Tijesto
800 g glatkog brašna
8 žlica ulja
3čajne žlice octa
pola čajne žlice soli
oko 450 ml mlake vode
+ ulje za premaz
Nadjev
1,5 kg trešanja (višanja)
8 žlica šećera
100 g krušnih mrvica
4 čajne žlice cimeta
Premazivanje
kiselo vrhnje ili rastopljeni ohlađeni maslac
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Tijesto podijelite na 4 kugle. Svaku kuglu premažite uljem, stavite ih na tanjur i pokrijte folijom. Ostavite ih oko 1 sat na sobnoj temperaturi.
Trešnje (višnje) operite i izvadite im koštice.
Na površini posutoj brašnom valjkom razvaljajte kuglu tijesta u pravokutnik. A zatim na pobrašnjenom stolnjaku tijesto razvlačite rukama, počevši od sredine, da bude prozirno, tanko poput papira. Odrežite zadebljane krajeve.
Razvaljano tijesto posipajte s četvrtinom mrvica, rasporedite četvrtinu očišćenih trešanja, posipajte s 2 žlice šećera i 1 čajnom žlicom cimeta.
Narolajte pomoću stolnjaka i stavite u namašten lim. Na isti način složite i preostale 3 savijače.
Savijače premažite kiselim vrhnjem (da kora ne bude hrskava) ili maslacem (da kora bude hrskava) i pecite 40ak min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Savijaču ostavite da se ohladi, posipajte šećerom u prahu.
|