700 g crvenog luka
1 lovorov list
1 čajna žlica kumina (može i korijandar)
700 ml bijelog vina
2 češnja češnjaka
400 g tvrdog sira
3 tvrdo kuhana jaja
10 - 12 kriški kruha
margarin/ulje
sol, papar
Luk očistite i sitno nasjeckajte.
Pržite ga na masnoći da požuti. Primiješajte začine. Lagano pirjajte prilijevajući pomalo ukupno 200 ml vina.
Pirjajte da vino ispari.
Vatrostalnu posudu namastite pa dno i stranice obložite kruhom narezanim na «štapiće».
Na kruh rasporedite pripremljeni luk.
Jaja naribajte na ribež za jabuke.
Sir također naribajte.
Preostalo vino zakuhajte s nasjeckanim češnjakom i paprom. Kad zakuha, primiješajte naribani sir i miješajte na laganoj vatri da se sir potpuno rastopi.
Dobivenu tekućinu maknite s vatre i primiješajte naribana kuhana jaja.
Smjesu odmah prelijte po složenom kruhu i luku.
Odozgo možete pobacati par “štapića” kruha.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva da se napravi korica.
Poslužite odmah.
Kruh složite u zdjelu i na njega rasporedite luk i onda pripremite umak od sira i odmah ga prelijte (ako umak napravite ranije, zgusnut će se; ako se to dogodi zagrijte ga na laganoj vatri i miješajte da se sir ponovo rastopi).
Po luku možete posuti slaninu pa onda sve zaliti umakom od sira.
*Recept je iz časopisa «Mila» od prije 15-ak godina.
|