu rastopite maslac i na njemu popržite luk.
Zatim dodajte đumbir, grašak, razmrvljenu kocku i zalijte vodom te kuhajte na srednjoj vatri da grašak omekša.
Vrijeme kuhanja i potrebna količina tekućine ovise o tome kakav grašak upotrebljavate (svježi, smrznuti ili iz konzerve).
Ako vam se čini da je grašak kuhan, a u loncu je ostalo puno tekućine, možete ju ocijediti, pa ju postupno, prema potrebi dodavajte, dok usitnjavate grašak.
Kuhanom grašku dodajte vrhnje ili mileram pa sve usitnite štapnim mikserom (ili u multipraktiku).
Začinite solju i paprom, poslužite ukrašeno vrhnjem.
Graškova juha s curryijem
Recept je s Coolinarike, ali ne mogu se baš pohvaliti da se točno držim sastojaka. Naime, kad su u pitanje pšenične klice ili mljevene ječmene i zobene pahuljice – ja te sastojke kombiniram ovisno o tome čime raspolažem . Ako nemam pšeničnih klica, stavim samo mljevene pahuljice, nekad ječmene, nekad zobene, a nekad i ražene . A ako nemam ni klica ni pahuljica, onda upotrijebim krušne mrvice .
Potrebna količina tih klica/pahuljica/mrvica kod mene ovisi o tome koliko gustu juhu želim, ali u pravilu stavim više tih sastojaka, nego se u receptu navodi (ukupno stavim oko 5-6 žlica).
Grožđice ne volim, pa ih ne upotrebljavam (u originalu, u juhu se stavljaju i grožđice ).
.
Sastojci
1 konzerva graška (850 g; može i svježi ili smrznuti)
1200 ml vode
2 povrtne kocke za juhu
pola čajne žlice (slatkog) curryja u prahu
prstohvat (bijelog) papra
1 žlica pšeničnih klica, 1 žlica mljevenih ječmenih pahuljica i 1 žlica mljevenih zobenih pahuljica (ili ih kombinirajte po želji, a možete upotrijebiti i ražene pahuljice te krušne mrvice)
100 ml vrhnja za kuhanje
2-3 žlice svježeg, nasjeckanog peršinovog lišća
+
3 žlice suncokretovih sjemenki
U loncu zakuhajte 1200 ml vode.
Grašak iz konzerve ocijedite.
Umjesto graška iz konzerve možete upotrijebiti svježi ili smrznuti grašak, skuhajte ga posebno i ocijedite.
Zakuhanoj vodi dodajte grašak zajedno s razmrvljenim kockama za juhu, curryjem i paprom.
Kad juha zakuha, umiješajte klice i mljevene pahuljice. Kuhajte 10ak min. na laganoj vatri.
Pahuljice možete samljeti u mlincu za kavu.
Na kraju umiješajte vrhnje i nasjeckano peršinovo lišće.
Po potrebi začinite solju i paprom.
Poslužite sa suncokretovim sjemenkama.
|