Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Krumpir s lukom i vlascem

Image and video hosting by TinyPic


800 g krumpira
6 glavica crvenog luka + 40 g maslaca/margarina
pola kocke svježeg kvasca
2 žlice brašna
500 ml vode
1 žlica Vegete ili kocka za juhu
2 žlice kiselog vrhnja
papar, sol
1 čajna žlica (mljevenog) kima
2 žlice nasjeckanog vlasca
20 g maslaca
+
masnoća za kalup


Krumpir oprati pa ga kuhati u posoljenoj vodi 20-25 min (ovisno o vrsti i veličini krumpira, ali nemojte ga raskuhati).

Ocijediti ga, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ohladi.

Ohlađeni krumpir oguliti i narezati na okrugle ploške.

(Ovisno o vrsti krumpira, možete ga skuhati dan ranije, preliti hladnom vodom, kad se ohladi, oguliti ga i spremiti u hladnjak preko noći pa ga idući dan narezati na ploške. Tako se ploške neće raspadati).


Luk očistiti i narezati na kolute.
Ispržiti ga na 40 g rastopljenog maslaca.

Kvasac razmrviti po luku i promiješati. Posipati brašnom i promiješati.

Dodati vodu i Vegetu (ili kocku) i promiješati pjenjačom pa kuhati oko 5 min na laganoj vatri.

Zatim umiješati vrhnje i začine pa maknuti s vatre.

Vlasac oprati, osušiti i nasjeckati na kolute.

Vruću smjesu od luka pomiješati s vlascem i krumpirom.

Kalup za složenac ili vatrostalnu posudu namastiti pa u nju rasporediti pripremljenu smjesu.

Odozgo rasporediti 20 g na listiće narezanog maslaca.

Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 min.


*Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, br. 9, 17. 8. 2006.

Umjesto vlasca možete staviti i peršinovo lišće.



Post je objavljen 15.02.2008. u 10:43 sati.