800 g krumpira
6 glavica crvenog luka + 40 g maslaca/margarina
pola kocke svježeg kvasca
2 žlice brašna
500 ml vode
1 žlica Vegete ili kocka za juhu
2 žlice kiselog vrhnja
papar, sol
1 čajna žlica (mljevenog) kima
2 žlice nasjeckanog vlasca
20 g maslaca
+
masnoća za kalup
Krumpir oprati pa ga kuhati u posoljenoj vodi 20-25 min (ovisno o vrsti i veličini krumpira, ali nemojte ga raskuhati).
Ocijediti ga, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ohladi.
Ohlađeni krumpir oguliti i narezati na okrugle ploške.
(Ovisno o vrsti krumpira, možete ga skuhati dan ranije, preliti hladnom vodom, kad se ohladi, oguliti ga i spremiti u hladnjak preko noći pa ga idući dan narezati na ploške. Tako se ploške neće raspadati).
Luk očistiti i narezati na kolute.
Ispržiti ga na 40 g rastopljenog maslaca.
Kvasac razmrviti po luku i promiješati. Posipati brašnom i promiješati.
Dodati vodu i Vegetu (ili kocku) i promiješati pjenjačom pa kuhati oko 5 min na laganoj vatri.
Zatim umiješati vrhnje i začine pa maknuti s vatre.
Vlasac oprati, osušiti i nasjeckati na kolute.
Vruću smjesu od luka pomiješati s vlascem i krumpirom.
Kalup za složenac ili vatrostalnu posudu namastiti pa u nju rasporediti pripremljenu smjesu.
Odozgo rasporediti 20 g na listiće narezanog maslaca.
Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 min.
*Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, br. 9, 17. 8. 2006.
Umjesto vlasca možete staviti i peršinovo lišće.
|