Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Dvije juhe od graška

Ne, nisam zavoljela juhe, no i dalje ih izbjegavam kad god mogu rolleyes. Ove godine, juhu sam jela manje od 10 puta (najozbiljnije!, kad kažem da ne volim juhe, ne kažem to samo tako, ja juhe zaista ne volim burninmad i uistinu se svojski trudim izbjeći ih mad).

Nažalost, to nije uvijek moguće headbang. Ove juhe od graška su primjer za to. Ne volim grašak, ali trebalo ga je negdje utrpati pa je završio u juhama zaliven.


Krem juha od graška

Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 20. 5. 2010., br. 6.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
1 manji crveni luk
1 češanj češnjaka
1 žlica maslaca
1 čajna žlica svježeg, sitno naribanog đumbira
1200 g graška
600 ml vode + kocka za juhu
125 g kiselog vrhnja ili milerama
sol, papar


Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte. U loncu rastopite maslac i na njemu popržite luk.
Zatim dodajte đumbir, grašak, razmrvljenu kocku i zalijte vodom te kuhajte na srednjoj vatri da grašak omekša.
Vrijeme kuhanja i potrebna količina tekućine ovise o tome kakav grašak upotrebljavate (svježi, smrznuti ili iz konzerve).
Ako vam se čini da je grašak kuhan, a u loncu je ostalo puno tekućine, možete ju ocijediti, pa ju postupno, prema potrebi dodavajte, dok usitnjavate grašak.

Kuhanom grašku dodajte vrhnje ili mileram pa sve usitnite štapnim mikserom (ili u multipraktiku).

Začinite solju i paprom, poslužite ukrašeno vrhnjem.


wave


Graškova juha s curryijem

Recept je s Coolinarike, ali ne mogu se baš pohvaliti da se točno držim sastojaka. Naime, kad su u pitanje pšenične klice ili mljevene ječmene i zobene pahuljice – ja te sastojke kombiniram ovisno o tome čime raspolažem rofl. Ako nemam pšeničnih klica, stavim samo mljevene pahuljice, nekad ječmene, nekad zobene, a nekad i ražene thumbup. A ako nemam ni klica ni pahuljica, onda upotrijebim krušne mrvice sretan.
Potrebna količina tih klica/pahuljica/mrvica kod mene ovisi o tome koliko gustu juhu želim, ali u pravilu stavim više tih sastojaka, nego se u receptu navodi (ukupno stavim oko 5-6 žlica).
Grožđice ne volim, pa ih ne upotrebljavam (u originalu, u juhu se stavljaju i grožđice rolleyes).
.

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
1 konzerva graška (850 g; može i svježi ili smrznuti)
1200 ml vode
2 povrtne kocke za juhu
pola čajne žlice (slatkog) curryja u prahu
prstohvat (bijelog) papra
1 žlica pšeničnih klica, 1 žlica mljevenih ječmenih pahuljica i 1 žlica mljevenih zobenih pahuljica (ili ih kombinirajte po želji, a možete upotrijebiti i ražene pahuljice te krušne mrvice)
100 ml vrhnja za kuhanje
2-3 žlice svježeg, nasjeckanog peršinovog lišća
+
3 žlice suncokretovih sjemenki


U loncu zakuhajte 1200 ml vode.

Grašak iz konzerve ocijedite.
Umjesto graška iz konzerve možete upotrijebiti svježi ili smrznuti grašak, skuhajte ga posebno i ocijedite.

Zakuhanoj vodi dodajte grašak zajedno s razmrvljenim kockama za juhu, curryjem i paprom.

Kad juha zakuha, umiješajte klice i mljevene pahuljice. Kuhajte 10ak min. na laganoj vatri.
Pahuljice možete samljeti u mlincu za kavu.

Na kraju umiješajte vrhnje i nasjeckano peršinovo lišće.
Po potrebi začinite solju i paprom.

Poslužite sa suncokretovim sjemenkama.




Post je objavljen 03.12.2010. u 08:09 sati.