U čemu je fora s kolačima iz staklenke?
Kolači iz staklenki su biskvitni kolači, sami po sebi nisu ništa posebno, iako su moguće različite varijacije recepata.
Fora je jedino u tome da se kolači peku u staklenci, staklenka se odmah kad je kolač pečen zatvori odgovarajućim poklopcem i onda se kolač ostavi da se ohladi. Na taj način se stvara jedna vrsta vakuuma u staklenci i tako zatvoren kolač može duže vrijeme stajati u staklenci, a pritom ostane svjež i ne kvari se. Naravno, kad se jednom zatvori, staklenka se više ne smije otvarati – otvara se tek prilikom degustacije kolača
Kolači u staklenkama mogu stajati i po 6 mjeseci - staklenke se u tom razdoblju naravno ne smiju otvarati.
Kad staklenku jednom otvorite, situacija je kao i s ostalom zimnicom – nema više vakuuma; što prije pojesti kolač
Za pripremu ovih kolača potrebna je staklenka koja je svugdje jednako široka, tj. ne sužava se pri vrhu (a ni nigdje drugdje). Iz takve staklenke kolač možete izvaditi, izgleda kao valjak i možete ga rezati na okrugle šnite.
Naravno staklenku treba dobro namazati masnoćom i posipati brašnom prije pečenja da bi se kolač kasnije dao izvaditi iz te staklenke.
Nisam se trudila pogledati ima li negdje u Zagrebu takvih staklenki, doma nemam ni jednu takvu staklenku. Zato sam kolač radila u običnim staklenkama.
Kolač se ne može izvaditi, ali može se jesti žlicom iz staklenke
Po Internetu vidim da specijalnih staklenki ima u raznim veličinama, nemam pojma može li se tako nešto kupiti u Zagrebu.
Nadalje, staklenke moraju imati pripadajuće original poklopce koji dobro zatvaraju, a najbolji bi bili poklopci s gumicama i držačima (ne znam ima li toga negdje za kupiti). Ja koristim staklenke s pripadajućim poklopcima kakve koristim za zimnicu.
Kad sam prvi put radila kolač bilo me strah da staklenke u pećnici ne popucaju. Na internetu ima raznih postupaka pripreme i nemam pojma koji je najbolji.
U jednim receptima staklenke se namaste, pobrašne, u njih se stavi smjesa i onda se one stave u zagrijanu pećnicu.
U drugim receptima staklenke se namaste, pobrašne, u njih se stavi smjesa i onda se one stave u hladnu pećnicu. Tek onda treba uključiti pećnicu.
U nekim receptima u staklenke treba ulijati vruću vodu, onda staklenke obrisati i dok su još vruće, namastiti ih, pobrašniti, staviti smjesu i onda ih staviti u zagrijanu pećnicu.
U nekim receptima treba staklenku s pečenim kolačem zatvoriti pa ju vratiti u isključenu pećnicu da se ohladi.
U drugim receptima treba staklenku s pečenim kolačem zatvoriti pa ju ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
U nekim receptima se staklenka zatvori poklopcem odmah kad se u nju stavi smjesa za pečenje i onda se to tako peče u zatvorenim staklenkama. Nisam probala tu varijantu jer nisam sigurna koliko se koji kolač mora peći, nisu ni recepti precizni u tome, a to ovisi i o pećnici i o veličini staklenke i o vrsti kolača… – a kad se poklopac jednom stavi, ne smije se više skidati.
…
Tek sam u eksperimentalnoj fazi što se kolača u staklenkama tiče pa još nisam došla do zaključka. Uglavnom se držim onoga što piše u receptu koji u tom trenutku isprobavam
Kolač od kave i čokolade
135 g smeđeg šećera
1 jaje
90 ml biljnog ulja
180 g buttermilcha ili mlijeka
90 ml skuhane, ohlađene instant kave
220 g brašna
25 g praška za kapučino (2 paketića)
1 čajna žlica praška za pecivo
pola čajne žlice sode
50 g nasjeckane čokolade za kuhanje
Dobro izmiksajte jaje sa šećerom. Jedno za drugim umiješajte ulje, buttermilch i hladnu kavu.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak, sodu i prašak za kapučino pa lagano umiješajte u tekuću smjesu. Na kraju umiješajte i nasjeckanu čokoladu.
U originalnom receptu upotrijebljene su 4 staklenke od 250 ml.
Ja sam upotrijebila 4 obične staklenke od 300 ml. Za vrijeme pečenja kolač se jako dignuo i čak je narasto preko ruba staklenke, tako da smjese očito ima dovoljno i za 5 staklenki. U originalnom receptu kolač je pečen u staklenkama od 250 ml, ali poklopci s gumicom su stavljeni na staklenke prije pečenja pa kolač nije mogao «narasti» preko ruba staklenke.
Staklenke dobro namastite po dnu i stranicama (pomoću kista) i posipajte brašnom ili krušnim mrvicama.
Napunite ih pripremljenom smjesom. Staklenke očistite ako ste ih zaprljali smjesom izvana ili po samom rubu.
Staklenke stavite u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva. Pecite oko 45 min, pomoću drvenog štapića provjerite je li kolač pečen (ako je štapić suh, kolač je pečen).
Staklenke izvadite iz pećnice i odmah zatvorite odgovarajućim poklopcima. Staklenke ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih spremite na hladno mjesto (ne u hladnjak).
*Recept se temelji na receptu sa stranice
http://www.blogigo.de/ostwestwind/Coffee-Kuchen-im-Glas/51/
Slični recepti
Kolač od čokolade i kokosa u staklenci
Mramorni kolač u staklenci
|