Tijesto
75 g margarina
75 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1 žumanjak
prstohvat soli
1/2 paketića Zitrobacka (sušena limunova kora)
300 g brašna
2 žlice Creme fraîche/kiselog vrhnja
Ostalo
1 bjelanjak
pekmez
šećer u prahu
ulje za prženje
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, zamotajte ga u foliju i stavite na 1 sat u hladnjak.
Tijesto razvaljajte i čašom režite krugove promjera 6 cm.
Po tri kruga samo na sredini premažite malo istučenim bjelanjkom i stavite ta 3 kruga jedan na drugi, u sredini pritisnite prstom kako bi se slijepili.
Na 5-6 mjesta uokolo (odozgo prema dolje) zarežite sva tri kruga (da se u sredini drže zajedno, nemojte previše zarezati da se ne bi raspali, zarežite oko 2 cm prema sredini).
Pazite da se latice ne zalijepe jedna za drugu, jer se neće rascvjetati za vrijeme pečenja.
Zagrijte ulje i ruže pržite u dubokoj masnoći da dobiju lijepu boju.
Ove ruže bi se trebale pržiti u fritezi, tako se najbolje regulira temperatura (175 stupnjeva). Ako ju nemate zagrijte ulje u dubokoj posudi u kojoj inače pržite pommes frites (potrebne su 1-1,5 litra ulja).
Pržene ruže stavite na papirnate ubruse da upiju višak tekućine.
Sredinu ruža napunite pekmezom i posipajte ih šećerom u prahu.
*Recept je iz časopisa «Burda Moden».
|