Nadjev
800g trokutasto odrezanih stabljiki blitve
6 kuhanih jaja
150 g tvrdog sira (Emmentaler,…), ali može i npr. Mozzarella
Umak
2 žlice maslaca
1 žlica brašna
250 ml mlijeka
1 žlica naribanog parmezana
sol, papar
muškatni oraščić
Za posipanje
1 žlica naribanog parmezana
1 žlica maslaca
Stabljike blitve operite i narežite na štapiće iste dužine (20ak cm, ovisno o širini posude u kojoj ćete ih peći).
Ako su stabljike široke, možete ih prerezati na pola po dužini, pa ih onda rezati na štapiće.
Štapiće kuhajte 15ak min u posoljenoj kipućoj vodi. Ocijedite ih, isplahnite hladnom vodom i ostavite ih da se ocijede u cjedilu.
U loncu rastopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite. Ulijte mlijeko i miješajte pjenjačom da ne nastanu grudice, kratko prokuhajte, ali pazite da se umak ne zgusne previše, mora biti rijedak.
Maknite s vatre i dodajte 1 žlicu parmezana pa začinite.
Kuhana jaja narežite na okrugle ploške.
Sir narežite na ploške.
Vatrostalnu zdjelu (manjih dimenzija, npr. 20 cm x 20 cm) namastite i na dno gusto složite dio prokuhanih štapića blitve. Na njih složite nekoliko ploški jaja i sira i posolite i popaprite (ovisno o tome koliko ste začinili umak). Zatim složite drugi red štapića blitve, pa opet jaja, sir i začini, pa tako redom dok potrošite sve sastojke, odozgo moraju biti štapići blitve.
Prelijte umakom i posipajte parmezanom i posložite listiće maslaca.
Pecite u zagrijanoj pećnici da se lijepo zapeče.
Poslužite malo ohlađeno, u posudi u kojoj se peklo.
*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska kuhinja, Marija Zaninović, Liber, 1985., Zagreb.
*Budući da se u ovom receptu ne upotrebljava zeleni dio blitve, možete ga upotrijebiti za npr.:
Kruh-pita od blitve i sira
Kuhani svitak s blitvom
Lisnata pita od špinata
Pikantne buhtle
Pita od blitve i sira
Rižoto s blitvom
Rolada od blitve
Svitci od lazanja i blitve
Talijanska uskršnja pita
Torta od tjestenine, špinata i sira
Torta-složenac od riže i blitve
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
|