Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Palak paneer (Panir sa špinatom)

Image and video hosting by TinyPic


Za paneer (panir - indijski sir)
2 l punomasnog mlijeka
2 žlice octa ili limunovog soka

Za Palak paneer
1 kg špinata
1 žlica maslaca
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
2 cm dug svježi korijen đumbira
2 rajčice
1 žlica začina Garam masala
1 žlica svježeg nasjeckanog lišća piskavice (umjesto toga možete staviti peršinovo lišće ili lišće korijandera)
2 svježa (zelena) čilija (može i suhi čili)
sol
100 ml mlijeka (nije obavezno)

4 žlica ulja ili maslaca za prženje Paneera


Za paneer, zakuhajte mlijeko, dodajte ocat ili limunov sok i maknite sa štednjaka. Ostavite da stoji 10 minuta.
Cjedilo s većim rupama obložite gazom i procijedite usireno mlijeko, na vrhu stegnite gazu i dobro pritisnite da se iscijedi što više tekućine. Smjesu ostavite u gazi u cjedilu (gazu na vrhu preklopite preko smjese, možete ju zavezati) i opteretite nečim teškim.
Ostavite da tako stoji da se sir dobro ocijedi.
Do upotrebe sir možete držati u hladnjaku.

Za Palak paneer, špinat operite i očistite.
Možete ga nasjeckati i kuhati 5 min na pari, onda ga ostaviti da se hladi 15 min, pa ga 30 sekundi usitnjavati u hakeru (ili ga nasjeckati nožem).
Ili ga možete blanširati u kipućoj posoljenoj vodi 2-3 min, odmah ga staviti u cjedilo i isprati hladnom vodom, dobro rukom iscijediti vodu iz njega, i nasjeckati ga nožem.

Rajčice odozdo zarezati u križ, preliti ih kipućom vodom i oguliti im kožu, pa ih narezati na kockice.
Crveni luk očistiti i nasjeckati. Češnjak očistiti i sasvim sitno nasjeckati.
Đumbir oguliti i sitno ga nasjeckati ili naribati na ribež za parmezan.
Čili nasjeckati i odstraniti sjemenke.

Zagrijati margarin u loncu i dodati crveni luk, kratko ga popržiti. Dodati češnjak i đumbir i pržiti 1 minutu. Dodati rajčice, Garam masalu i začinsko lišće, lagano kuhati 2 minute.
Dodati čili i kuhati još 1 minutu.

Dodati špinat i malo soli pa lagano kuhati 3 minute.
Ako želite kremastu varijantu sada dodajte mlijeko, ali nije obavezno.


Paneer narežite na kockice i popržite ga u zagrijanom ulju (maslacu) da dobije zlatastu koricu.
Image and video hosting by TinyPic

Poprženi paneer dodajte špinatu i lonac maknite sa štednjaka.

Odmah poslužite uz rižu.

Ako nemate ovih «egzotičnih» sastojaka ne morate ih staviti, jelo možete začiniti solju, paprom, Vegetom, a možete ga začiniti i mljevenim čilijem i đumbirom…
Jelo neće imati svoj «tradicionalni» okus, ali biti će primjereno našem podneblju, i svejedno ukusno.

Image and video hosting by TinyPic


*Recept se temelji na receptu iz kuharice: Bulbul Mankani: Das Bollywood Kochbuch, München, Christian Verlag, 2007.



Post je objavljen 16.05.2008. u 11:05 sati.