Za paneer (panir - indijski sir)
2 l punomasnog mlijeka
2 žlice octa ili limunovog soka
Za Palak paneer
1 kg špinata
1 žlica maslaca
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
2 cm dug svježi korijen đumbira
2 rajčice
1 žlica začina Garam masala
1 žlica svježeg nasjeckanog lišća piskavice (umjesto toga možete staviti peršinovo lišće ili lišće korijandera)
2 svježa (zelena) čilija (može i suhi čili)
sol
100 ml mlijeka (nije obavezno)
4 žlica ulja ili maslaca za prženje Paneera
Za paneer, zakuhajte mlijeko, dodajte ocat ili limunov sok i maknite sa štednjaka. Ostavite da stoji 10 minuta.
Cjedilo s većim rupama obložite gazom i procijedite usireno mlijeko, na vrhu stegnite gazu i dobro pritisnite da se iscijedi što više tekućine. Smjesu ostavite u gazi u cjedilu (gazu na vrhu preklopite preko smjese, možete ju zavezati) i opteretite nečim teškim.
Ostavite da tako stoji da se sir dobro ocijedi.
Do upotrebe sir možete držati u hladnjaku.
Za Palak paneer, špinat operite i očistite.
Možete ga nasjeckati i kuhati 5 min na pari, onda ga ostaviti da se hladi 15 min, pa ga 30 sekundi usitnjavati u hakeru (ili ga nasjeckati nožem).
Ili ga možete blanširati u kipućoj posoljenoj vodi 2-3 min, odmah ga staviti u cjedilo i isprati hladnom vodom, dobro rukom iscijediti vodu iz njega, i nasjeckati ga nožem.
Rajčice odozdo zarezati u križ, preliti ih kipućom vodom i oguliti im kožu, pa ih narezati na kockice.
Crveni luk očistiti i nasjeckati. Češnjak očistiti i sasvim sitno nasjeckati.
Đumbir oguliti i sitno ga nasjeckati ili naribati na ribež za parmezan.
Čili nasjeckati i odstraniti sjemenke.
Zagrijati margarin u loncu i dodati crveni luk, kratko ga popržiti. Dodati češnjak i đumbir i pržiti 1 minutu. Dodati rajčice, Garam masalu i začinsko lišće, lagano kuhati 2 minute.
Dodati čili i kuhati još 1 minutu.
Dodati špinat i malo soli pa lagano kuhati 3 minute.
Ako želite kremastu varijantu sada dodajte mlijeko, ali nije obavezno.
Paneer narežite na kockice i popržite ga u zagrijanom ulju (maslacu) da dobije zlatastu koricu.
Poprženi paneer dodajte špinatu i lonac maknite sa štednjaka.
Odmah poslužite uz rižu.
Ako nemate ovih «egzotičnih» sastojaka ne morate ih staviti, jelo možete začiniti solju, paprom, Vegetom, a možete ga začiniti i mljevenim čilijem i đumbirom…
Jelo neće imati svoj «tradicionalni» okus, ali biti će primjereno našem podneblju, i svejedno ukusno.
*Recept se temelji na receptu iz kuharice: Bulbul Mankani: Das Bollywood Kochbuch, München, Christian Verlag, 2007.
|