250 g instant bulgura (može i kus-kus)
500 ml vode + kocka za juhu ili 1 žlica Vegete
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
2 žlice ulja
4-5 grančica peršinovog lišća
sol, papar
100 g crnih maslina bez koštica
8 rajčica srednje veličine
2 žlice maslaca
U lonac stavite vodu i kocku ili Vegetu pa zakuhajte (povremeno promiješajte da se kocka rastopi).
Bulgur (ili kus-kus) stavite u zdjelu i prelijte ga kipućom tekućinom, poklopite i ostavite da stoji 15 min.
Peršinovo lišće operite, protresite pa sitno nasjeckajte.
Obje vrste luka očistite i nasjeckajte pa popržite na zagrijanom ulju. Dodajte nasjeckano peršinovo lišće.
Bulgur promiješajte i dodajte ga luku. Promiješajte i kratko zagrijte. Maknite s vatre i dodajte sol i papar. Umiješajte i narezane masline. Ostavite da se malo ohladi.
Rajčice operite i osušite. Odrežite im vrh kao poklopac.
Pažljivo ih izdubite pomoću čajne žlice.
Ovaj dio koji ste izdubili iz rajčica ispasirajte.
Posudu za složenac ili lim za pečenje namastite i ulijte ispasiranu rajčicu.
Rajčice iznutra posolite i paprite, napunite ih nadjevom, na nadjev posložite par listića maslaca i poklopite odrezanim «poklopcem» rajčice.
Napunjene rajčice složite u pripremljenu posudu s ispasiranim rajčicama.
Pecite 15ak min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
*Recept je iz časopisa Lisa – Čarolija okusa, 20. 7. 2006.
Recepti za punjene rajčice
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Rajčice punjene rižom i blitvom
Rajčice punjene rižom i sirom
Recepti s kus-kusom, prosom, quinoom...
Mahune s prosom
Paprike punjene kus-kusom ili bulgurom ili ...
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom
|