6 jaja
1 mala tikvica
1 češanj češnjaka
1-2 žlice majoneze
1 žlica nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar
oko 150 g krušnih mrvica
oko 150 g brašna
ulje za prženje
4 jaja kuhajte 10 min u posoljenoj vodi.
Prelijte ih hladnom vodom i kad se ohlade oljuštite ih.
Oljuštena jaja prerežite po visini na pola. Čajnom žlicom izvadite žumanjak.
Tikvicu operite, očistite i naribajte ih na ribež za jabuke ili usitnite u multipraktiku.
Češnjak sitno nasjecjajte.
Žumanjke zgnječite vilicom pa ih pomiješajte s usitnjenom tikvicom, češnjakom, peršinovim lišćem i majonezom. Dobro promiješajte da dobijete gustu kremastu smjesu. Začinite po ukusu.
Svaku polovicu bjelanjka napunite pripremljenim nadjevom, a zatim po dvije polovice slijepite da dobijete cijelo jaje, dobro pritisnite da se nadjev, odnosno polovice bjelanjaka spoje.
Preostala dva jaja istucite uz dodatak soli i papra.
Napunjena jaja uvaljajte u brašno, pa u jaja, pa u krušne mrvice (uz pomoć dvije vilice), pazeći da se mrvice dobro uhvate sa svih strana.
Pržite jaja na zagrijanom ulju oko 2 min, tj. da dobiju zlatnožutu boju.
Stavite ih na papirnati ubrus da se višak ulja ocijedi.
Po potrebi, pohana jaja odozgo posolite i popaprite pa ih poslužite topla.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa "Svijet: Kuhinja", br. 1, 2003.
Jela od tikvica
Gratin od tikvica (i patlidžana)
Kruh s tikvicama
Lazanje od tikvica (i patlidžana)
Musaka od tikvica i riže
Pohana jaja s tikvicama
Pohane tikvice sa sirom
Punjeni cvjetovi tikvica
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Salata od riže i tikvica
Složenac od krumpira i tikvica
Složenac od palente i tikvica
Složenac od tikvica (patlidžana)
Tikvice a la Gloria
Tikvice punjene krumpirom
Zapečene rajčice s tikvicama
Zapečeni složenac od tikvica
|