Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Francuski složenac




700 g crvenog luka
1 lovorov list
1 čajna žlica kumina (može i korijandar)
700 ml bijelog vina
2 češnja češnjaka
400 g tvrdog sira
3 tvrdo kuhana jaja
10 - 12 kriški kruha
margarin/ulje
sol, papar


Luk očistite i sitno nasjeckajte.

Pržite ga na masnoći da požuti. Primiješajte začine. Lagano pirjajte prilijevajući pomalo ukupno 200 ml vina.

Pirjajte da vino ispari.

Vatrostalnu posudu namastite pa dno i stranice obložite kruhom narezanim na «štapiće».

Na kruh rasporedite pripremljeni luk.

Jaja naribajte na ribež za jabuke.
Sir također naribajte.

Preostalo vino zakuhajte s nasjeckanim češnjakom i paprom. Kad zakuha, primiješajte naribani sir i miješajte na laganoj vatri da se sir potpuno rastopi.

Dobivenu tekućinu maknite s vatre i primiješajte naribana kuhana jaja.

Smjesu odmah prelijte po složenom kruhu i luku.

Odozgo možete pobacati par “štapića” kruha.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva da se napravi korica.
Poslužite odmah.

Kruh složite u zdjelu i na njega rasporedite luk i onda pripremite umak od sira i odmah ga prelijte (ako umak napravite ranije, zgusnut će se; ako se to dogodi zagrijte ga na laganoj vatri i miješajte da se sir ponovo rastopi).
Po luku možete posuti slaninu pa onda sve zaliti umakom od sira.

*Recept je iz časopisa «Mila» od prije 15-ak godina.


Post je objavljen 20.02.2008. u 15:49 sati.