Vjerojatno svatko ima neki svoj recept za «pitu od starog kruha». Smatram da ionako ne postoji «krivi» i «pravi» recept: možete upotrijebiti sastojke koje hoćete i prilagoditi njihov omjer .
Ovo je moja verzija Iako, krajnji rezultat uvijek ovisi o tome kojim sastojcima raspolažem : varijanta s fotke rađena je po navedenom receptu, ali od 4 bjelanjka i 2 cijela jaja (jer sam morala nekamo utrpati bjelanjke koji su se danima durili u hladnjaku).
Sastojci
500 g starog (sušeg) kruha
4-5 jaja
200 ml kiselog vrhnja
100 g svježeg kravljeg sira
200 ml mineralne vode
100 ml mlijeka
100 ml ulja
sol ili šećer
Kruh narežite na manje komade (ne morate ga rezati na male kocke; ja ga najprije narežem na šnite i onda svaku šnitu režem na 4-5 dijelova).
Ovisno o tome koliko je kruh suh, možete upotrijebiti više ili manje «tekućih» sastojaka.
Jaja umutite pjenjačom pa dodajte vrhnje, zdrobljeni sir, vodu, mlijeko i ulje. Dodajte sol ili šećer, ovisno o tome želite li slatku ili slanu varijantu.
Slanoj varijanti možete dodati i papar, čili, nasjeckano začinsko bilje, nasjeckani češnjak, naribani tvrdi sir, dimljeni sir, kockice šunke,…
Slatkoj varijanti možete dodati vanilin šećer, cimet, žlicu ruma,…možete dodati i npr. 1-2 jabuke (oguljene i narezane na sitne kocke). Ali ja "više volim" varijantu bez jabuke (jer ne volim jabuke ).
Zapravo, ja uopće ne volim slatku varijantu ove pite jer ne volim takav tip slastica, ja sebi uvijek radim slano-pikantnu varijantu ). Naravno, uvijek se nađe i onih koji vole "slatku": moja mama slanu nikad ne jede, jer njoj to "niš´ ne valja", ona jede isključivo slatku pitu.
Smjesom prelijte kruh i dobro promiješajte. Ostavite da sve stoji tako 10ak min. i par puta promiješajte da bi kruh što ravnomjernije upio tekućinu.
Lim za pečenje namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata, da porumeni.
Poslužite mlako.
Slanu varijantu možete poslužiti sa svježim sirom, jogurtom, kiselim krastavcima,…
Slanu varijantu možete poslužiti s pekmezom, maslacem,…
|