Biskvit
4 jaja
4 žumanjka
180 g šećera
25 g meda
170 g brašna
30 g gustina
pola paketića praška za pecivo
40 g kakaa
40 g mliječne čokolade
Preljev
10 žlica mineralne vode
30 g šećera
30 g kakaa u prahu
5 žlica likera (npr. od naranče, a može i rum)
Krema
3 žumanjka
50 g šećera
30 g gustina
250 ml mlijeka
1 žlica ruma
200 g čokolade u prahu
Ukrašavanje
200 ml biljnog šlaga
srebrne perlice
crvene Hubba Bubba žvakaće gume
1 rebro čokolade za kuhanje, sitno nasjeckano
Za biskvit, izmiksajte jaja i žumanjke sa šećerom i medom.
U drugoj posudi pomiješajte brašno s gustinom, praškom za pecivo i kakaom.
Posebno, na pari, otopite mliječnu čokoladu pa ju naizmjence s mješavinom brašna umiješajte u smjesu od jaja.
Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni kalup promjera 22 cm.
Pecite 40-50 min u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva.
Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Za preljev, zakuhajte mineralnu vodu sa šećerom, maknite s vatre i polagano umiješajte kakao, pazeći da ne nastanu grudice.
Ostavite da se preljev ohladi pa mu dodajte liker.
Za kremu, zakuhajte mlijeko.
Izmiksajte žumanjke sa šećerom i gustinom pa dodajte vruće mlijeko i dobro promiješajte. Smjesu kuhajte na pari da se zgusne (kao puding).
Maknite s vatre, odmah umiješajte čokoladu i rum.
U jednu posudu stavite kockice leda i onda u nju stavite posudu s kremom, a kremu miksajte mikserom da se ohladi.
Ohlađeni biskvit prerežite tri puta vodoravno da dobijete četiri kore.
Na pladanj stavite jednu koru natopite ju četvrtinom preljeva i tanko premažite ohlađenom kremom. Na isti način natopite i ostale kore i slijepite ih kremom, ostatkom kreme tortu premažite odozgo.
Tortu stavite u hladnjak na 4 sata.
Od Hubba Bubba žvakaćih guma napravite ružice.
Izmiksajte šlag, tanko premažite tortu odozgo i sa strane pa ju ukrasite puslicama šlaga perlicama, nasjeckanom čokoladom i ružama.
*Recept je iz časopisa «Gospodarski list», 15. 4. 2001.
|