Tijesto od krumpira
1 kg krumpira
2 jaja
1 čajna žlica soli
oko 300 g brašna
+ za razvaljati
Nadjev
400 g crvenog luka
60 g margarina
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
1 čajna žlica kumina
sol, papar
Preljev
180 ml kiselog vrhnja
2 jaja
sol, papar
Skuhajte krumpir, ocijedite ga i prelijte hladnom vodom i odmah ga ogulite. Zdrobite ga u pire.
Kuhačom najprije umiješajte jaja i sol, a onda dodajte brašno. Miješajte kuhačom da se sastojci dobro povežu.
Tijesto istresite na pladanj u tanjem sloju da se što prije ohladi, da ga možete mijesiti rukama.
Uz dodatak brašna zamijesite tijesto i ostavite da stoji 10 min.
Sitno nasjeckani luk ispržite na margarinu. Primiješajte nasjeckani peršin, kumin, sol i papar.
Tijesto razvaljajte na 5 mm debljine i premažite ga nadjevom od luka.
Narežite tijesto na pravokutnike, u originalnom receptu navodi se veličina 5 cm x 20 cm. Ali ja nemam strpljenja za to, pa tijesto narežem na pravokutnike 9 cm x 20 cm (trebate imati dovoljno visoku posudu za pečenje).
Počevši od kraće strane svaki komad tijesta zarolajte, savijte u «puža».
Pužiće okomito poslažite u namaštenu posudu («narolana strana» okrenuta je prema gore, odnosno prema dolje).
Pužiće pecite 25 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Izmiksajte vrhnje s jajima, dodajte sol i papar i smjesu prelijte po pužićima.
Pecite još 45 min.
Poslužite toplo.
*Recept je iz “Mile” od prije 15-ak godina.
|