
U čemu je fora s kolačima iz staklenke?
Kolači iz staklenki su biskvitni kolači, sami po sebi nisu ništa posebno, iako su moguće različite varijacije recepata.
Fora je jedino u tome da se kolači peku u staklenci, staklenka se odmah kad je kolač pečen zatvori odgovarajućim poklopcem i onda se kolač ostavi da se ohladi. Na taj način se stvara jedna vrsta vakuuma u staklenci i tako zatvoren kolač može duže vrijeme stajati u staklenci, a pritom ostane svjež i ne kvari se. Naravno, kad se jednom zatvori, staklenka se više ne smije otvarati – otvara se tek prilikom degustacije kolača 
Kolači u staklenkama mogu stajati i po 6 mjeseci - staklenke se u tom razdoblju naravno ne smiju otvarati.
Kad staklenku jednom otvorite, situacija je kao i s ostalom zimnicom – nema više vakuuma; što prije pojesti kolač ![]()
Za pripremu ovih kolača potrebna je staklenka koja je svugdje jednako široka, tj. ne sužava se pri vrhu (a ni nigdje drugdje). Iz takve staklenke kolač možete izvaditi, izgleda kao valjak i možete ga rezati na okrugle šnite.
Naravno staklenku treba dobro namazati masnoćom i posipati brašnom prije pečenja da bi se kolač kasnije dao izvaditi iz te staklenke.
Nisam se trudila pogledati ima li negdje u Zagrebu takvih staklenki, doma nemam ni jednu takvu staklenku. Zato sam kolač radila u običnim staklenkama.

Kolač se ne može izvaditi, ali može se jesti žlicom iz staklenke 
Po Internetu vidim da specijalnih staklenki ima u raznim veličinama, nemam pojma može li se tako nešto kupiti u Zagrebu.
Nadalje, staklenke moraju imati pripadajuće original poklopce koji dobro zatvaraju, a najbolji bi bili poklopci s gumicama i držačima (ne znam ima li toga negdje za kupiti). Ja koristim staklenke s pripadajućim poklopcima kakve koristim za zimnicu.
Kad sam prvi put radila kolač bilo me strah da staklenke u pećnici ne popucaju. Na internetu ima raznih postupaka pripreme i nemam pojma koji je najbolji.
U jednim receptima staklenke se namaste, pobrašne, u njih se stavi smjesa i onda se one stave u zagrijanu pećnicu.
U drugim receptima staklenke se namaste, pobrašne, u njih se stavi smjesa i onda se one stave u hladnu pećnicu. Tek onda treba uključiti pećnicu.
U nekim receptima u staklenke treba ulijati vruću vodu, onda staklenke obrisati i dok su još vruće, namastiti ih, pobrašniti, staviti smjesu i onda ih staviti u zagrijanu pećnicu.
U nekim receptima treba staklenku s pečenim kolačem zatvoriti pa ju vratiti u isključenu pećnicu da se ohladi.
U drugim receptima treba staklenku s pečenim kolačem zatvoriti pa ju ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
U nekim receptima se staklenka zatvori poklopcem odmah kad se u nju stavi smjesa za pečenje i onda se to tako peče u zatvorenim staklenkama. Nisam probala tu varijantu jer nisam sigurna koliko se koji kolač mora peći, nisu ni recepti precizni u tome, a to ovisi i o pećnici i o veličini staklenke i o vrsti kolača… – a kad se poklopac jednom stavi, ne smije se više skidati.
…
Tek sam u eksperimentalnoj fazi što se kolača u staklenkama tiče pa još nisam došla do zaključka. Uglavnom se držim onoga što piše u receptu koji u tom trenutku isprobavam 
Kolač od kave i čokolade

135 g smeđeg šećera
1 jaje
90 ml biljnog ulja
180 g buttermilcha ili mlijeka
90 ml skuhane, ohlađene instant kave
220 g brašna
25 g praška za kapučino (2 paketića)
1 čajna žlica praška za pecivo
pola čajne žlice sode
50 g nasjeckane čokolade za kuhanje
Dobro izmiksajte jaje sa šećerom. Jedno za drugim umiješajte ulje, buttermilch i hladnu kavu.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak, sodu i prašak za kapučino pa lagano umiješajte u tekuću smjesu. Na kraju umiješajte i nasjeckanu čokoladu.
U originalnom receptu upotrijebljene su 4 staklenke od 250 ml.
Ja sam upotrijebila 4 obične staklenke od 300 ml. Za vrijeme pečenja kolač se jako dignuo i čak je narasto preko ruba staklenke, tako da smjese očito ima dovoljno i za 5 staklenki. U originalnom receptu kolač je pečen u staklenkama od 250 ml, ali poklopci s gumicom su stavljeni na staklenke prije pečenja pa kolač nije mogao «narasti» preko ruba staklenke.
Staklenke dobro namastite po dnu i stranicama (pomoću kista) i posipajte brašnom ili krušnim mrvicama.

Napunite ih pripremljenom smjesom. Staklenke očistite ako ste ih zaprljali smjesom izvana ili po samom rubu.

Staklenke stavite u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva. Pecite oko 45 min, pomoću drvenog štapića provjerite je li kolač pečen (ako je štapić suh, kolač je pečen).
Staklenke izvadite iz pećnice i odmah zatvorite odgovarajućim poklopcima. Staklenke ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih spremite na hladno mjesto (ne u hladnjak).
*Recept se temelji na receptu sa stranice
http://www.blogigo.de/ostwestwind/Coffee-Kuchen-im-Glas/51/
Slični recepti
Kolač od čokolade i kokosa u staklenci
Mramorni kolač u staklenci
Post je objavljen 20.10.2008. u 09:20 sati.