Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Zapečene stabljike blitve

Image and video hosting by TinyPic


Nadjev
800g trokutasto odrezanih stabljiki blitve
6 kuhanih jaja
150 g tvrdog sira (Emmentaler,…), ali može i npr. Mozzarella

Umak
2 žlice maslaca
1 žlica brašna
250 ml mlijeka
1 žlica naribanog parmezana
sol, papar
muškatni oraščić

Za posipanje
1 žlica naribanog parmezana
1 žlica maslaca


Stabljike blitve operite i narežite na štapiće iste dužine (20ak cm, ovisno o širini posude u kojoj ćete ih peći).

Image and video hosting by TinyPic

Ako su stabljike široke, možete ih prerezati na pola po dužini, pa ih onda rezati na štapiće.

Image and video hosting by TinyPic


Štapiće kuhajte 15ak min u posoljenoj kipućoj vodi. Ocijedite ih, isplahnite hladnom vodom i ostavite ih da se ocijede u cjedilu.

U loncu rastopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite. Ulijte mlijeko i miješajte pjenjačom da ne nastanu grudice, kratko prokuhajte, ali pazite da se umak ne zgusne previše, mora biti rijedak.
Maknite s vatre i dodajte 1 žlicu parmezana pa začinite.

Kuhana jaja narežite na okrugle ploške.
Sir narežite na ploške.

Vatrostalnu zdjelu (manjih dimenzija, npr. 20 cm x 20 cm) namastite i na dno gusto složite dio prokuhanih štapića blitve. Na njih složite nekoliko ploški jaja i sira i posolite i popaprite (ovisno o tome koliko ste začinili umak). Zatim složite drugi red štapića blitve, pa opet jaja, sir i začini, pa tako redom dok potrošite sve sastojke, odozgo moraju biti štapići blitve.

Prelijte umakom i posipajte parmezanom i posložite listiće maslaca.

Pecite u zagrijanoj pećnici da se lijepo zapeče.

Poslužite malo ohlađeno, u posudi u kojoj se peklo.


*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska kuhinja, Marija Zaninović, Liber, 1985., Zagreb.


*Budući da se u ovom receptu ne upotrebljava zeleni dio blitve, možete ga upotrijebiti za npr.:
Kruh-pita od blitve i sira
Kuhani svitak s blitvom
Lisnata pita od špinata
Pikantne buhtle
Pita od blitve i sira
Rižoto s blitvom
Rolada od blitve
Svitci od lazanja i blitve
Talijanska uskršnja pita
Torta od tjestenine, špinata i sira
Torta-složenac od riže i blitve
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom



Post je objavljen 07.07.2008. u 10:24 sati.