O pustom gradu ....

utorak , 31.03.2020.

O četrdesetima...

petak , 28.02.2020.

Kad sam imala 20 godina, nit sam imala briga, nit sam imala pameti.

Život s toliko godina ti je samo jedna velika zajebancija i poneka briga, izlasci, putovanja, druženja, smijeh, ljubavi i sl., tada su mi oni koji su tada imali 40 izgledali turbo staro. Iskreno, tada sam se stvarno bojala i same pomisli kako je to biti u četrdesetim godinama - u to vrijeme, sa 40 god. u dupetu mi je zvučalo kao da si već polumrtav, biraš si osmrtnicu, posmrtno odijelo...Strašno, nemoguće i gotovo nezamislivo.

Kad sam ušla u 30-te god., mahnito sam okrenula neki novi list u životu koji kako je brzo došao, tako je isti taj list još brže i odlepršao pod stegom obaveza, trčanja, skakanja i inih životnih dogodovština. Tada, samo staneš i zapitaš se gdje ti je nestao dan, tada shvatiš da 24 sata dnevno je skoro pa ništa. Dan prođe kao neke bezlične 24 minute koje nestanu samo tako - kao rukom odnesene, odu u nepovrat i nema ih natrag, nestale su zauvijek.

U tim famozno brzim 30-im godinama stvarala sam si svoju malu obitelj, bila u potpunosti posvećena djetetu, mužu, poslu, kući i svemu onom što čini život - beskonačno puno obaveza, vremena za sve i svih osim sama sebe. Stvarno, tada je to bio period kad sam u potpunosti izgubila samu sebe, u cijelosti izgubila konekciju sama sa sobom od silnog trčanja, udovoljavanja, zgrtanja....
Tada, u tim 30-im godinama nisam ni stigla razmišljati niti o tome što bi moglo biti za 7 dana, a kamoli misliti o tome što će mi donijeti 40-te ili 50-te, tada, stvarno daleka ako ne i predaleka budućnost. Također, gotovo nezamisliva, samo jednostavno jebeno predaleka.

Sada, kada sam ušla u 40-te, one strašne godine kojih sam se nekad davno strašno bojala. Sada i iz ovog kuta gledanja, iskreno samo mogu reći da mi nikad, ali nikad nije bilo bolje nego mi je sada.
S tim 40-im kao da se sve nekako samo od sebe posložilo a ja samo samo smješkam onako podlo ispod oka i stavljam check kvačice pored toga...riješeno, riješeno, riješeno....idemo dalje...

Ona nekad mala beba postala je veliko dijete, samostalno, odgovorno, posloženo. Postao je jedan divan majčin sin jedinac, ok, da ne pretjerujem ima tu još par krivih drina i drinica za ispraviti, ali to je generalno zanemarivo malo, dapače, ako se i nikada te drine ne isprave, on je super sin, odgojen, pristojan, odlikaš u školi, odličan i vrlo predan sportaš i još k tome, još uvijek je dijete, jedno veliko i sretno dijete.

Onaj nekad moj super savršeni suprug vremenom je postao moj savršeno bivši suprug, i tu sam stavila check kvačicu. Eto, i to sam nekako vrlo uspješno i tiho riješila, kako bi se reklo, bez po muke :)
I što se toga tiče, i tu su se stvari posložile same od sebe, uvijek sam pristalica toga da ako ne možemo skupa, bolje da onda odemo svaki na svoju stranu potražiti sebi sreću u ovom ludom i šarenom svijetu. Eto, tako je i on sebi našao sreću nedugo nakon nas.
Također, i ja sam sebi našla sreću, ali ne u svijetu i s nekim drugim, već sam je našla sama sa sobom i u sebi.

Također, nikad nisam bila sretnija nego što sam sada i s ovoliko godina.

S tim mojim 40-im sve mi je nekako lakše.

Lakše kažem NE bez ikakve grižnje savjesti, analize i daljnje brutalno ubilačke samoanalize.
Lakše otkantam ljude koji mi ne pašu, nemam više potrebe biti pristojna i biti u nečijem društvu jer to tako mora. Što mora?
Lakše kažem da mi se to nešto upravo sada ne da.
Lakše odem u dućan i nešto ne kupim jer kao da sam svjesna da imam sve i da mi sve manje ustvari treba.
Lakše ostanem kući uz dobro štivo i šalicu dobre kave jer i najgora knjiga je bolja od nekih loših i toksičnih ljudi.
Lakše uzmem svog psa i odemo šetati sami kilometrima jer sam shvatila sa vrijeme provedeno sam sa sobom nema cijenu, to vrijeme je bogatstvo koje nitko i nikad neće moći platiti.
Lakše režem sve oko sebe, ljude, odnose, službu, sve, nemam potrebe više biti pristojna.. Jednostavno, kao da mi je sve nekako lakše..


Također, kao i svi, imam briga, problema, životnih izazova i inih situacija koje te ponekad stjeraju u kut, ali sada kao da im više prkosiš, sada kao da im se više ne daš, kao da ih uopće ne shvaćaš ozbiljno, ma čak se i onako zlobno naceriš.

Sada, kao da ne te izazove samo onako posprdno odmahneš rukom znajući negdje duboko u sebi da će se jednom riješiti, da će sve jednom sjesti na svoje mjesto bez obzira brinuo se ti ili ne, sada, kao da je sve nekako jednostavnije.

Naučila sam kroz život da treba znati izabrati pravi trenutak kada treba životu prkositi, a kada treba plivati nizvodno. Nekako mislim da je više ovih dana kada se samo treba opustiti i biti pa što bude, a uvijek će nešto biti, prkosili mi ili se samo prepustili...

Ove moje famozne 40-te godine mogu reći da su druge 20-te godine, one godine kad si mladi blesav, ok, sad više nisi baš tako mlad, ali ako si svjestan činjenice da mladost je samo i isključivo stanje duha, da, onda i s ovim 40-im si mlad, blesav, pun života i grabiš ga kao da sutra ne postoji, veseliš se svakom novom danu jer znaš da ti nosi nešto, novo, nešto lijepo i opet nešto divlje, baš kao u tim nekim prošlim lepršavim 20-im....

Pogledaš se u ogledalo, zaželiš si dobar početak dana, kažeš si da si lijepa i da voliš ono što vidiš u ogledalu.

Zapitaš se, gdje ti je kraj?

Nema ti kraja, svijet je tvoj.... logično....O meni ....

četvrtak , 13.02.2020.

Gledam se jutros u ogledalo.

Starim, jebote.

Bez obzira na sve gledajući se u oči poželim si dobro jutro i odličan početak novog dana, moj dugogodišnji jutarnji ritual.

Gledam se i govorim na glas sama sebi da bez obzira što starim još uvijek dobro izgledam, još uvijek se dobro nosim sa svim tim beskonačnim crticama na svom licu. Nasmijem se sama sebi gledajući se u svoje duboke crne oči.

Počeli su mi se stvarati oni jastučići ispod očiju koji kad se ujutro probudiš izgledaju baš kao pravi mekani i podatni jastučići. Umiješ se nekoliko puta ekstra hladnom vodom i onda kao malo nestanu, da, tako je bilo prije, sad više ne nestaju nakon hladne vode, i dalje ostaju još neko vrijeme bez obzira na umivanje, obzira na mazanje kože uljem divlje ruže, i dalje su tu, drže se do, eventualno malo tijekom dana splasnu. Ali, tješim se, dobro mi stoje, nije to tako strašno. Čak su mi i slatki.

Vidim, kao životni jack pot dobila sam još neke nove borice po čelu, ma hajde, nisu toliko duboke, nije ni to toliko strašno. Nikad u životu do sada nije mi palo na pamet peglanje bora, nikakvi botoksi niti ikakva moderna čuda, ja sam prirodan tip, vrh njege kože mi je bjelanjak i gavez, ponekad mi je i to tlaka.

Gledam se i baš sam si nekako ponosna na te svoje bore i borice, život mi se baš dobrano ispotpisivao na licu. Ostale su ispisane životne priče prepune bura i bonaca, uz malo sreće, malo brige, uz pokoju suzu i puno, puno, puno gromoglasnog smijeha, život nije ravnica, dapače, srećom nije ravnica, bilo bi strašno dosadno.

Nekako sa sjetom se gledam i baš sam si nekako iskreno ponosna na to svoje ispisano lice tješeći kako mi je vrat još uvijek gladak, kako i kako još nemam staračke pjege po rukama. Gledam se i govorim si naglas, ma dobro ti stoji...

Vrijeme mi je za krenuti, gledam se još jednom i mislim si, dobro je, sve je dobro...

Već odavno si ugazila dobrano u klub 40+, pumpica ti još srećom dobro radi, još uvijek možeš prehodati kilometre, još uvijek možeš čučnuti sa 50 kg na leđima, bez obzira na godine i gravitaciju dupe ti i dalje dobro i čvrsto stoji, sretna si žena ...

Dakle, stvarno sve je dobro, nemaš brige mala pomislim, pogledam se još jednom i krenem u novi dan po još jednu boricu, vjerujem da će biti od smijeha, ne od teških misli....


O Mami ...

petak , 17.01.2020.

Neko jutro sam se uvukla mami u krevet, privinula se uz nju i zagrlila sam je onako s leđa, kao što je ona nekad davno grlila mene dok sam još bila dijete.

Nemam baš neku tu ludu naviku da se sa 40 i kusur godina uvlačim mami u krevet, ali u tom času gledajući je pokrivenu do ušiju kako mirno spava, tako me je ono nešto iznutra natjeralo da se nježno i tiho privinem uz mamu i odrijemam s njom još minutu vraćajući se tako u rano i bezbrižno djetinjstvo.

Dok sam tako ležala sklupčana uz mamu vidjela sam pored sebe fizički jednu sasvim malu, sitnu ženicu, a ustvari jednu tako veliku osobu u mojim očima - gledala sam samo jednu Mamu.

Proučavala sam njene crte lice, misleći kako ima lijepe crte lica i kako joj je koža njegovana za njene ipak ne tako mlade godine.
Gledala sam njene sklopljene oči razmišljajući koliko li je samo znala plakati i one njene bore smijuljice koje su se već poprilično poredale oko očiju.
Gledala sam njeno naborano čelo pritom razmišljajući kako je i moj dobar dio tih bora, i ja sam svojom prgavošću i tvrdoglavošću ostavila svoj vječni potpis na njenom čelu.

Na trenutak je otvorila oči i začuđeno me pogledala svojim sanjivim pogledom. Zna i ona sama da nisam baš tip od nekih prevelikih iskazivanja emocija, tko me neće znati bolje od vlastite mame?

Zagrlila je i ona mene.
Osjetila sam tu njenu toplinu, istovremenu ljubav i bol. Osjećam iz tog njenog zagrljaja da je stara, da je ostarila, osjećam da je više umorna od života i da me sada treba kao što sam i ja nekad davno dok sam još bila dijete trebala nju.

Zanimljivo je kako se uloge u životu promijene...

Ležeći tako privijena uz mamu imala sam osjećaj da sam opet ona mala djevojčica bez brige i bez pameti, ona mala prgava curica u sigurnoj luci dobro zaštićenoj majčinim zagrljajem.

Ponovo sam probudila u sebi onaj zatomljeni osjećaj malog i uplašenog djeteta kojem treba puno ljubavi, topline i roditeljske brige.

Opet sam probudila u sebi onaj osjećaj pripadnosti, onaj neki već davno zaboravljen blagoslov da imam mamu. da, još uvijek imam mamu.

Gledajući je tako, razmišljala sam kako sam sretna, kako nisam sama na ovom svijetu, imam mamu. Tatu sam ne tako davno izgubila, ostala mi je još mama. Kakva istovremeno teška i oslobađajuća spoznaja, još mi je samo mama ostala.

Krenule su mi suze, jedna za drugom.

Osvijestila sam misao da jednom neću više imati niti mamu i da ću ostati sama. Iako, nikad nisi sam na ovom svijetu, uvijek imaš nekog, imaš dijete, partnera, prijatelje, poznanike ali jednom kad ostaneš bez roditelja onda stvarno kao da odjednom ostaneš sam prepušten sam sebi, i kao da odjednom više nisi ničije dijete, uopće nije bitno da li imaš 5, 15, 20 ili 50 godina.O tuđim mišljenjima ....

četvrtak , 09.01.2020.

Diraju li Vas tuđa mišljenja o vama?

Razmišljate li o tuđim teškim riječima upućenim Vama osobno u lice ili iza leđa?

Slušate li tuđe savjete?

Moj odgovor na sve gore navedeno je: NE, NE i NE!.

Tuđa mišljenja o meni uopće me ne diraju. Nikakva, niti ona pozitivna, niti ona negativna, kao da sam se cijepila protiv toga.

Ne mogu reći da je to oduvijek bilo tako. Nekad, kad sam bila mlađa jako mi je bilo stalo do toga da me svi vole, da me okolina uvažava. Stalo mi je da se svima dopadam, jako mi je stalo da se o meni isključivo i samo lijepo priča. Strašno sam bila opterećena time: što će ljudi reći?!
Sada, u ovim godinama, iskreno, kako bi se reklo, zaboli me uho tko priča, što se priča i kada se priča o meni iza leđa.
Ne znam do čega je, da li je do odrastanja, sazrijevanja, da li je do toga što si u nekim godinama kad si dostigao onu životnu mudrost gdje sigurno i konačno znaš tko si, znaš što si, znaš koliko vrijediš i koliko si postigao u životu da te bilo čije riječi, bilo čije omalovažavanje više apsolutno ne diraju niti najmanje jer imaš izgrađenu savršeno, kristalno jasnu sliku o sebi, a istovremeno si duboko svjestan činjenice da je uvijek i isključivo sve samo u očima promatrača.
Jednom davno negdje sam pročitala da ne možeš vidjeti dobro u drugima ako to nemaš u sebi, i tu bih se potpuno složila. Svatko će u onom pored sebe vidjeti upravo ono što želi i ono kakav je on sam, prema tome - pametnom dosta.
S toga, zašto bih se borila s tuđim grubim riječima i mišljenjima? Uzaludno gubljenje i bacanje u vjetar svoje dragocjene energije.
Nema potrebe, imam jasno iscrtanu sliku o sebi u svojoj glavi i realno, tuđa mišljenja više govore o onom nasuprot tebe nego o tebi samom. Kraj.

O tuđim savjetima..

Tuđe savjete najčešće ne slušam čisto iz razloga što najčešće oni koji nisu niti "prstom pomakli" u životu uvijek su puni "dobronamjernih" savjeta o životu (tuđem, naravno), o svijetu, savjeta o tome što je za onog drugog (u ovom slučaju za mene) najbolje i kako bi to nešto trebalo napraviti, jer jedino je tako ispravno, sve drugo je krivo.

Rijetko pitam druge za savjete, ne iz neke svoje vlastite bahatosti već nekako uvijek znam što trebam, što želim učiniti i znam da je tako najbolje za mene, pa čak i ako donesem krivu odluku, ako ništa znam da je samo i isključivo moja i da ne mogu nikog kriviti za "pogrešno" povučen životni potez osim same sebe. Također, ako iz "krivog" poteza nešto naučiš i dođeš do novih spoznaja i učenja koje će ti dalje koristiti u životu onda to nije pogreška, tada je to učenje, škola, još jedna nova životna mudrost. Ako si siguran sam u sebe, ali ono iznutra siguran, kad tu sigurnost baš osjetiš u prsima onda je to to, onda je to onaj trenutak kada po meni ne treba slušati drugog već samo krenuti prema svom zadanom cilju.

Sve je to individualna stvar gledanja na ljude pored nas, na svijet oko nas, na situacije koje nam se svakodnevno događaju. Sve je to dio nas samih i sve su to dijelovi našeg malog osobnog košmarnog svemira i opet je vrlo osobna stvar što ćemo s tuđim savjetima, pohvalama ili pokudama. Slušati i preispitivati se ili nasmijati se, odmahnuti rukom i furati dalje prema svom osobnom planu....

Toga je oduvijek bilo i zauvijek će biti, vječita borba između ljudskog dobra i zla, borba između crnog i bijelog..
O spajanju nespojivog...

petak , 15.11.2019.

Još jedan neuspješan spoj iza mene, ustvari baš kontra, još jedan vrlo uspješno i bezbolno odrađen spoj iza mene.

Svega nekoliko unakrsno obostranih trik pitanja i odmah stvari povežeš u priču i shvatiš da ni ova priča nije baš tvoja. Ni ovo nije baš neki jack pot namijenjan upravo tebi. Shvatiš da ni ova rola nije za tvoj avanturistički životni film.

Odlično, pomislih, ovog sam riješila ekpresno brzo, tlaka mi je navlačiti se. U ovim godinama mi je apsolutno promašeno beskonačno se natezati s bilo kojim tipom u kojem ne vidim barem nekog potencijala. Ovaj je stvarno tip bez potencijala, ustvari, čovjek ima potencijala jako velikog, ali ne za mene. Imamo različite životne stavove, imamo skroz različite filmske role u glavi. Već u našim glavama vidim da ne idemo ni približno u istom smjeru, a kako bi to tek bilo u stvarnom svijetu? Ne želim o tome niti razmišljati. Malo mi je dosta onih dijametralno suprotnih, nekako sada više težim ovim sličnijim, ili kako bi se reklo, svaka ptica svom jatu leti, pa tako i ja, još uvijek tražim neko svoje jato.

Prijateljice mi često kažu; ne budi tako isključiva. Ne generaliziraj. Daj mu priliku, daj priliku sebi...

Molim?

Mislim da sam već dala priliku što sam sjedila s inima na kavi i slušala njihove besmisleno glupe i i idijotske komentare na odgovore koje bi mi direktno upućivali, gledajući njihove profile i sklapajući sliku o njima slušajući ih.

Ukoliko postaviš direktno i jasno pitanje onda dobiješ isto takav brutalno otvoren i direktan odgovor najčešće, nema tu mjesta čuđenju, ali često bude čuđenja. Jebenog čuđenja.


- Imaš psa? Šta će ti pas? Jebo te pas... gledala bih u nevjerici s upitnikom iznad glave i pomislila si jebote, a koji kurac će tebi glava i tako ti je uglavnom za ništa, jebote.

-Zašto treniraš toliko puta tjedno, ideš na neku olimpijadu???? - šta bi trebala ležat doma po cijele dane, wtf?
Uostalom, šta te boli ona stvar koliko treniram, više me čudi što je tvoj jedini sportski domet ispijanje pivčine po zadimljenim šankovima i oblizivanje tanjura po inim gostionama te naslikavanje prepunih tanjura i postavljanje istog po društvenim mrežama. Pljuc!

- Brak? Zanima li te brak?
- Ha, kakav crni brak?
- Može crkveni ili civilni!

Iskreno, ne bih znala za kojim sam oblikom vjenčanja, braka više luda, em crkvenim, em civilnim, ne bi ni jedno ni drugo. Ništa od navedenog me više ne zanima. Mislim da bi se morao jebeno potruditi oko mene da me nasamariš da nešto opet potpišem.

Što je brak?

Brak je samo jedna vrlo precijenjena priča, samo dva obična brzo umrljana potpisa pred svjedocima gdje su se dvoje trenutno zaljubljenih ljudi zavjetovali na čuda i nebesa do kraja života. Super! Koliko vidim oko sebe, kako se brzo ožene, tako se i brzo razvedu. hvala, ne bih. Stvarni život u zajednici s nekim je nešto sasvim drugo i uopće je nebitno jel se to zove brak ili kako god.
Imam dosta životnog stresa i bez brakorazvodnih parnica, podjele imovine, podjele kredita, dugova, stečevine, svekrvi i inih pizdarija. Možemo se voljeti i bez braka, nemoj da više igdje išta potpisujem ako ne moram, a ne moram, realno.

Po pitanju davanje druge prilike.
Nedavno sam dobila kritiku mojih cura da bi bilo dobro dati drugu priliku nekom. Ok, slažem se, dobro je dati drugu priliku nekom za kog imaš onaj špurijus da lik ima potencijala. Iako, uvijek se zalažem da prvenstveno treba slušati i voditi sa samo i isključivo svojom intuicijom jer to je jedino ispravno i nekako mislim da te intuicija nikad neće prevariti, sve ostalo su navlakuše.

Pa tako i ja guska, slušam ove oko sebe, ajde, pa daj mu još jednu priliku, možda je ok tip. Vjerojatno je tip baš ok, ali opet ne meni, ne za mene. Tako, potrudim se kontra sebe dati mu kao drugu priliku. Naravno, čim je otvorio usta i progovorio, isto tako je i zasrao, u seknudi. Jebote, ne možeš ti neki tipu od 40+ god., koji živiš još uvijek s roditeljima reći da ti je nedjelja u 11 sati ujutro pre, pre prerano. Strašno! Dobila sam slom živaca iste sekunde i poželjela uspavanoj ljepotici nek se dobro naspava i nek se potrudi da se više nikad ne vidimo, a niti ne čujemo. Nema smisla, živimo drugačije živote, stilovi života totalno kontra, nekom je 11 tek vrijeme za ustajanje, nekom je u 11 već prakitčki prošlo pola dana. Nemoš spojit ne spojivo - točka!

Mogu samo reći, nakon toliko godina života, nakon toliko godina iskustva, nakon toliko životnih partnerskih, onako baš poštenih šamara, ako ne i šamarčina, nakon toliko sranja koje je sada negdje uspješno i daleko iza mene JA si apsolutno i potpuno dajem za pravo da budem isključiva. Apsolutno si dajem za pravo da generaliziram, apsolutno i 1000 posto si dajem za pravo da ne dajem nikakvu površnu i jadnu jedva nategnutu drugu priliku, niti šansu nekom tko možda po nekoj jadnoj i mršavoj stavci zadovoljava moje ne baš toliko zahtjeve kriterije.


Pušenje ....

četvrtak , 31.10.2019.

Danas mi je prvih 10 dana kako sam prestala pušiti.

Pušim već poprilično godina, s pauzama, s odvikavanjima, s pušačkim padovima i ponovnim uzdizanjima. Već neko vrijeme intezivno razmišljam o tome kako bih po ne znam koji puta u životu konačno prestala tj. prvo je bilo kako bih smanjila cigarete, ali znam sebe, tako to ne ide sa mnom, ili pušim ili ne pušim, ili je crno ili je bijelo, nema na pola...

Ne prestajem pušiti iz zdravstvenih razloga jer sam mišljenja da ako je neka boleština suđena da te pogodi pa pogodit će te pa makar nikad cigaru zapalio nisi. Ne prestajem pušiti radi financija jer novac kako dođe, tako i prođe, za cigare se uvijek nađe neka kinta i to svaki pravi pušač jako dobro zna. Zašto prestajem pušiti? Iskreno, pojma nemam, mislim da prestajem jer nije da bez cigarete ne mogu i mislim da sam si samo navukla još jednu lošu naviku i uvjerila negdje samu sebe sa mi nikotin treba.

Odlučila sam, idem prestati pušiti pa koliko izdržim - izdržim, nema veze, idem bar probati.

Ovaj put sam baš nekako spremna, ovaj put sam sve dobro izanalizirala i baš sam onako na sve spremna, kako bi se reklo, za svaku novonastalu situaciju imam asa u rukavu, ima da sve sjebem ovaj put do kraja. Kako bi se reklo, ništa me ne može iznenaditi.

Mojih prvih 10 dana nepušenja pa čak mogu reći i nije prošlo tako strašno kako sam prvotno mislila da će biti. Bila sam sigurna da će mi biti puno teže, da će biti puno opasnije za mene ali i za okolinu.

Neću lagati, ali drugi i treći dan sam bila toliko nervozna i živčana da sam pomislila u sebi kako ću najprije svima oko sebe a zatim sebi iskopati oči, bila sam doslovce tempirana bomba koja je pucala svaki čas i na svaku riječ, pogled, sasvim nebitno. Jedino što mogu reći za sebe tada - luda, ali jebeno luda i nadrkana baba. Strašno, baš mi nekako bilo žao ljudi oko mene, ali...

Već prije sam se u glavi nekako detaljno pripremila na apstinencijske krize koje će me dohvatiti jer svih dohvate pa što ne bi i mene, naravno. Svu moju silnu potrebu za hranom i za slatkim kako bih nadomjestila razinu nikotina u svom potrovanom organizmu odlučila sam zamijeniti čajevima i vodom, i to mi dobro ide za sada.
Također, napravila sam si plan i pridržavam ga se - za sada, da mi posljednji obrok u danu budem najkasnije u 18 sati, ukoliko me uhvati glad iza 18 sati uvijek ima čaja, vode ili običnog jogurta kako bih zavarala svoj želudac.
Također, kako bi si olakšala odvikavanje od cigarete odlučila sam početi trčati ili barem brzo hodati u onim danima kad se ne bavim svojim matičnim sportom.
Dakle, stvarno sam spremna na sve, kako bi se reklo, ništa me ne može iznenaditi...Spremna sam na sve moguće situacije i kako bi se reklo, ovaj put me stvarno ništa ne bi trebalo moći iznenaditi.

Nakon što je završila moja famozna šiz faza - srećom, kratko je trajala, uhvatilo me kao neko čišćenje organizma. Nakon nekoliko dana počela sam kašljati, gušiti se od kašlja - odvratan osjećaj. Ujutro bih se probudila sa suhim grlom tako da čim bi otvorila oči popila bi na iskap po pola litre čaja ili vode, to mi se nikad nije događalo pa čak niti nakon najžešćih tuluma. Također, od fizičkih manifestacija uzrokovanih prestankom pušenja je i nesanica. Prvih nekoliko noći ili nisam spavala uopće ili bih spavala vrlo nemirno i isprekidano, vrlo iscrpljućuje.

Najviše sam se bojala druženja s mojim prijateljima pušačima, ali od moje prevelike brige na kraju se nije dogodilo ništa. Nekako sam bila sigurna da ću žicati cigaru kad budem u društvu, nekako sam bila sigurna da ću imati potrebu ali na kraju na moje veliko čudo od svega toga čega sam se bojala nije se dogodilo baš ništa.

Također, bojala sam se i onih životnih situacija kad te netko ispali na živce pa onda automatski i bez razmišljanja posegneš za cigarom tražeći utjehu u njoj, međutim, u ovih nekoliko dana nepušenja kako su me ispalili svi oko mene i koliko puta sam ispalila samu sebe, rijetko koji put mi je došlo da posegnem za cigaretom.
Kada bi u tim svojim živčanim trenucima i samo pomislila na cigaretu, odmah i momentalno bih sama sebi rekla da je to samo još jedna mala kriza i još jedan mali životni test izdržljivosti, na sve moguće načine bih tada pokušala biti iskrena sama sa sobom i umiriti u glavi samu sebe. Nekako i uspijevam, ovaj put vjerujem u sebe da će potrajati.

Moja odluka za prestankom pušenja je nije bila nekako odjednom, puno sam pričala sama sa sobom treba li mi uopće cigareta, mogu li bez nje obzirom da pušim 20 godina s nekim malenim prekidima, zaista sam puno bila sama sa svojim mislima i vrlo intezivnim i dubokim analizama.

Isto tako, odlučila sam da kad imam neko partijanje s ekipom ako mi dođe gušt da ću bez imalo grižnje savjesti kupiti kutiju cigareta i uživati u tim trenucima, ali isto tako kad to partijanje prestane, prestaje i moje uživanje u nikotinu - tog dijela sam se i sada se nekako najviše bojim jer to je vrlo klizav teren, ali opet nekako vjerujem u sebe da to mogu.

Rekli su mi da je nekako najvažnija podrška okoline, s tim se uopće ne mogu niti ne želim složiti jer apsolutnog sam stava da sam ja sama sebi jedina, prava, iskrena i najčvršća podrška a ovo sve oko mene je li-la, naučila sam kroz život da je nekako najvažnije oslanjati se na sebe, zaista divno je imati ljude oko sebe i vjerovati u njih ali opet ponavljam, prvo vjerovati u sebe i oslanjati se na sebe, a onda nakon toga po potrebi u druge.

Rezime, za sada mi moje nepušenje ide baš nekako jako dobro i baš sam si nekako sretna i zadovoljna sa sobom i rijetko sama sebi poželim sreću ali u ovom mom projektu baš si nekako imam silnu i iskrenu potrebu sama sebe reći, sretno mala i drži se....Jesen, jesen ....

utorak , 15.10.2019.

Konačno!

Konačno je došla jesen.

Ako neko godišnje doba obožavam onda je to jesen i ne znam sa čime to ima veze, dal s horoskopskim znakom ili kakrakterom, ali jesen obožavam.

U jeseni se najbolje osjećam sama sa sobom i sama u sebi.

Jesen doživljavam kao savršeno vrijeme za nove početke. Vrijeme za velike i male životne preokrete. Jesen je vrijeme za donošenje novih odluka. Jesen je vrijeme transformacije, kako one prirodne tako i osobne.

Obožavam sve one kišne dane kad kiša ne prestaje padati. Obožavam sve one magle, maglice i sumaglice. Obožavam ona beskrajno tmurna i teška neba koja se negdje daljini spajaju s od juga namreškanim ili ponekad podivljalim morem.

Super se osjećam šetajući pustom šumom obojanom jesenjim bojama. Jesen je prepuna teških boja kao da se priroda stvarno negdje priprema za spavanje.

Šetajući šumom koja na dlanu nudi cijeli spektar onih toplih i emotivnih pastelnih boja upijam zvuk pucketanja suhog lišća. Šetajući upijam jesenje mirise, gledam svoj odraz u lokvama izbjegavajći blato.

Jesen je godišnje doba koja ispunjava dušu i tijelo onom nekom čarobnom pozitivnom energijom.

Jesen je u mojoj glavi pokretač svega.

Za nekog je jesen smrt i odlazak, zna nekog je jesen rođenje, neki novi početak, neko novo buđenje, neko novo jutro i neka nova nada....


Sam sa sobom ....

petak , 27.09.2019.

Jedna sam od onih koje vole biti same.

Jedna sam od onih koja se ne boji biti sama i kojoj nikad nije dosadno samoj sa sobom. Čak dapače, uživam u samoj sebi i u svom društvu.

Što sam starija sve više i više vremena volim provoditi sama sa sobom u nekom svom malom intimnom svemiru, ne žalim, se, super mi je.

Što sam starija sve više i više neizmjerno cijenim društvo svog psa, neizmjerno cijenim dobru knjigu, svoju malu terasu i čašu dobrog slatkastog crnog vina, naravno, čašu vina iz fine damske čaše. Cijenim takve trenutke i neizmjerno uživam u njima, jednostavno volim da traju. To su ti neki mali rituali koji ispunjavaju dušu.

Što sam starija sve više težim družiti se sama sobom, konačno sam shvatila da sam često sama sebi najbolje i najzahvalnije društvo. Družim se, ali konačno sam počela birati - koga i kada. Biram društvo kao što biram jelo, biram mjesta - sve mi više paše šuma i osama, biram teme - sve mi više paše samo dobra zajebancija i životna lepršavost, biram kada....

Krajnje sebično i bez imalo grižnje savjesti podilazim sebi.

Jednostavno me više ne zanimaju šuplje i prazne priče, uopće me ne zanima tko koga ševi, niti me zanima tko se razvodi ili tko se kreše sa strane, iskreno, čisto me zaboli ona stvar za takve besmislene i jeftine priče... Neka ljudi uživaju u životu ako ih to veseli...

Uopće mi više ne slušaju priče o kreditima, minusima na tekućem računu i inim financijskim sranjima, imam svojih minusa, kredita i kartica sasvim dovoljno i da još slušam tuđa sranja takvog kalibra, neda mi se, tlaka mi je. Takve teme me strašno iscrpe, dodatno opterete, a opet smo na istom, nema neke promjene, ostaju krediti, ostaju minusi, ostaju problemi.

Čemu da onda uopće pričamo o tome? Hoće li mi odjednom i preko noći nestati kredit ako stalno pričam o njemu i plačem jer ga moram otplaćivati s prokleto jebeno visokim nametnutim kamatama? Neće nestati, samo će u mojoj glavi tema kredita biti sve veća i sve bolnija, prema tome - off! Relano, i drugi imaju kredite i minuse pa žive, prema tome - šta? Kako bi rekla moja kozmetičarka, jebe me se ha ha ha ha haaaa.... apsolutno se slažem s njom i citiram je.

Ne zanima me tko ima koju bolest, niti tko će biti sutra u osmrtnicama... Čemu sve te glupe i isprazne priče? Žao mi ljudi, ali ako im ne mogu pomoći, što ću slušati o tome? Čemu?

Nekad prije sam imala totalnu grižnju savjest oko neslušanja drugih ljudi, ali sada je više nemam - niti najmanje.

Žao mi je, ali morati će potražiti nekog drugog slušača što i nije neki veliki problem jer danas je svijet prepun onih koji se vole hraniti tuđom boli i patnjom, a sve je manje onih s kojima iskreno možeš dijeliti svoju sreću i životnu radost.

Na kraju, ljudi i sami po sebi kad imaju neki problem često ustvari uopće ne traže rješenje već dugoročno često traže samo uho za slušanje, rame za plakanje i nekog tko će ih žaliti.

Eto, opet mi je žao, sve češće i češće nisam jedna od onih koja je dobro uho za slušanje, stabilno rame za plakanje i koja daje beskonačno besmislenog sažaljenja u nenormalno neograničenim količinama, malo koga žalim u životu - počevši od sebe pa na dalje.

Možda okrutno, ali jebi ga, tako je - kako je. Život je često jednostavna stvar. Stvari su često crno bijele i ponekad tu uleti neka nijansa one životno sive i jednostavno sve više biram ne imati vremena pretakati iz šupljeg u prazno, niti sama sa sobom, a još manje s ljudima oko sebe....


Ti neki dani ....

petak , 30.08.2019.

Dođu tako ponekad ti neki dani. Ti neki ne dobri dani. Ustvari, čak i nisu toliko ne dobri, već su to dani kad ti je sve nekako teško, kad su ti svi teški, ma ono, kad si i sam sebi težak. Onoi neko tupilo u glavi.

Tada, najradije bih prespavala takav dan - a ne možeš.

Najradije bih pobjegla od svih - a znaš da ne možeš.

Tada poželim da ne vidim i ne čujem nikog - a znaš da ne možeš.

U ovom surovom današnjem svijetu uvijek i svima si dostupan na raznorazne načine, gotovo uvijek netko zna gdje si, a ti bi tako rado da ama baš nitko ne zna gdje si - ma samo na taj jedan jedini dan. Jedina ti je želja sakriti se u mišju rupu i biti nedostupan. Samo taj jedan dan da ne čuješ zvon mobitela, samo jedan dan da moraš sjest u suto, samo jeda dan da ne čuješ ono: ma samo bih te nešto pitala.... A ne ide, baš ne ide....

To su ti dani kad bi najradije pobjegao od samog sebe. Uvijek i svugdje sebe nosiš sa sobom, ma koliko ti bilo bolno, teško. Ma koliko ti bilo lako - uvijek si svugdje sam sa sobom. Sam sebi, ili najbolji prijatelj ili smrtni neprijatelj, kako god. Sam sa sobom i svojim mislima, mislila prijateljicama ili mislima ubojicama. Teško se nositi s mislima.

Teški dani ni ime nemaju. To nisu dani kad si u PMS-u, niti su to dani kad si u klimaksu, to su neki sasvim posebno neobično teški dani kad si niti vamo, niti tamo, sve bi a ne bi ništa.

Jednostavno, dani kad ti se najednom cijeli spektar životnih boja iz onog silnog veselog šarenila polako prelijeva najprije u laganu sivu pa postepeno, ali sigurno dođe do prokleto teške i guste crne boje.

Crna je uvijek gotovo i neizbježna.

Često u životu zaplivaš u onu tešku i gustu crnu nijansu, ponekad tako lako isplivaš, a ponekad zapneš i kao da plivaš u mjestu, kao da se boriš protiv struje i ne mrdaš - stalno misliš da se mičeš, a ustvari stojiš, vrtiš se u krug i postaješ sve umorniji i umorniji. Umoran od samog sebe, umoran od plivanja, umoran od borbe, da, bude to tako ponekad. Ponekad? Prije bih rekla često.

To je tako, to je život - spektar boja. Neizbježan spektar boja, od vedrine i lakoće postojanja do mrklog mraka i teškog bezndažnog crnila. I svaki dan je neka druga nijansa i svaki dan prevladava neka druga boja...Spektar struja. Sprektar uspona i padova.

Ponekad dan traje kao godina, kao vječnost, kao neki sumoran teški film kojem se ne nazire kraj. Kao neki beskonačan dan sa bezbroj nedefirniranih emocija koje te kose, udaraju, šutiraju, štipaju, šamaraju dok te ne ubiju. Iscrpe te na kraju, isišu, isprazne. Za čas si prazan iznutra, doslovce, kao da nisi niti amo, niti tamo - nisi nigdje u sebi, niti sa sobom.

Ponekad mi se na glavu strmoglave upravo tako neki blesavo teški dani, kad sam i sama sebi teška i niti sama ne znam kud bi sa sobom i kud bi od sebe - jedina utjeha mi je da upravo takvi životni trenuci, dani kako su došli, tako će i otići, danas, sutra, prekosutra, tko zna kada, ali jednom hoće sigurno - već je sve isprobano...

Bez teksta ...

srijeda , 28.08.2019.


Memories ...

srijeda , 10.04.2019.

Našla sam neke zajedničke slike gdje smo sve putovali, tata.

Našla sam tvoje pasoše prepune raznoraznih datuma, pečata, viza. S tugom i ponosom u srcu ih prelistavam. Pomislim, jebote, gdje je sve bio, gdje je sve spavao, koliko je samo svijeta prošao - moj tata. Čuvam sve te dokumente kao da će mi jednog dana to sve trebati, a znam da neće, ali neka ih. Neka ih pored mene.

Prelistavam naše fotografije s tvojih putovanja gdje si često vukao i mene, i hvala ti na tome što si me vječito negdje uzimao, sada imam puno divnih uspomena, anegdota, priča kako smo nas dvoje lomili do ujutro po inim klubovima, imam sjećanja kad smo skupa obilazili raznorazne europske znamenitosti. Nosim sa sobom ona smiješna sjećanja kad bi velevažno ulazili u raznorazne bajkovite crkve trudeći se biti ozbiljni a oboje smo znali da ti i ja u crkve ne idemo, ali ajde kad smo već tu - idemo.

Sjećam se jedne godine kad si me molio da ne idem na neki koncert u Ljubljanu. Tih 90-ih godina, to su bile opasne ratne godine i sve samo ne idi, molim te, sjećam se tih riječi kao danas. Sjećam se da si me otpratio gledajući me s kuhinjskg prozora prekljinjući me da ne idem jer je tada bilo opasno i kad sam se vratila u neke sumorne zimske sitne sate čekao si me isto na tom istom prozoru kako bi bio siguran da sam se vratila doma. Gledajući tvoje duboke crne oči osjetila sam onaj uzdah olakšanja i misli koja ti je prošla kroz glavu - evo je, vratila se živa doma, sad moren poć spat.

Da, prepuno je sjećanja s tobom, prepuno je svega, prepuno je emocija koje nikad neće nestati - zauvijek će ostati tu sa mnom i u meni. Sad kad to sve izvrtim kroz glavu još jednom svjesna sam činjenice da mi ti nisi bio samo tata, mi smo fakat bili drugari, frendići. Sjećam se dana kad bih dolazila preko ljeta na barku, kako čim bi ugledao moj auto kako bi odmah vadio dvije čaše i miješao bi nam bevandu da zapalimo jedan španjulet, popijemo bavndicu i poćakulamo.

Sa smijehom se sjećam kako si uvijek išao sa mnom na vađenje krvi, a odlazak u laboratorij i krv nije ni meni a bogami ni tebi bila jača strana. Ni dan danas ne znam tko se više od nas dvoje bojao vađenja krvi, ti ili ja? Ali znam da si uvijek bio uz mene i da bi uvijek izlazili iz laboratorija ruku pod ruku provjeravajući jedan drugog jel mu dobro i jel može, iako sam ja vadila krv, tebi je uvijek bilo slabo i uvijek nakon te avanture smo izgledali kao da smo se vratili s bojišta i kao da nas pola fali ha ha ha haaaaa....Smijeh živi....

Iako sam već imala 30 i koju, sjećam se kad si me ostavio ispred bolnice i plakao jer si se bojao što će biti sa mnom a ja sam te tješila da je sve ok, da će biti sve ok i otišla sama niz bolnički hodnik plačući jer nisam htjela da ti vidiš kako ja plačem i bojim se jer znam da bi onda tebi bilo još teže gledajući me takvu.

Da, jebeni trenuci. Nema ih više. Sada su samo u mojoj glavi i s vremena na vrijeme me lome bez pardona i bez pitanja mogu li ja to sve izdržati, želim li to? Glava ništa ne pita, samo radi, prokleta bila i ta glava kako uvijek zna odabrati trenutak kad treba raditi - opet je noću najgora. Opet noću neda mira, opet noću neda spavati. Opet se ganjam sa sjećanjima, pitanjima i propitkivanjima, opet i ispočetka se vrtimo u krug, a baš sam nekako pomislila kako je konačno nastao mir u njoj.

Kroz glavu mi prolazi dan kad sam saznala za tvoju dijagnozu. Taj trenutak nikad neću zaboraviti. Točno znam svaki detalj tog dana, znam kako sam zveknula slušalicu mobitela i pobjegla u WC plakati. Sjećam se kako sam samo htjela pobjeći od svih, pobjeći od svagdje, pobjeći od same sebe samo da to više ne slušam, sve samo da to nije istina. Sjećam se da mi je taj dan jedino životno olakšanje bila tableta za smirenje koja me je ubila, koja me je otupila, koja me umrtvila, umirila i natjerala na spavanje.

Sjećam se i mjesta kad mi je prijatelj rekao, znaš tvoj tata ima tešku dijagnozu i od nje se teško ostaje živ.

Sjećam se tog osjećaja kad mi je ekspplozija topline navrla u glavu, sjećam se kako su mi se oči momentalno napunile suzama koje su same od sebe jedna za drugom krenule niz obraze kao da im nema kraja, samo su tekle. Sjećam se tog osjećaja kako sam kroz suze gledala frenda i tog osjećaja kako bih ga najradije zadavila golim rukama ne razmišljajući o posljedicama, ali on je liječnik, on zna što priča, iako je tada u mojim očima i mojoj glavi bio zadnji i posljednji kreten na kugli zemaljskoj koji jedini ne zna što priča - jer on ne zna mog starog. On ne zna koliko vjerujem da to neće biti tako kako je on rekao, da neće biti kako kaže medicina. On ne zna da sve to ne mora biti tako kako je rekao, ipak ja "znam" bolje. On ne zna da se čuda događaju ako vjeruješ u njih, a ja sam tada jebeno vjerovala, ali baš onako duboko i jako...

Ja sam samo to vrijeme bila sigurna kako znam bolje, samo sam htjela vjerovati da neće biti tako kako lječnici kažu, i na samom kraju krajeva, vjerovala sam da je to samo jedna mala tatina kriza koja će proći - i sada se mrzim zbog toga, mrzim se zbog mog vječitog naivnog vjerovanja u čuda, onog jebeno prokletog optimizma koji i kad je sve u teškoj banani nađe opet ono nešto svjetlo za što se može uhvatiti i vjerovati da spasa ima, da nade ima. Prokletog dječjeg vjerovanja da na kraju bude ipak sve ok. I uvijek nekako kad bude kraj nečeg a nije onako kako sam ja u to vjerovala, uvijek se ispočetka pitam: pa kako to tako sad? Uvijek isto, sama u svojoj dječjoj glavi protiv svih...

I kad je došao tvoj kraj opet sam se onako naivno blesavo zapitala; pa kako to sad? Ja to nisam tako zamišljala baš, nije to tako dobro....Oslanjam se na sebe...

srijeda , 20.03.2019.

Kada se u životu nemaš na koga osloniti onda se počneš oslanjati na samoga sebe.

Kad se počneš oslanjati na samoga sebe tada konačno jednom spoznaš kakvu svemirsku i bezgraničnu snagu i moć nosiš u sebi, a do sada nisi niti znao da to nešto postoji u tebi, jer uvijek si nekako to nešto tražio, u biti, očekivao od nekog pored sebe, od nekog drugog, os svih samo ne od sebe - tako je bilo lakše. Tako je lakše!

Oslanjajući se na samoga sebe, konačno jednom shvatiš da čak i puno toga znaš napraviti sam, svojim rukama, svojom inteligencijom, svojom vlastitom sposobnošću koja ti je već odavno dana i čuči negdje sama i neiskorištena.

Oslanjati se na samoga sebe u životu i nije tako loše, nije čak niti toliko teško, rekla bih - oslanjati se na samoga sebe jedino je ispravno.

Kad se u životu naučiš oslanjati na samog sebe - tada ne boli, nema razočarenja, nema patnje i koliko god djelovalo teško, iz osobnog iskustva, rekla bih da mi je sada nekako lakše, kao da mi je jednostavnije.

Nikog više ne možeš kriviti za ništa što ti se događa, za sve si "kriv" sam sebi. Svoj život preuzimaš u potpunosti u svoje ruke i svjesno i odgovorno snosiš posljedice svojih životnih odluka.
Zvuči strašno i možda čak i je strašno u početku, ali konačno jednom u životu dođeš do onog životnog stadija što se zove zrelost, životna mudrost i spoznaja da si sam kreator svog vlastitog života upravo onako kako ti želiš i kako tebi odgovara. Zvuči fora, zar ne?

Često sam znala sama sebi reći, mala imaš ruke, imaš glavu, sposobna si i vrijedna i nema što ne možeš učiniti sama za sebe, a da pritom ništa ne tražiš, ne pitaš, ne moliš i na kraju se ne razočaraš, jer često, htjeli mi to priznati ili ne, često se razočaramo u onog pored sebe jer nije mogao/htio ispuniti naša očekivanja. Na kraju, i zašto bi itko ispunjavao ičija očekivanja? Jer se nama tako hoće? Da, moš si mislit, kako da ne, evo red ispred vrata, svi se polomili od ispunjavanja tuđih očekivanja...

Veliki dio svog života sam se hrabro i s punim povjerenjem oslanjala na svih osim na samu sebe. Tako sam naučila. Svima sam vjerovala više nego sebi, uvijek sam nešto čekala od nekog drugog, uvijek sam slušala neke tuđe izgovore i opravdanja kako mi ne može pomoći danas, pa ne može niti sutra, pa kad bude bilo vremena javiti će mi se.... Da, tako su dani prolazili i ja bih vječito stajala i gledala njurgajući i optužujući kako su ljudi ovakvi ili onakvi. Da, jesu. Ljudi su upravo i onakvi i ovakvi i ja sam im dopuštala da budu upravo takvi nekakvi prema meni i još k tome sam im s punim povjerenjem puštala da mi organiziraju život kako njima paše i kad oni imaju vremena...

Ali, život je baš je baš jedna simpatična pojava.. Smjesti ti kad se najmanje nadaš....

Život mi je jebeno smjestio priču iz koje sam težim putem naučila kako vjerovati sebi. Život me je ne baš lijepim i ugodnim putem naučio kako se izboriti za sebe u ovom prgavom svijetu. Također, život mi je dokazao koliko ustvari mogu, koliko sam sposobna, snalažljiva i vrijedna mala žena...

I ma koliko god mi sve TO nekad bilo previše i ma koliko god sam puta pomislila da ja više ne mogu, da ja stvarno i iskreno TO ne mogu - upravo danas kad se okrenem vidim da ja TO sve mogu i neizmjerno mu hvala na svemu.... Naučila sam velike životne lekcije, a jedna od njih je - oslanjanje na samu sebe ....Preklopljene kazaljke ...

petak , 02.11.2018.

Znaš onu priču koju smo dijelili kao klinci da kad se poklope kazaljke sata da netko misli na tebe?

Da, tvoj sat mi još uvijek stoji na noćnom ormariću i svaki put prije spavanja nekako mi pogled pobjegne na njega. Kao što si i ti stao tako je stao i on. Da, stao je, preklopile su se kazaljke na 10:55.

Preklopile su kazaljke jedna drugu.

Iako ne vjerujem u te priče o prekopljenim kazaljkama ovaj put želim vjerovati u tu priču iz dječih dana. Želim vjerovati da si mi i tim svojim satom još jednom na neki suptilan način od negdje drugdje gdje si sada htio dati do znanja da se ne brinem i da paziš na mene, da paziš negdje odozgo na nas dvoje. Da nas gledaš i čuvaš.

Neki dan gledajući tvoj obožavani sat vratila su mi se mnoga sjećanja, probudile su u meni opet i još jednom onu buru emocija koje stalno potiskujem u sebi još uvijek ne želeći vjerovati da te nema već skoro pa godinu dana. Jebote, godinu dana a kao da je bilo jučer kad smo se natjeravali kroz smijeh i galamu po kući. I nakon godine dana i dalje boli isto kao i prvog dana, samo znaš mene, namontiram onaj blesavi osmjeh, sve okrenem na zajebanciju i pravim se kao da nije ništa. Pravim se kao da ne boli, pravim se kao da ne mislim, kao da nije ništa a samo na spomen tebe slomim se i suze krene same od sebe. Ali, lakše je kroz život s maskom, zar ne?

Znaš, nekako bih najradije prespavala i taj Dan mrtvih, i rođendan i Božić, jer sve mi je to nekako preteško.
Sve me to nekako vraća u vrijeme gdje ne želim biti, vraća me u ne tako davnu prošlost.

Neki dan me mali pita:

- Mama, hoćemo li slaviti Božić?

Šta da mu kažem?

Prešutila sam odgovor vješto mijenjajući temu.

Pomislih, kako slaviti Božić kad si na Božić odlučio otići. Nema više tog Božića za mene, gotovo je, kako bi se reklo, neka se drugi raduju, taj dan želim biti sama sa sobom i svojim mislima i ne želim nikog pored sebe. Na taj dan želim se samo sklupčati u krevetu pokušavajći ne misliti na ništa i na nikog, iako bezuspješno jer glava sama po sebi neće mi dati mira, vratiće se teški crno bijeli fimovi sami od sebe.

Na Božić dobivaju se telefonski pozivi sa čestitkama i željeći jedan drugom sreću. Božić je dan za obitelj.

Na Božić ja sam dobila poziv s riječima: znaš, tata je umro jutros u 7 i 25....

Na taj Božić moja se obitelj raspukla kao staklena čaša koja se više nikad neće moći zaljepiti.

I svaki božić do kraja mog života će biti obilježen upravo time i nema tu pomoći i nema tu spasa. Kako?

Jebeno. I onda se sjetih riječi sina, sve kako bi me utješio.

- Znaš mama, mali obični ljudi umiru svaki dan, jedino veliki ljudi umiru na Božić, moj nono je umro na Božić, vidiš mama...

Kako li je sve jednostavno u dječjim glavama, jebeno jednostavno, eh da mi je opet biti dijete, sve bi mi bilo lakše i jednostavnije.

Želim baš kao dijete vjerovati u tu priču o preklopljenim kazaljkama da si tu s nama, da nas čuvaš i paziš i gledaš nas svaki dan i u svakom trenutku.
Želim vjerovati da si sada sretan i da ti je dobro.
Želim vjerovati da ne brineš previše za mene jer odraditi ću ja i taj Dan mrtvih i rođendan i Božić, sve po redu, jer znaš i sam da ja to mogu, bar se pravim da mogu, ono što je unutra u meni ti to isto najbolje znaš, ali nema veze, mogu ja to...

Idem sada odraditi još jedan dio koji se očekuje od mene, odnjeti cvijeće na tvoj grob još jednom praveći se da je sve u redu i da ne boli.
Idem po još jednu životnu pljusku koja će me vratiti upravo tamo gdje ne želim biti, u prošlost provedenu s tobom iz koje se ne mogu otrgnuti.

I ne vjerujem više u priče da će to jednom proći, u priče da vrijeme liječi rane – sentimentalne gluposti za široke mase.

Ne, neće nikad proći, bol i praznina zauvijek ostaju.

Ostaje taj jedan gorak okus u ustima, ostaje ta neka bol i stiskanje u prsima svaki put i iznova, ostaje mi samo još jedan sat s preklopljenim kazaljkama koji će zauvijek biti na mom noćnom ormariću sjećajući me na tebe...

Fališ mi tata... Užasno mi fališ...

Sretno sine ...

subota , 20.10.2018.

Budim se jutros rano. Vani je joć noć.

Pregledavam još jednom tvoj kofer kako bih provjerila jesu li sve tvoje stvari na broju. Preispitujem sama sebe nisam li što god zaboravila? Ma valjda nisam, pa nije ti ovo prvo višednevno putovanje, imaš ih već popriličan broj iza sebe i svaki put isto, s punim srcem spremam ti dresove, peglam klupske majice, jedini dio peglanja u kom uživam su tvoje stvari sine.

Budim te.

Iako je vani potpuni mrak s punim srcem oblačiš na sebe klupsku trenerku, spremaš se bez imalo prigovora i požuruješ me, iako nam se nigdje ne žuri... Sve stignemo, nas dvoje uvijek sve stignemo...

Dovozim te na parking, ekipa već čeka. Obučeni u boje kluba svi kao jedan, zadovoljstvo mi vas je gledati, te velike dječake a ustvari još uvijek su djeca...

Iako si već velik dječak ipak mi daješ zagrljaj prije puta, nije te sram ekipe, briga te jer mama je mama...
Izgovaram ti naglas uvijek svoje isto prije putovanja:

- Sretno sine, čuvaj se... Zapamti, svaka utakmica je nova utakmica i svaki gol je novi gol, daj sve od sebe...

Sjedaš u bus pored svog frenda, gledam te. Gledam tu djecu, iako je vani mrkla noć oni su sretni, veseli, radosni i nadasve nabrijani jer još jednom idu na parket braniti ime svog kluba...

Ulazim još jednom u autobus kako bih svima još jednom samo rekla: Sretno dečki!

Autobus zatvara vrata, kreće, mašem ti i kao i uvijek gutam knedlu u grlu i susprežem suze. Nije mi lako, ali borim se sama sobom.

Vozim se kući razmišljajući o tebi.

Razmišljam koliko sam sretna što te imam, koliko si divno i odgovorno dijete.
I uvijek si postavljam isto pitanje u glavi:

- Bože, čime li sam te zaslužila takvog?

Kroz glavu mi prolaze oni tvoji prvi treninzi, prve utakmice kada si jurio kao muhica po parketu jer tada nisi znao tko ti glavu nosi.

Kroz glavu mi prolaze one tvoje duboke oči i pogled pun suza jer ti više ne želiš biti ljevak, jer želiš biti običan kao i svi drugi (misleći na dešnjake). Tada se uvijek sjetim svojih motivacijskih govora i objašnjenja kako si poseban upravo zato što si ljevoruk i kako su većina velikih svjetskih umova bili ljevoruki. Tumačeći ti kako smo ustvari rijetki i kako nas malo ima, sve samo da te ohrabrim i dignem. Ma, sve samo kako bih ti olakšala male krize koje se tada za tebe bile velike kao svijet.

Dolazim kući i letimično očima prelazim po svim tvojim osvojenim medaljama, turnir ovaj, turnir onaj, tekma ova, tekma ona, grad ovaj, grad onaj, ima ih popriličan broj. Gledam ih s toplinom u srcu i nekim skromnim ponosom jer skoro pa sve tekme smo prošli skupa, sami nas dvoje i svaki tvoj zabijen gol je bio i moj gol i svaki tvoj promašaj je bio i moj promašaj, i svaki put kad si tresnuo na onom parketu je i mene boljelo i nebrojeno puta mi je došlo da se strmoglavim niz one tribine na parket kako bih te podigla i ohrabrila te, ali ne – nesmijem, tu je trener.

Sa smjehom u sebi razmišljam o tekmama kad dobivaš lopte kako bi zapucao neki i gol i kako bih uvijek nekako žmirila dok pucaš jer s tom lijevom rukom nisam nikad bila na sigurno u kom dijelu gola će ta lopta završiti, a sam si mi priznao da ponekad ne znaš ni ti sam jer imaš neku svoju strategiju u glavi gdje se puca s krila. Strategiju koju samo ti razumiješ, ja to ne kužim ni dan danas ma koliko god si se svojski trudio objasniti mi.

Žao mi je mali, mama ti ne kuži, ali ti lupaj po svome jer dobro ti tako ide.

I ponekad se zapitam kuda li će te život odvesti, u kom smjeru i pravcu, ali nekako ne brinem, imam taj feeling za tebe da će biti sve dobro, da ćeš uspjeti jer si mali dječak koji nosi u sebi veliku mudrost, a i mama je tu uvijek kao motivator i podrška, ona sigurna luka koja te štiti da se skloniš od bura i nevera...

Ne brini, imam povjerenja u tebe...

Vraćaš mi se kući kroz par dana. Prazna mi je kuća bez tebe. Otišao si na još jedan veliki i jak turnir braniti boje svog kluba.

Jedino što ti mogu reći je: Sretno sine! Voli te mama... Ali ti to sve jako dobro znaš...Spojiti nespojivo....

petak , 19.10.2018.

Sjedim na osunčanoj terasi, pušim i ispijam gutljeve one davno jutros skuhane kave koja je već odavno hladna.

Sjedim na terasi vukući dimove cigarete praveći mali dnevni predah od svakodnevnih obaveza, predah od života.
Sjedim i gledam kako prolaze automobili.

U koloni prolazi jedan automobil sa spuštenim krovom, muzika iz njega trešti na sav glas, neka ekipa sjedi i partija u njemu, ti voziš, auto prolazi jedino što još negdje čujem je tvoj meni jako dobro poznat gromoglasan smijeh.

Oh da, došao si. Došao si, ali ranije ovaj put, puno ranije nego inače. Inače je tvoje vrijeme oko Božića, ne sada, ali eto te...Čak me niti ne zanima zašto si uranio? Što se dogodilo da si već stigao doma? Uopće se niti ne pitam...

Prvi put u životu da me nije štrecnulo kad sam te vidjela, prvi put da nisam osjetila ono nešto, one neke trnce koji te na jedan mali tren prođu kad sretneš nekog s kim si jednom nekad pokušavao graditi neku vašu malu životnu priču. Mogu čak i reći da me boli ona stvar što si došao, jebe mi se, onako od iskreno i od srca...

Jutros me zove frendica, čisto onako, kao samo da me čuje, ali znam tu boju glasa, nije to onaj njen prpošan glasić koji me zove samo da me čuje, samo da me pita kako sam.... Ne, jutrošnji glas je imao onu neku čudno neobičnu boju, imao je onu neku težinu i samo sam čekala to nešto što mi mora reći, nije prošlo dugo dok mi nije onako već klasično izgovorila; znaš, morala bih ti nešto reći, ali ne znam kako, znaš, ne bih htjela da te opet boli?!

Pomislim, čemu tolika dramaturgija, što može biti toliko grozno a tiče se mene. Ma šta god je, čemu toliki uvod, pa valjda me je do sada upoznala i zna na kojem principu radim.

- Ma pucaj, samo otvoreno i iskreno pa šta bude i tako znaš da nema što ja ne mogu podnjeti, rokaj stara, govorim onako kroz smijeh. I tako u životu nekako kad mi je najteže okrenem na zajebanciju ili bar na neki brutalno crni humor da mi bude lakše...

- Znaš, on je došao. Došao je i ima nekog...

Muk. Muk s obje strane.

- Oke, hvala na info, bolje mi je to saznati od tebe, ali realno, ustvari to je stvarno jako dobro i za mene i dobro za njega, ali tko sad jebe njega, to je ok za mene, znaš i sama da je tako najbolje...

Osjećam olakšanje s obje strane, uz obostran smijeh...

Da, to što on ima nekog je stvarno bolje i za mene i za njega jer nas dvoje smo apsolutno i potpuno dva suprotno dijametralna svijeta, nespojiva.

Razmišljam tako, ma ima netko gore tko brine o nama, o svakom po naosob, jer nas dvoje bi bili sve samo ne sretni jedan s drugim.

Gledam ga danas u tom autu i mislim si, kako neki ljudi se stvarno nikad ne mijenjaju, neki ljudi zauvijek ostaju isti, jedino mijenjaju boju kose, garderobu, automobile i žene pored sebe. Razmišljam kako nas dvoje nikad nismo parirali jedan drugom i uopće se pitam što smo radili tako različiti jedan s drugim, što smo pokušavali tada? Spajati nespojivo ili što?

On, partijaner bez granica, živeći od danas do sutra bez ikakvog barem okvirnog životnog plana i programa, ja sasvim suprotno, obiteljski tip prepun obaveza i odgovornosti prema djetetu, poslu, ljudima oko sebe, prema životu općenito.
Koji nas je vrag držao skupa? A valjda neki je...

Sjedim tako i čudim se sama sebi kako prvi put u životu ne analiziram, ne postavljam sama sebi pitanje: zašto? Ne pretačem sama sa sobom iz šupljeg u prazno ulazeći u nepotrebne suvišne detalje oko nas dvoje, valjda sam zaista odrasla u međuvremenu. Jednostavno, ovaj put me ne zanima, naša priča je u mojoj glavi više puta pucala i više puta smo je bezuspješno sastavljali i čemu patiti se? Nema smisla, meni osobno više nema smisla već odavno...

Nekako znam da je ovdje kratko svega nekoliko dana i jedino što želim je da se ne vidimo jedan na jedan, ne želim ga gledati i slušati probleme koje „jedino on ima“ jer svi mi ostali živimo život na jednom divnom pjenušavom i bajkovitom oblaku, ali jedino on ima „nerješivih životnih problema“, nekako nemam više želudac za slušati sranja u kojem ne mrda onom stvari kako bi nešto promijenio i kako bi mu bilo bolje u životu, kako bi se jednom konačno pomakao s mrtve točke i učinio nešto pravo i konstruktivno za sebe, za svoj život i život onih oko sebe...

Nekako ne želim sresti ga i slušati kako mi pro forme postavlja pitanje: Kako si? Jer bi mu upravo tada onako od srca i iz dubine duše britko odgovorila: A šta te boli kurac kako sam?!

Jer upravo onda kad me život baš onako pošteno lupao na sve strane nije ga bilo da me pita kako sam i jel mi što treba, ne... Ali ne, bolje se tiho i nečujno maknuti, ponekad je tišina najveći šamar i istovremeno najveći govornik...

Jedino što mogu sa sigurnošću reći je to da sam zahvalna onom nekom gore koji me čuva i koji je sve posložio upravo onako kako treba, jer, nekako sam sigurna sama sa sobom i priznajem sama sebi, bolje ona, nego ja, jer nas dvoje ne bi nikad bili sretni i pusti priče da se različitosti privlače, da, svakako, možda i taj zakon drži vodu, ali koliko dugo? Bolje je ovako...

Također, ljudi mijenjaju sve ono izvana, ali karakter uvijek nekako ostaje ono što nosimo sami i svugdje sa sobom i ono jedino od čega ne možemo pobjeći...
.
Ne možeš ti spojiti nespojivo...Ovako, je ipak najbolje, za oboje...

Jedino što mu iskreno želim je to bude sretan, gdje god bio i s kim god da bio, sasvim nebitno i nadasve, želim mu da konačno negdje i s nekim nađe svoj mir pa što god to značilo za njega..
Za mene nek ne brine, ipak sam ja sasvim dobar kapetan svog broda i još uvijek sasvim tiho i uspješno plovim po ovom moru koji se zove život..


Čemu sva ta pitanja....

srijeda , 10.10.2018.

Postoje pitanja koje bih zabranila svima i na veliko.

Pitanje broj jedan:

- Kad ćeš naći nekog?

Pitanje broj dva:

- Kad će se udati?

Pitanje broj tri:

- Kad ćeš imati dijete?Kad ćeš naći nekog?

Kad mi takvo pitanje postave ja samo slagnem ramenima i kažem boooo, što bi prijevodu značilo pojma nemam, ne zanima me, ne davi me pizdarijama, ne priča mi se o tome... Iako već dobrano gazim u 6 godinu od svog razvoda i dalje sam solo, ne u potpunosti solo, ali tu ne brojim one svoje neke instant veze, neke avanutre i slične površne odnose. Da, solo sam i nisam do sada nakon razvoda ostvarila onu neku pravu i duboku ljubavnu vezu s nekim. Nisam do sada još uvijek srela osobu koja bi zadovoljila moje kriterije da bih se uhvatila u koštac s time da se s dotičnim odlučim na zajednički život ili nešto više od toga. Nisam! A kad ću to stvarno ne znam. Iako, više o tome niti ne razmišljam a još manje se zamaram s time. Nekad sam se tim pitanjem poprilično opterećivala, ali više ne, utuvila sam si u glavu da će se stvari u životu jednom po tom pitanju posložiti ili jednostavno neće nikad, i kako god bilo meni je ok, ne žalim se. Čak dapače, složila sam si život poprilično dobro da u potpunosti duboko i iskreno uživam u životu i dobro mi je, stvarno mi je dobro. Kroz tih nekoliko godina solo života jako sam dobro shvatila koliko ustvari mogu sama i koliko sam snažna žena, jer upravo i još tih par prijateljica koje su u braku, koliko vidim, u braku su, računaju na neku pomoć partnera, a opet skoro pa sve odrađuju same vukući za sobom i njega i djecu i svekrve i ostale životne situacije. Dakle, same a u braku. Same, a u partnerstvu. U odnosu, a same – strašno. Tako si ja mislim, pa bolje mi je onda da sam sama sa sobom i tada znam da se nemam na koga osloniti osim na sebe....Ne kažem da je uvijek lako ali imam nekako čistu računicu u glavi, znam na čemu sam sama sa sobom. Dakako, još uvijek postoje iznimke u kojima je brak/zajednica/odnos upravo ono što bi trebalo biti, ali sve se manje i manje susrećem s time. Rekla bih, divlje neko vrijeme....

Kad ćeš se udati?

To se pitanje ne odnosi na mene, ali žene oko mene kojima se postavi to pitanje često dožive lagani nervni slom čim im se takvo pitanje uputi, pogotovo što u našem narodu postoji neko nepisano pravilo da ako se ne udaš do neke godine ili ne daj Bože da si sobodan do trideset i koje – s tobom nešto nije u redu. Da, upravo tako, ne bi čovjek vjerovao, ali valjda ako si free do 40 godine onda te trpaju u kategoriju „robe s greškom“ jer i bolje se razvesti do neke godine i imati dijete nego biti solo, Bože me sačuvaj šta će ljudi reći?
Ježim se od takvih etiketiranja i uskogrudnih razmišljanja jer postoje ljudi kojima nije jedina svrha života udati se do neke godine, također, nije im niti cilj imati obitelj, imaju ljudi neke svoje izbore, neke svoje filmove, uređene živote i dobro im je tako, i nema tu osude, ali ustvari ima...
Također, tko garantira da upravo ti solo pojedinci ne bi htjeli imati partnera, ali jednostavno do sada nisu sreli ili upoznali neku dušu s kojom bi im upravo to bilo to, životni jack pot – makar u početku. Došlo je neko divlje vrijeme jer mahom bi svi htjeki biti sretni u dvoje, sretni s nekim a svi bi i dalje htjeli na veliko zadržati svoju slobodu i neovisnost i svi bi nekako voljeli biti bez obaveza i bez toga da nekom polažemo račune a to baš tako ne ide, ipak kad si u odnosu s nekim imaš neku „obavezu“ prema tom nekom, bar bi tako trebalo biti...

Kad ćeš/ćete imati dijete?

Nadalje, to pitanje mi žešće ide na onu stvar jer kad si u vezi, onda te pitaju kad ćeš se udati/oženiti, e kad se udaš onda te tlače s pitanjem a kad će beba, e kad dobiješ bebu onda te tlače pitanjem, a kad će drugo? I tako sve redom, pitanje za pitanjem a nitko se ne pita što taj par ili pojedinac ustvari želi.
Imam oko sebe pojedince koji jednostavno ne žele imati djecu, osvijestili su to kod sebe, spoznali su tu istinu u sebi i njima je ok, uostalom što je to uopće bitno hoće li par imati klinca ili neće? Apsolutno nebitno, ako se ljudi ne vide u ulozi roditelja, ok, super da su toliko odgovorni i da su donjeli takve odluke, bolje i tako nego ajmo se oženiti jer smo u vezi već cca 100 godina, pa sad kad smo u braku, ma ajmo napraviti klince jer tako to nekako ide, tako je to kao normalno – da zadovoljimo formu. Ma šta je tu uopće normalno? I uopće kome treba zadovoljavati formu? Ljudima oko sebe – da im se začepe usta? Suludo. Totalno suludo.
Također, postoje i oni parovi koji nažalost ne mogu imati klinca i to im ne piše na čelu pa pitanja takvog kalibra kad će imati dijete je apsolutno neprimjereno i vrlo bolno i vjerojatno tabu tema.
Općenito, pitanje o djeci je meni osobno vrlo delikatno jer je to poprilično zadiranje u nečiju intimu i ne bi se trebalo ticati apsolutno nikog, ali eh, ljudi ko ljudi, neumjesnim glupim pitanjima nikad kraja, a čemu?

Dakako, sva tri gore navedena pitanja bih zabranila na veliko jer sigurna sam da su za pojedince vrlo bolna i možda bi voljeli da su sva ta tri kriterija već odavno zadovoljena ali nisu i onda postavljanje debilnih pitanja od kojih nitko nema ništa su zaista besmislena i suvišna, vjerujem iskreno da su za mnoge i bolna, i onda se opet pitam – čemu ih postavljati?

Jednostavno, pustite ljude da žive svoje živote onako kako to žele i onako kako najbolje znaju...

Ništa više nije isto ....

srijeda , 08.08.2018.

Znaš, od kada te nema moram ti reći da ništa više nije isto.

Sve se nekako promijenilo.

Kao da se sve raspalo.

Ostala je ta neka praznina u meni, u nama koji smo ostali....
Oduvijek sam bila dobrano svjesna tko držao obitelj na okupu, ali tvojim odlaskom dobila sam samo potvrdu da si ipak ti bio glava kuće koji nas je držao kao ovčice na okupu..Bar si se trudio da to tako bude i sada, moram ti priznati - zaista ti je to sve dobro išlo, to tek sada vidim...

Stvarno je bilo tako....Više ništa nije isto...

Znaš, kod mame baš i ne idem toliko često, ne mogu. Svaki ulazak u onaj stan previše me podsjeća na tebe. Uvijek kada dođem gore, nekako nesvjesno sjednem na tvoje mjesto za stolom i pijem kavu iz tvoje šalice. I samo ponekad kad me put nanese u taj stan još uvijek nekako tupo se zabuljim u onaj kauč na kom si uvijek sjedio i čekao kad bi mali i ja dolazili kod vas.

Mali ode kod none, ali ne baš često i ne baš rado, fališ mu... Ne može zaspati u krevetu u kom je uvijek spavao s tobom i nonom jer ipak si ti njemu bio sve, i nono i prijatelj i kompić za vaše dječje gluposti, jako mu fališ. Neki dan mi je rekao onako usput da se ti sada sigurno negdje na nebu igraš sa svojim prijateljima.
Jbg, nisam se rasplakala, ali sam progutala knedlu. Znaš da ja pred malim ne plačem jer se trudim biti mama lavica koja pokušava život hendali najbolje što zna...

Ni s mamom se baš ne čujem previše, sve se to nekako prorijedilo, a znaš i sam da mama i ja nismo baš bili neki pobjednički tim, uvijek smo imale neke rasprave i neka oprečna razmišljanja o životu, sada je to naše nerazumijevanje još više nekako isplivalo. Ne kuži me ona, kao ni ja nju, previše smo različiti svjetovi za razliku od tebe i mene, mi bi se uvijek kužili i samo pogledom. Fališ mi.

A znaš, stara je i puna zamjeranja prema meni. Uvijek mi postavi isto glupo pitanje: Jesi bila tati na groblju? Kao da još uvijek ne kuži da će opet dobiti isti odgovor: Nisam! Znaš da ne idem na groblja!

Znaš i sam da je ona onaj tip osoba: a što će ljudi reći???
Isto tako znaš da ja nisam nikad bila taj kalibar i da me nikad nije bilo previše briga za to što će ljudi reći...
Ljudi i tako uvijek pričaju šta hoće...
Tužna sam jer mi to zamjera a ne shvaća da na groblje mogu doći, zapaliti svijeću i odraditi onaj dio koji se od mene očekuje, ali ona nikako da shvati da se ja s groba ne mogu vratiti kući jer naradije bih legla na ploču pored tvoje slike i samo bih se sklupčala kao dijete i plakala. Ona ne kuži da je meni taj odlazak na groblje susret sa stvarnošću da si tamo stvarno ti i da te nema više. Ona ne kuži da mi nakon toga treba bar nekoliko dana da se opet i ponovo skupim i pokušam nastaviti normalno živjeti...

Njoj je kao i obično jedino bitno što će ljudi reći. I sto puta sam joj objasnila da jebeš ljude i njihove prazne i šuplje priče i da uredan i čist grob je samo predstava za širu javnost a ono što ja nosim u sebi, a ono što mi nosimo u sebi, svu tu buru emocija i prazninu, e to je ono nešto što je pravo i iskreno, na sve ostalo se poserem, ma uostalom, znaš mene...

Od kad te nema na barku isto ne idem. Bila sam samo jednom na proljeće, ali čisto onako, samo da vidim jel sve ok, jel pluta... Teško mi je pao da dolazak tamo. Rasplakala sam se ispred barke i samo sam plakala jer znam da je ta barka dio tebe, da je mali na njoj s tobom odrasao, znam da smo skupa pili bevandu i ćakulali do dugo u noć. Previše me podjeća na tebe i ne mogu ići, ne ljuti se na mene radi toga, ali sve mi je to nekako prerano. U biti, mislim da mi nikad neće biti pravo vrijeme da odem, znaš i sam da sam jebeni emotivac koji jako dobro skriva emocije, a u meni vrije bura izmiješanih osjećaja koje vješto skrivam od javnosti.

Ma najradije bih pobjegla i iz ovog stana, previše je tebe u mom stanu, previše me stvari podsjeća na tebe, ali ne mogu, nemam kuda, moram ostati tu i boriti se sa svojim demonima. Znaš da tvoji opušci još uvijek stoje u košu za smeće u garaži i još uvijek je garaža posve ista i sve je na svom mjestu kako si ti ostavio, sve je zakramano kao i obično, ništa ne diram, ne mogu još uvijek. Sve je na svom mjestu, i tvoj alat, i tvoja radna tuta i svaki komadić radnog stola je upravo isti kao da si jučer bio tu...

Tužno, zar ne?

A kako sam ja?

Tako tako, kako koji dan, malo gore, malo dolje, više gore a kad padnem dolje onda rovarim kao krtica po samoj sebi. Ne dam se, borim se, prkosim mislima i svojoj glavi - klasika.
Iako, moram ti reći da se često osjećam kao Pale sam na svijetu. Tužno je to kad imaš sto ljudi oko sebe a ustvari si sam, u biti, tako se osjećaš, nekako prazno i šuplje...
Prvi put u životu nakon svih mojih bura i oluja baš se osjećam samo na vjetrometini života, čudno zar ne? Baš se jebeno osjećam samo i nezaštićeno od kada te nema i svaki dan sam svjesnija toga koliko mi ustvari nedostaješ i koliko si mi značio dok si bio tu kraj nas...

Nekad sam tvoje "mrzila" tvoje pozive koji su redovno bili ujutro, popodne i navečer i još koji između, čisto onako da ne prifali s tvojim bezveznim pitanjima koji su bili skuža samo da nas čuješ. Sada bih dala sve na svijetu da me nazoveš i postaviš mi još jedno tvoje bedasto pitanje i onako s osmjehom pošalješ me u onu stvar jer nisi dobio odgovor od mene koji si htio čuti...

Bez tebe jebeno više nije ništa isto....O.j.b je pola zdravlja

petak , 27.07.2018.

Više mi nije problem nekom onako jednostavno posred lica reći: aj o.je.i malo, onako prgavo odbrusiti - ma jedi govna, postaviti pitanje tipa mene si našao zajebavati, fuck off mali jedan i sl.???

Nije to oduvijek bilo tako, ipak su roditelji i društvo u mom odrastanju u čovjeka učinili i svoje i nikad prije ne bih tako nešto izgovorila na glas jer uvijek bih se pitala kako se tada osjeća druga strana, uvijek bih se pitala šta će mi roditelji reći na takvo moje drsko i bezobrazno ponašanje i naravno, uvijek bih se pitala ono debilno famozno pitanje: a što će reći ljudi???

I onda kroz godine shvatiš da jednostavno ponekad moraš tj. trebaš izgovoriti takvu frazu ma koliko god ti se činilo da ne smiješ i da to nije lijepo.

Također, kroz godine života i odrastanja shvatiš da će ljudi uvijek nešto imati za reći, pa bio ti najbolji na svijetu - uvijek će imati nešto za naći što nije po njihovim parametrima dobrog odgoja ili njihovim životnim načelima, dakle, nema šanse da budeš dobar svima i za sve, nema, na kraju, ljudi nas gledaju na način na koji nas oni sami žele vidjeti, a to je već njihov problem, ne i moj. Kroz godine shvatiš da trebaš biti samo jebeno dobro opušten i ako ti dođe da nekog s dobrim razlogom stjeraš u onu stvar, onda to i onako pošteno i sočno napraviš, pa ako ništa drugo biti će tebi samom lakše. A i ljudi se prema tebi odnose upravo onako kako im dozvoliš, zar ne?

Ove moje sve češće izgovorene fraze, nisu to obične fraze koje nekom samo onako u trenutku bijesa naglas izgovoriš.

To su fraze koje po meni imaju dušu, fraze koje imaju svoju težinu, fraze koje ne izgovoriš onako usuput na dnevnoj bazi jer ti je takvo izražavanje nešto što je normalno i što se podrazumijeva. Ne, takvo izražavanje nije baš lijepo i nije baš damski, ali upravo iz tog razloga, kad nešto od ovog gore prevalim preko ustiju onda znam, a zna i onaj nasuprot mene da taj jedan izgovoreni "aj malo odjebi" ima svoju svrhu i svoju smisao, ima pozadinu, ima težinu i iza te izgovorene fraze ima točka na kraju rečenice, točka na kraju odnosa, točka na kraju nečega, čega god, nebitno, ali nekako bi se dalo naslutiti čija je zadnja i tko je postavio osnovna pravila igre, a time i nekako zadao zadnji udarac.

Ne znam do koga je, ne znam do čega je, ali sve mi je lakše izgovoriti sve ovo gore na glas i u lice.

Sve mi je lakše postaviti granice u odnosima, kako partnerskim, tako i prijateljskim i svim ostalim.

Čim se pojavi nešto u odnosu što mi ne odgovara baš previše, ako mi nanosi bol, nepravdu ili bilo kakvu lošu emociju - sve mi je lakše i lakše okrenuti se i otići, ma čak otići i bez pozdrava, bez objašnjenja, jer valjda s godinama shvatiš da neki ljudi čak nisu niti vrijedni pozdrava, a još su manje su vrijedni truda i gubljenja vremena na razna objašnjenja, zaista nisu.

Ljudi su često vrlo jednostavna bića, brzo ih provališ, ne treba im puno da otkriju svoja prava lica, samo treba sačekati da se pojavi situacija koja nije po njihovoj volji i kako su oni zamislili i eto - maske padnu samo tako, i onda stvarno skužiš da neki nisu vrijedni ni onog tvog: Bok... Shvatiš da je damski s osmjehom i crvenim ružem na usnama izgovoriti samo "ma fuck off" sasvim dovoljno, a ponekad je i to previše.

Nekako, sve više vidim kod sebe da granice tolerancije mičem sve više i više, ali ne u smislu da imam sve više tolerancije i razumijevanja za ove oko sebe, već baš suprotno, sve manje nalazim opravdanja za ljude koji me okružuju. Jednostavno kao da mi se više neda tražiti opravdanja za nečije ne javljanje, za nečije grube riječi ili postupke i to uvijek pod izgovorom jedne loše priče tipa, ma znaš, on ili ona imaju velikih problema, ne mazi ni nju/njega život baš previše, prošao je kroz životni pakao i sl. pizdarije...

I šta bi ja sad s tim informacijama trebala?

Radi nečijih krivih životnih poteza, radi loših životnih izbora, radi toga što netko ima gomilu problema koje ne rješava ne mjesecima već godinama, trebala bih imati razumijevanja, tolerancije ili opravdanja - da, svakako do jedne granice vrlo rado, ali nakon te granice jedino što mogu reći je: stvarno mi je žao, ali fuck off.

U zadnje vrijeme sve češće režem, sve češće odbrusim bez imalo grižnje savjesti, a često izgovorim one gore svima dobro poznate fraze i nekako mi uopće nije žao, uopće se ne osjećam loše radi toga i što je najvažnije uopće ne analiziram više jesam li trebala možda drugačije, možda dati još jednu šansu i još jednu priliku, jesam li mogla sve to upakirati u neki roza celofan i nekako ljepše izgovoriti, više ne.

I uopće ne znam do čega je?

Zapitam samu sebe ponekad zašto sam postala takva osoba upravo znajući da nekad prije nisam bila takva, već baš suprotno, uvijek bih i za svakog našla neko opravdanje njegova ne dobrog ponašanja prema meni, tolerirala bih nečije svakakve glupave postupke pod izgovorom "znaš, nije njemu lako zato je takav...", prelazila prema masu grubosti i ostalih životnih sranja, i uvijek i jedino samo na svoju štetu - ničiju tuđu, samo i isključivo svoju.

Ali valjda s godinama prelomi se nešto u čovjeku, valjda s godinama kad te ljudi i život dobro našamaraju dođeš u fazu kad otvrdneš, dođeš u ritam života kad se više ne daš nikom živom zajebavati i valjda jednom konačno shvatiš da ustvari jebeno i prokleto voliš sebe i upravo iz te silne ljubavi prema sebi vrlo jednostavno izgovoriš "ma fuck off" okreneš se na petama i odeš jer kao što sam rekla, taj famozni "fuck off" nije samo fraza, nije to samo obična mala riječ, to je velika i moćna riječ koja mijenja život, ako ničiji, onda bar moj s velikim, velikim i još jednom velikim olakšanjem...

Jer to je tako ....

srijeda , 07.03.2018.

Još jedna besana noć.

Još jedno buđenje u neke lude sitne sate dok je vani debela noć i dok još cijeli grad spava.
Još jedna noć s beskonačno puno tupih pitanja u mojoj glavi na koje nema odgovora i na koje odgovor nikad neću dobiti.
Još jedna noć iza mene prepuna nekih tmurnih slika, da, upravo samo ta jedna slika negdje u snu mi tiho prođe kroz glavu i probudi me, razbudi me, a onda krenu misli....

Teške misli, jedna za drugom i tako počinje tihi rat u mojoj glavi, vječita borba dobra i zla.

Slike me sustižu jedna za drugom i kose me. Misli krenu jedna za drugom i bezosjećano me lome, onda krenu i brige i tako u krug, iz noći u noć...
Rezime cijele noćne priče je još jedna neprospavana noć iza mene, još jedno ubijanje tupim nožem, još jedno besmisleno seciranje moje glave u sitne, najsitnije komadiće. Još jednom, opet nešto što ne znam niti kako se zove, što ne znam ni ima li više ikakvog smisla..

Do ne tako davno noć je bila moje najdraže doba dana. Noću bih uživala. Kad svi, kad grad krene spavati, kad sve oko mene utihne, onda dolazi moje vrijeme za mene. Moje vrijeme tišine, moje vrijeme mira, moje vrijeme za čitanje, pisanje i moje vrijeme koje bih posvetila apsolutno i u potpunosti samo i isključivo sebično sebi.
Obožavala sam to moje noćno vrijeme. Negdje sam pročitala jednom davno da je čovjek najproduktivniji baš u vrijeme svog rođenja, i da, u mom slučaju ta priča itekako drži vodu. Kao tipična škorpiončina obožavam jesen i zimu, obožavam noć, obožavam mrak i oblačno vrijeme. Suludo...

Da, i kao što sam do nedavno obožavala to moje vrijeme noći isti tako, upravo sada to vrijeme noći - mrzim.
Da, u ovom trenutku svog života noć je ono nešto što mrzim. Više se ne osjećam tako dobro kad mi dođe vrijeme da moram poći leći.

Dođe mi noću da lagnem, da se umirim i lagano zaspem. Dođe mi noću vrijeme kad se slomi to jadno i izmučeno fizičko tijelo koje treba odmora, koje treba barem malo sna kako bi skupilo snage za sutrašnji dan, da, i umirim se, i zaspem i onda odjednom, niodkuda i nepozvane salijeću me te neke tmurne slike, kao da samo čekaju tren kad ću zatvoriti oči. Prenu me iz sna, probude me, ubijaju me...I tako krenu, slika za slikom, kao neki loš životni slajd, onda znam da više nema spavanja.
Gotovo, što si spavala - spavala si.. I tako već noćima...

Proganjaju me te slike... Kurvinski i u zasjedi čekaju pogodan trenutak kad znaju da više nemam nikakvu kontrolu nad svojim umom. Čekaju trenutak kad znaju da je sada njihovo vrijeme da ožive u mojoj glavi i da mi nedaju mira...

Proganjaju me slike tvojih posljednjih bolničkih dana, bolničkog kreveta i one šifre na vratima koju sam dobila od nekog simpatičnog liječnika kako bih mogla biti s tobom u bilo koje vrijeme...
Proganjaju me slike kad sam ti držala bolničku šalicu u koju si pljuvao krv objašnjavajući mi da je to sve ok, i govoreći mi da je to sve radi prokletog suhog bolničkog zraka...I sada se pitam koga si tada tješio, mene ili sebe, vjerujem oboje... Tada sam zaista povjerovala, da, to je sve samo radi suhog bolničkog zraka...
Proganjaju me zvukovi tvog kašljanja, i dalje ih negdje noću čujem...
Proganja me tvoj zadnji noćni poziv iz bolnice u kojem samo želiš čuti jesam li doma i je li mi toplo...
Proganja me slika tvog praznog bolničkog kreveta u kojem te tog jutra nije bilo, iako sam i tada vjerovala da si otišao u WC i da ćeš sada odjednom odnekud izletiti i po tvom običaju zabeštimati mi nešto onako od srca...
Proganja me onaj osjećaj straha koji ti se tiho uvuče u kosti dok sam šćućureno sjedila ispred intezivne slažući svoju još jednom razjebanu glavu i skupljajući hrabrosti da uđem na odjel dok čitam na vratima... "Ukoliko želite pozvati svećenika, obratite se na taj i taj broj...". Fuck. Još jedna životna pljuska - na ovom se odjelu i umire, pomislih! Još jedan susret sa realnošću koju ne mogu, koju ne želim ni pod razno prihvatiti...
Proganjaju me slike tebe na aparatima, u peleni, bez kose, s maskom na licu i oni tvoji posljednji grčeviti stisci ruke kojim si mi dao do znanja da želiš da ostanem pored tebe barem još malo...
Proganjaju me riječi med. sestre kojima mi govori da ti skinem vericu i lančić jer te smeta. Da, to mi je trebao biti znak da je to kraj, ali ne, naivno sam vjerovala da ti stvarno smeta i da ćeš to opet jednom nositi..
Prokleto me proganja slika one hladne kapelice pune cvijeća, s lijesom u sredini i tebe u njemu i ono moje blesavo nevjerovanje da je to kraj, da to tamo ti ležiš, ne, ne i ne...
Mrzim tu sliku iz na duše. Ona mi najčešće dođe noću, kao da mi namjerno to radi samo da mi nakači na nos: da, prihvati više jednom tu stvarnost, to je tako, umro je, nema ga više....

Da, i onda te slike dođu i vrte se naizmjenično kao loš životni slajd, i samo me salijeću, jedna za drugom, pa me preskaču, igraju se sa mnom. Više se niti ne borim s njima, puštam im nek me mrcvare, jače su od mene, ali izblijediti će, izgubiti će već one jednom na svojoj snazi, nikad neće nestati, ali će oslabiti - to znam, treba vremena. Treba puno vremena.

Zauvijek će ostati te neke slike u mojoj glavi i onaj gorak okus u ustima.
Zauvijek će ostati ta neka moja pitanja i brige za tebe: Tko zna gdje si sada? Je li ti dobro? Jesi li sretan?

Zauvijek, jer to je tako....
Zaveži prvo svoje špigete ...

utorak , 30.01.2018.

Ljudi su mi uvijek bila fascinantna pojava.

Uvijek i zauvijek i opet svaki put ispočetka se čudim čime se ljudi sve bave u životu. Naravno da tu ne mislim na bavljenje nečim kao zanimanjem, profesijom. Pod terminom "baviti se" podrazumijevam bavljenje, kopanje, rovarenje i slična istraživanja tuđih malih života.

Uopće ne razumijem i nikad nisam razumjela čemu to?
Odakle ljudima vremena za bavljenje ljudima oko sebe?
Odakle ljudima volje za priče rekla - kazala?
Uopće, odakle im vremena za neke sasvim nebitne stvari?

Čemu razna preturanja po tuđim životima, ako svi, ali baš svi do jednog imamo svojih vlastitih sranja koja taložimo godinama i koja ne da ne rješavamo sami sa sobom, nego nam vlastita sranja od stajanja toliko smrde, da nam je na taj vlastiti smrad i trulež lakše začepiti nos i lagano nastavljajući kopati po tuđem dvorištu, preturati po tuđim osobnim smećima i razbacivati ih okolo ponižavajući onog drugog kako bi uzdigli sebe, a vlastito smeće nam se gomila i gomila i gomila i godinama raste....

Jadno!
Povraća mi se.

Nekako što sam starija sve manje imam tolerancije, razumijevanja i sve manje i manje želim upravo takve ljude blizu sebe.

Ne osjećam se dobro!
Ne osjećam se ugodno uz ljude koji bi svojim "apsolutnim savršenstvom" moj život doveli do lažnog blještavila, a pri tom niti ne pitajući me da li ja uopće želim imati "savršen i blještav život"? Naravno, dragi moji svi, meni osobno je moj život apsolutno i skoro po svim stavkama savršen, a to što moj izbor života ne zadovoljava nečije tuđe parametre "normalnog života" - žao mi je. Stvarno mi je iskreno žao, nema tu spasa jer meni je ustvari stvarno samo jako, jako i jako dobro i mogu reći da iskreno uživam u životu veseleći se svakom novom danu.

Ne osjećam se dobro uz ljude koji svojim besmislenim savjetima pokušavaju krojiti moju sudbinu. Sudbinu si krojim sama i tu moram reći da si je baš onako fino krojim, baš onako sa stilom i onako kako meni paše i odgovara. Jebi ga, opet taj kroj nije po Vašem izboru, jel tako? Da, žao mi je, stvarno mi je žao radi kroja, ali ne može drugačije, jebi ga - moj život - moja pravila...

Ne osjećam se dobro uz ljude koji vide i jedino što žele vidjeti su samo i isključivo moje/tuđe "pogreške" i moje/tuđe mane pritom zaboravljajući jednu bitnu činjenicu, a to je da smo svi samo ljudi od krvi i mesa i da svatko od nas svoj život hendla onako kako zna i kako misli da je najbolje. Naravno, uz to zaboravljajući i činjenicu da smo svi različiti i da je upravo ljepota života u različitosti, prihvaćanju i toleriranju različitosti i neosuđivanju onog drugog.

Sve to zvuči tako jednostavno, a ustvari je često tako teško to sve primjeniti u svakodnevnom životu.

I uvijek se, i vjerojatno zauvijek ću se pitati, zašto je tako teško zatvoriti vrata svojeg doma, zatvoriti vrata svojeg života i rješavati svoje probleme, svoju glavu? Zašto je tako teško baviti se svojim manama i svojim životnim pogreškama?

Zašto? Zar je to tako veliki problem?

Naravno da nije! Ma u biti čak i nije to sve teško samo treba prebaciti fokus s onoga što nas okružuje na nas same kao pojedince i treba se puno kvalitetno baviti sam sa sobom razmišljajući, analizirajući sam sebe, pričati sam sa sobom, osvješćivati samog sebe, svoje emocije i razmišljanja i često sam sebi postavljati pitanja i iskreno si na njih odgovarati.

I ništa nije problem. Problema ustvari nema. Jedini problem smo mi sami sebi.
I često znam sama sebi reći da sam ja sama sebi istovremeno i jedini i najbolji prijatelj, a isto tako si mogu biti i najveći neprijatelj!
I fakat to je živa istina, jedina prava istina!

I često se vodim tom činjenicom, a često je preporučam i meni dragim ljudima - ljudi, bavite se sobom, bavite se svojim životom, ne podmećite onom drugom nogu, pustite druge ljude u miru ako Vas nisu tražili pomoć, ako nisu Vas tražili savjet - ostavite ih i bavite se sobom, sagnite se i zavežite najprije svoje špigete, jer u životu rijetko kada će se dogoditi da ćeš se zaplesti u tuđe šigete. Ne! Uvijek prvo se sapleteš o svoje vlastite špigete jer ih nisi uredno i čvrsto svezao a trebao si....I prođe godina ova ....

ponedjeljak , 01.01.2018.

Da, prošla je i ova godina.

Prošla je još jedna godina u mom životu. Iskreno, jedva sam čekala da prođe. Samo sam čekala da završi. Samo sam čekala da stavim točku na kraju ove 2017. Godine.

Kad bolje promislim i nije bila tako strašna, nije bila baš toliko loša.

U biti, počela je čak jako dobro, a završila je tako što mi je ostavila gorak okus u ustima koji neću moći isprati vjerojatno još popriličan broj godina, možda čak i nikad.

U protekloj godini bilo je zaista pregršt divnih trenutaka, bila je godina prepuna emocija, godina poznanstava s nekim novim divnim ljudima. Složile su se tu neke nove simpatije, neka nova prijateljstva, oni neki odnosi koji stvaraju ugodu i toplinu oko srca.

Protekla godina mi je bila i godina prekidanja nekih loših i nezdravih odnosa koji su mi sasvim lagano i nečujno grizli dušu a nisam imala snage odmaknuti se iz te priče, ali nema veze, to je ostalo u prošloj godini.

Protekla godina bila mi je puna akcije i turbulencija, ali tu se ne smijem žaliti baš previše jer ja živim jedino kad imam akcije u životu. Samo sam poprilično sjebala jednu stvar a to je da nisam konkretno precizirala koju vrstu životne akcije želim pa sam dobila baš onu životnu akciju koju nisam željela sama sebi niti je želim ikom drugom niti u najluđim snovima.

Plivala sam nekako kroz tu 2017 više manje dosta uspješno i kvalitetno, zaista mogu reći da sam bila sretna više nego tužna, ali da ne bude sve baš bajkovito došao je onaj prokleti trenutak kad sam dobila još jedan životni šamar za koji sam tada bila sigurna da me dokusurio i bacio na koljena – tatina bolest, tatina dijagnoza.

Kad sam saznala da mi otac ima rak svijet mi se srušio u sekundi, moj život je stao skupa s njegovim, ali život je stao samo na trentak, jer smo svi znali da nemamo vremena cupkati u mjestu već djelovati odmah i sada.
Odrađivali smo te bolnice, dijagnoze, nove spoznaje liječenja, kemoterapije i sve ono što ide u paketu s tim.

Vječiti optimist popust svog tate uvijek sam negdje znala da on to sve može jer to nije bio običan čovjek, to je bila ljudina koja je prkosila uvijek i svemu i nije bilo toga što on ne može, ljudina koja nije znala za spoznaju da je nešto nemoguće, da, zaista je takav bio...

Prolazili smo svi zajedno kao obitelj sve te muke. Ma čak to i nisu bile muke jer on bi odradio dozu kemoterapije, nakon toga svega nekoliko dana oporavka, a nakon toga život po starom, život, življenje, veseljenje životu, baš onako kao da mu nije ništa, baš onako kako je on znao – ja nisam bolestan čovjek i nemojte se prema meni tako odnositi!

Iako je živio sa spoznajom da su mu možda dani odbrojani nikad nam to nije pokazivao niti nam je ikada to dao i samo naslutiti, zaista je živio punim gasom koliko je mogao do svog poljednjeg dana.

Prolazili su nam dani 2017. s tom spoznajom, sve do jednog dana kad mu stanje iznenada, ali doslovce iznenada pogoršalo i završio je u bolnici. Bila je to srijeda. Ponekad se mrzim zbog svog jebenog optimizma jer moj filmu glavi je bio: ok, sad će biti koji dan u bolnici dok se malo ne oporavi pa će on onda opet po starom...Neda se on samo tako, ipak je on ljudina samo takva...

Svaki dan odlasci u bolnicu po nebrojeno puta, svaki dan s tatom, ispunjavanje svih njegovih želja jer tatu kakvog sam ja imala teško je danas imati. Ljudima koja je uvijek i za svih imala samo najljepše riječi, ljudina puna duha i humora, uvijek spreman na zajebanciju, ljudina koja u svakome ostavi onaj pozitivan i topao trag.

Odradili smo i nekoliko dana bolnice, izdražao je i on, i moja obitelj i ja...Svi smo nekako to izdržali.

Zaista sam bila sigurna da će sve biti ok. Zaista sam bila sigurna da će izvući. Zaista sam bila sigurna da ova bolest koju je imao je za njega samo još jedan životni test kao i mnogi do sada.

Sve životne testove koje mu je život namijenio je odradio, ponekad s lakoćom, ponekad s mukom, ali svaki zadatak, svaki životni test je odradio.

Međutim, ova boleština s kojom se kratko borio ipak je za njega bio preveliki test, ipak je to bila prevelika borba koju nije dobio. Na sam Božić, obiteljski dan kada smo svi trebali biti skupa umro mi je otac, umro je moj jedini tata.

Znam da nije patio, znam da ga nije boljelo, znam da nije bio sam jer sam bila s njime do zadnjeg trenutka i nesebično mu davala sve od sebe kao što je on cijeli svoj život davao meni i mom sinu, ali jebi ga, boli, razdire, guši, stišće...

I zato kažem, neka je zatvorila vrata ta prokleta 2017 godina koja mi je uzela ono najsvetije što sam imala – uzela mi je tatu.
Zbogom 2017 godino i ne ponovila se više nikada, previše boli si mi dala u svojim zadnjim danima kad smo trebali biti svi sretni, pošteno si me ispljuskala za kraj i ne znam da li ću se ikada oporaviti jer svaki sljedeći Božić će mi biti samo jedna loša uspomena na mog tatu koji je otišao upravo na taj dan...Ne vjeruješ mi više ....

petak , 20.10.2017.

Ne vjeruješ mi više?

Ne, ne vjerujem ti više. Ne moraš se niti truditi da ti vjerujem, jer kako vjerovati nekom tko ti je tisuću puta nešto obećao pa pregazio svoju riječ? Kako vjerovati nekom tko ti je barem sto puta u trenutku svog kajanja objasnio da se nešto neće ponoviti, a upravo to nešto na što se kleo se opet i ispočetka upravo dogodilo. Kako onda vjerovati?

Ne želim više vjerovati! Ma čak nije tu stvar ne željeti, nego jednostavno čovjek se nakon niza godina upornog vjerovanja, nakon niza godina opravdanja tuđih postupaka, nakon niza godina traženja onog nečeg dobrog u ljudima, čovjek se umori. Čak više nije stvar u tome da nekom ne želiš vjerovati, možda negdje u dubini sebe i želiš. Možda želiš naći i opet i još jedno opravdanje za neko životno sranje, ali ne možeš, umoran si od samog sebe, umoran si od onog pored sebe, umoran si od svijeta, umoran si od odnosa i tada trebaš samo onaj mir u sebi i oko sebe i trebaš samo ono – pusti me na miru! Umoran si od traženja onog nečeg da opet popušiš istu i loše složenu priču na koju si nasjela bar 100 puta do sada.

Ne želim vjerovati jer je to moj osobni izbor i želim da se poštuje. Da, upravo tako, izabrala sam ti ne vjerovati jer mi je postala tlaka vjerovati.

I stvarno s godinama i iskustvom postanu ti sve više smiješne riječi tipa: oprosti, neće se više ponoviti, promijenio/la sam se, nisam znao itd., itd.

Svi ti izgovori su mi postali toliko smiješni da kad čujem ikoju od gore navedenih riječi ja nemam šta drugo nego da se smijem, pogotovo na onu: promijenio/la sam se. Da, ljudi se s godinama i životnim iskustvom mijenjaju. Rijetki su oni koji se mijenjaju na bolje, svakako da ih ima još uvijek, ali čini mi se da su nekako u manjini. Više je ovih koji se s godinama i iskustvom mijenjaju na gore, nažalost.

Ima i onih koji stoje, kakvi su bili s 25, takvi su i sa 40 – rekla bih, niti brige, niti pameti, sve kao po nekoj lošoj životnoj špranci, izgubljeni u prostoru i vremenu i njima je dobro, i to je jedino važno. Ma nema veze, glavno da je njima dobro.

Imati povjerenja u nekog je divna stvar.

Povjerenje je nešto što se gradi godinama kroz odnos, kroz iskustvo, kroz život. Nažalost, povjerenje je koliko divno upravo isto toliko i jebeno prokleto krhko.
Nestane samo tako, u hipu. Bude mi to sve toliko tužno, gradiš neki odnos godinama, vjeruješ u sebe, vjeruješ u onog pored sebe, vjeruješ u odnos i samo jedna pizdarija bez osnove poljulja to nešto – povjerenje, načme se i s vremenom što se više načima to sve brže propada i nestaje kao da ga nikad nije niti bilo.

Jednom kad povjerenje nestane mislim da nema povratka? Jer, kako opet vjerovati? Neću reći nemoguće, ali svakako nije lako, teško je.
Često u tim životnim pričama padamo na riječi, ali ne želim više padati na riječi, daj mi djela, samo djela, pokaži mi, trudi se, bori se i napravi sve da mi daš razlog da ti opet vjerujem.

Dođe ti trenutka u životu kada na riječi više ne padaš, dapače, smiješne su ti. Dođe ti trenutka u život kad želiš samo djela, djela i djela, da ih osjetiš, da te prožmu od glave do pete jer samo tako ćeš opet možda nekom moći barem malo vjerovati. Kako drugačije?

Nekako su mi roditelji odgojem usadili u glavu da su svi ljudi načelno dobri u duši samo ih je život ponekad malo zajebao da su postali loši. I stvarno, vjerovala sam u tu priču i ima mi to nekakvog smisla, ali jednostavno više u to ne želim vjerovati.

Ne želim vjerovati da su baš svi toliko dobri i iskreno, boli me ona stvari što ih je život ispljuskao pa sada svoje frustracije liječe na mojim ili tuđim leđima – stvarno me zaboli ona stvar za to, isto kao što njih zaboli kad ti po stoti put pričaju istu laž mislieći da ćeš opet nasjesti na loše isceniranu priču.
Isto tako me boli ona stvar i za tebe što te život pošteno napljuskao pa prodaješ maglu i sebi, i meni tražeći po stoti put da ti vjerujem a ja to više ne mogu, ustvari – više ne želim.
Ispravna misao je upravo ta: da, više ti ne želim vjerovati, jer čemu?

Koliko puta smo vodili ovakve razgovore sa onim nasuprot nas, koliko puta smo vodile upravo ovakve monologe dok smo se skupljale same sa sobom u svom osobnom crnilu i beznađu kopajući po sebi one zadnje atome povjerenja želeći vjerovati da još uvijek želimo vjerovati onom pored nas prodavajući nam još jednu lošu priču?GDJE POBJEĆI OD SEBE ....

petak , 29.09.2017.

- Ima taj jedan mali koji mi neda mira, vrti mi se po glavi već danima, mjesecima ako ne i godinama. Odlučila sam, prevariti ću muža!!

Tako je neki dan krenuo monolog moje izuzeno drage prijateljice.

Naravno, da nisam ostala šokirana niti najmanje. Naravno da se nisam niti čudila, jer više nema toga što me može začuditi, šokirati, iznenaditi ili kako bi se reklo: izuti iz cipela. U posljednje vrijeme previše sam toga čula, vidjela te vrlo često i sama doživjela od ljudi oko mene da bi me više išta iznenadilo, šokiralo ili ostavilo bez riječi.

Njenu možebitnu odluku da će prevariti muža s jednim malim fatalim uopće nisam komentirala jer sam kroz život naučila nekoliko mudrosti o međuljudskim odnosima.
Jedna od tih malih mudrosti mog sretnog života je da ne komentiraš nešto ako te nitko ništa ne pita.

Šuti i slušaj! Ljudi i tako bez previše pitanja sami o sebi kažu jako, jako, jako mnogo dovoljno je samo pustiti ih u tišini. Tišina najčešće ostavi jedan trag nelagode onom koji priča tako da pričalac sam izgovori puno, a bez iti jednog postavljenog pitanja.

Tako nisam niti ja komentirala njenu odluku. Uostalom niti ne znam što bih trebala reći. Da joj idem objašnjavati da to nije uredu, da taj čin nije ispravan – neću! Tko sam ja da ikome objašnjavam što je ispravno i što je u redu?

Jesam li je trebala nagovarati i moliti da to ne čini? Naravno da nisam, jer opet - koliko god mi nekog molili ili preklinjali da nešto ne učini, e upravo suprotno, ukoliko je netko odlučio nešto učiniti – učiniti će pa makar ga stajalo glave, kako bi se reklo.

Jer opet iz vlastitog iskustva, kad meni netko kaže da nešto ne učinim i taj netko mi nađe 100 razloga da to nešto ne napravim, e onda ja nađem barem 500 razloga da upravo to napravim i dalje nema smisla. Tko god nešto naumi, napraviti će i to je amen, uopće nije bitno o čemu se radi!

Nekako usput, smatram da ljudi koji imaju 40+ godina imaju dovoljno znanja i životne mudrosti da i sami bez sugeriranja okoline znaju što je ispravno a što nije, nadalje, smatram da ljudi sa 40+ godina isto tako imaju ili bi trebali imati ona neka moralna i etička načela što je ispravno, a što nije ispravno raditi, i sebi, i onom nasuprot sebe.

Iako, vrlo je dobro pitanje u životu što je ispravno , a što nije ispravno?

Jer sve ono što može i što je za mene ispravno, ne mora biti ispravno i za onog drugog, ali generalno postoje neka nepisana „pravila“, postoje neki normativi i postoje načela po kojima se živi.

Dalje, nisam čak niti razmišljala o njenoj odluci iz čistog razloga što nemam vremena baviti se tuđim životima. Često nemam vremena niti prostudirati po svom životu, nemam vremena analizirati sebe i svoja razmišljanja i stavove, a kamoli se baviti životima ljudi oko sebe. Uvijek sam mišljenja da svi imamo sami sa sobom poprilično puno posla i da je to puno kvalitetniji posao nego onaj koji se svodi na analiziranje tuđeg života, ali jbg, ovaj tuđi život je uvijek je nekako zanimljiviji, i to je tako... Jednostavno, neko prijateljičino životno sranje je uvijek zanimljivije nego naše osobno sranje, tako to bude...

Međutim, ima jedno pitanje koje sam joj morala postaviti.

Pitanje je bilo vrlo jednostavno, vrlo životno, vrlo realno, glasilo je:

- Kad to što misliš učiniti - učiniš, hoćeš li moći nastaviti istim životom sa svojim mužem i obitelji kao i do sada kad se nije ništa dogodilo?

Nisam dobila odgovor, nisam ga niti očekivala, niti ga trebam.

Dobila sam samo ono što sam željela ,a to je da prije nego li napravi sranje iskreno i otvoreno popriča sam sa sobom vezano na tu temu, ali sama sa sobom, ne sa mnom, ne s nekim – sama sa sobom!

Zašto sama sa sobom?

Zato što kad napraviš neko sranje u životu i kad jednom postaneš svjesan toga što si napravio (sasvim nebitno jel prevara ili bilo što drugo), zaista i iskreno trebaš imati muda pogledati se ujutro u ogledalo u oči i sam sebi priznati: ok, to i to sam napravila/o..., a pri tom biti bez grižnje savjesti, biti u miru sam sa sobom te nastaviti živjeti svoj život kao da se ništa dogodilo nije.

Možete li to?

Ne znam.

Uvijek nekako krećem od sebe, zajebi što pričaju susjedi, zajedi što priča okolina – oni uvijek imaju nešto za reći i kad ih se ne pita, a ne pita ih se skoro pa nikad. Zajebi ponekad i mišljenje svojih prijatelja jer sve to u nekom trenutku postaje nebitno i slušaj samo sebe pokušavajući naći onu barem minimalnu dozu razuma u glavi mičući ružičaste naočela s nosa i pitajući se: a šta će biti sutra? Šta će biti nakon tog nečeg?

Svima je dobro znano da od susjeda pobjeći možeš, od ekipe isto tako, na koji dan „nestati sa lica zemlje“ i isključiti se od svega i svih danas je užasno lako, ali postoji jedna kvaka: od sebe pobjeći ne možeš nikuda i nikada.

Gdje god da odeš, kud god da odeš i kad god da odlučiš otići, pobjeći od samog sebe - ne možeš, to ne postoji. Jednostavno, sam sebe, svoju glavu, svoja djela i svoje misli uvijek nosiš svugdje sa sobom...Koliko košta sreća ?

petak , 03.03.2017.

Postali smo pravo moderno materijalno društvo.

Imam sve više, a u biti svakim danom imamo sve manje i manje. Dok gomilamo materijalno oko sebe, tako gubimo sebe, svoje ja i ono duhovno u sebi.

Rekla bih da nikad nemamo manje nešto imamo sada.

Pogubljeni smo u prostoru i vremenu.

Nikad nismo imali više nego što imamo u ovom trenutku, na ovom stupnju evolucije čovječanstva, a usudila bih se reći da nismo nikad bili nesretniji nego što smo sada!

Novac, materijalno dobro tj. zgrtanje materijalnih dobara je postao prioritet u našim životima.

Sve što možemo to kupujemo. Sve se nudi za određenu cijenu, ako imaš para – kupiš, ako nemaš para – skupljaš, odričeš se ili samo maštaš kako si to nešto kupio. I toliko žrtve za samo jedan privremeni bljesak sjaja i sreće...

Samo u toj bjesnomučnoj utrci za novcem, u toj utrci tko što više i bolje ima često zaboravimo jednu stvar – ekipa, sreća se ne kupuje novcem!
Nažalost ili nasreću još uvijek nisu izmislili prodavaonicu sreće. Još uvijek ne postoji trgovina u koji bi ušli i pitali:
- Dobar dan, dajte mi molim Vas kilo sreće. Cijena je nebitna!

Nažalost, mišljenja sam da bi uptravo jedan takav dućan trebali izmisliti. Dućan u kojem se prodaje sreća više bi nam kao društvu značio nego svi ovi dućani cipelama, dućani s najnovijim markiranim torbama, veliki trgovački centri koji šakom i kapom dijele sav sjaj, blještavilo i izuzetno trenutnu emociju ispunjenosti i sreće.

Da, upravo tako, sve ovo što dolazi izvana je samo jedna trenutna sreća, vrlo klimava i vrlo prolazna.
Sve ovo što dolazi izvana je vrlo trenutno i nadam se da ste to osvijestili i spoznali. Sve to brzo prođe.

Recimo, gledam neke svoje prijatelje, svoje poznanike – često su to ljudi koji imaju jako puno, a ustvari nemaju ništa. Prazni, prozirni, izgubljeni u vremenu i prostoru. Bez duše. Bez emocije. Bez imalo empatije za onog pored sebe. Bez temperamenta. Gledajući ih tako jadne, često mi ih bude žao na neki način. Iskreno mi dođe da ih protresem ponekad. Dođe mi da ih pljusnem i da se izvrištim na njih:

- Aloooooo, sreća se ne kupuje! Lutko s kupljenim novim skupim cipelama nisi kupila i dugoročno svoju sreću, ispunjenost i zadovoljstvo, sve ti je to lažni sjaj...

Draga, radi ovog shopinga nećeš biti bolja osoba, niti prema sebi, niti prema svijetu, vjeruj mi – to ti ne postoji!!!

Jednom kad te prođe euforija oko npr. novih top extra cipela kojima će se vjerojatno diviti svi ili bar većina, počevši od tebe pa na dalje, jednom kad se slegne prašina i priča oko toga opet ćeš biti ona stara, ona prazna i šuplja i neispunjena osoba koja luta – jer to ti je tako. Tko god da ti je rekao drugačije, laže te.

Lutko, i naravno da se možeš zrihtati do bola da će se baš svaki frajer na nekoj gradskoj špici okrenuti i poželjeti bar popiti s tobom kavu, ali isti taj frajer kad shvati da sve ovo što se vidi izvana je samo dio folklora i da tu nema neke emocije, da tu nema onog nečeg iznutra, da tu nema one neke topline i onog zaraznog osjećaja sreće koji bi trebali svi naći u sebi, vjerojatno će ti brzo reći – pa pa.

Jer to ti je tako. Šta drugo reći? Da te lažem? Neću, ne mogu, a niti ne želim!

Ja samo znam što pričam jer sam i ja jednom nekad bila tako izgubljena duša koja je tražila vlastitu sreću na nekim sasvim krivim mjestima, s nekim sasvim krivim ljudima i u nekim sasvim krivim dućanima i naravno, za moju neispunjenost i za moju „nesreću“ su bili krivi ama baš svi, ali baš svi, dok jednog dana nisam sama došla do spoznaje da se sreća ne može kupiti, da se vlastita sreća ne traži u novim cipelama, u partneru, u novom namještaju i u onom izvanjskom, i da jednostavno nije stvar u svim tim ljudima oko mene, već u meni samoj. Sreća se najprije treba potražiti duboko u sebi samom i onda cijeli život, okolnosti i ljudi koji nas okružuju dobivaju jednu sasvim novu dimenziju, jednu sasvim novu nijansu i kao da sve odjednom postaje drugačije.
I zaista, koliko god ponekad „nemam“ i ne mogu si priuštiti najnovije cipele i extra turbo torbu, na kraju ja sam opet beskrajno sretna.

Zašto? Kako?

Zato što znam da imam ono drugo u sebi što se ne može kupiti niti jednom svjetskom valutom, a to je duh i ono nešto u sebi kad znaš da da ti se trenutno svijet raspada i vidiš da sve ide upravo onako kako ne treba i ne želiš, a ti opet sve okreneš na zajebanciju i nađeš ono nešto dobro u svemu i SRETAN SI!!!!
Ne budi opcija ...

petak , 20.01.2017.

"Ne budi opcija nekom tko je tebi prioritet"

Neki dan sam naletila na ovaj citat meni nepoznatog autora i iskreno sam se zamislila nad njime. Ove tako jednostavne riječi su me potaknule na moja duboka razmišljanja.

Zapitala sam samu sebe, o Bože, koliko puta je tome baš tako u životu? Koliko često se zavrti priča upravo u smjeru da nekom tko je tebi prioritet ti budeš samo jedna od opcija u životu?

Zvuči tako banalno, ali ustvari je tako životno.

Vrteći kroz glavu kronologiju svojih odnosa, radeći retrospektivu svog osebujnog života shvatila sam da mi se ponekad znalo dogoditi upravo to - bila sam opcija nekim ljudima koji su meni bili vječiti prioritet.
I nije tu stvar samo famoznih partnerskih odnosa, tu su i oni prijateljski odnosi.

Tužno je kad jednom shvatiš da je bilo tako, da si davao sebe, da si davao svoj maksimum u nekom odnosu, a za uzvrat si dobivao samo mrvice i što je najgore, bio si zadovoljan tim mrvicama kao da ti je netko servirao svijet na dlanu.
Nekako kroz maglu sjećam se svih onih poslanih poruka na koje nisam nikada dobila odgovor, ili ako i jesam, tada bi taj odgovor došao kroz nekoliko sati ili ponekad sljedeći dan, nekad bi poruka ostala u zraku, nepročitana, sama. Kao da pričaš sam sa sobom. Jadno!

Sjećam se svih onih upućenih poziva na koje ne bi dobila odgovor taj trenutak, već sutradan ili nakon čak nekoliko dana. Dobila bih neki loš odgovor prepun loših laži, muljanja i odgovor beskonačno jadnih i šupljih izgovora. I što je najgore od svega - sve bih te priče uredno popušila, kao neka mulica, uvijek bih našla neka glupa opravdanja za dotičnu personu.

Zašto opravdanja? I danas se ponekad pitam, zašto uvijek nalaziti opravdanja za nečije postupke?

Danas znam da za poneka ponašanja jednostavno nema opravdanja. Nema ih za mene sada, u mojoj glavi. Ne pristajem na opravdanja, ne zanimaju me više.
Izgovori tipa: nisam ti se stigao javiti, su mi postali jadna i šuplja priča i ne pušim foru: nisam stigao, jer za poslati poruku ti treba cca 20 sekundi, za nazvati nekog ti treba još i manje i nema opravdanja, jer ako ima volje, tada ima i načina i na ništa manje od toga ne pristajem. Više ne, mislim da je bilo dosta za ovaj život!

Ima tu još masu prozirnih i jadnih izgovora kojima se služe oni nasuprot nas kad si ti njima samo još jedna od opcija u životu. Kad si im dobar samo onda kada to njima odgovara, samo onda kad njima treba...Jebeš takav odnos!

Tada nisam kužila da sam samo opcija. Sada to s ovoliko godina i sa svim svojim stečenim životnim iskustvom to kužim. Osvijestila sam taj dio. Osvijestila sam dio kada postaješ opcija, osvijestila sam dio kada treba stati i reći: e sad bi bilo dosta!

Kažu da nikad nije kasno i da učiš cijeli život. Istina, zaista učiš cijeli život, ali neke stvari bih svakako voljela da sam naučila prije, manje bi boljelo, bilo bi manje ožiljaka, možda bi bilo lakše. A možda i ne. Tko će znati? Valjda je to taj neki životni put sazrijevanja koji svi jednom moramo proći. Valjda svakom od nas sve dođe u neko pravo vrijeme, sve te životne spoznaje i mudrosti. Valjda!

Danas, s ovoliko godina, opet mi se dogodi upravo neka takva situacija, ali puno rijeđe, valjda je prepoznam na vrijeme pa reagiram odmah i sad.
Danas, s ovoliko godina i sa ovim životnim iskustvom ne dam se više toliko dugo zajebavati. Nekad bi to moje dozvoljavanje da te netko zajebava moglo trajati poprilično dugo vremena, danas više ne. Opametila sam se na neki način, odrasla sam. Granice tolerancije su mi se poprilično smanjile, ne pušim više glupe i prozirne priče, igranja igre opcije - prioritet, igram dok je meni zanimljivo i dok vidim smisao u tome, ali jednom dođe i tim igrama kraj. Nekako, jako brzo dođe kraj! Jednom se stavi točka na kraj rečenice.

Volimo mi žene tako malo zabudaliti na neki svoj poseban način.
Volimo nalaziti opravdanja za neke loše postupke, volimo nalaziti izgovore za situacije u kojima izgovora nema, volimo vidjeti trag nečega u ničemu, volimo se nadati tom nekom pozivu, volimo vjerovati da će se on upravo i samo radi nas promijeniti. Volimo, da, ali čemu? Zašto? I do kada? Ima li to sve uopće smisla?

Ne znam kako drugi, ali ja sam s vremenom postala poprilično brutalna u tom smislu i izgovora za neka ponašanja jednostavno ne nalazim, niti ih ne želim nalaziti. Isto tako, opravdanja za neke stvari nema, jer ne želim niti slušati, ne zanimaju me.
Neka pravila ponašanja u odnosima se znaju. Ma čak to i nisu pravila.

Jednostavno, ako neku osobu poštuješ, cijeniš, voliš na neki svoj osobit način, želiš ju zadržati pored sebe kao prijatelja, partnera ili kako god, onda je vrlo jasno kako ćeš se ponašati prema dotičnoj osobi. Ne postoje pisana pravila ponašanja, ali generalno, neka pravila u odnosima postoje i svi ih vrlo dobro znamo. Čak tu nije pitanje pravila, već one ljudske empatije, suosjećanja, bit je onog što bi svi trebali imati u sebi a to je ona fer igra.

Ali eto, takve nesvjesne igre prioritet - opcija se dogode u životu svakom od nas, nekom jednom, nekom nebrojeno puta, nekom je to stil života jer jednostavno ne zna drugačije nego tako.
I možda u tome nema i ništa loše dok netko od njih dvoje ne pati, dok ne boli, a iskreno, prije ili kasnije nekog zaboli i to jako zaboli ....

Stara, samo polako ...

petak , 06.01.2017.

U ćakulama s mojim razvedenim prijateljima, poznanicima često čujem kako kažu da nakon razvoda više nikad nikog neće voljeti kao prijašnjeg partnera. Više nikad neće voljeti kao prije, to sve možda mogu na neki način djelomično razumijeti, ali isto tako ne se ne mogu složiti s tim jer svaka osoba, svaki partner se voli na svoj način, kao što su nam svi prsti na ruci različiti tako i svaku osobu volimo na neki svoj poseban i osobit način. Nekog zavoliš na temelju njegova izgleda, nekog na temelju karaktera, nekog na temelju njegove ili njene ludosti - nema tu pravila, svaki put je nešto novo što nas obori s nogu i izbije nas iz cipela.

Još su mi bolje one izjave da nakon razvoda nikad više neće davati u odnosu toliko sebe, neće se toliko otkrivati, na neki način to mi zvuči kao da namjerno više neće toliko voljeti od straha da se ne dogodi opet razvod, opet prekid, opet odvajanje, opet i još jedan životni krah...

Ima li to sve smisla?

Može li se to?

Ne znam kako drugi, ali ja uvijek nekako polazim u svim životnim situacijama od sebe, pa tako nažalost i o ovoj temi mogu pisati iz prve ruke i iz osobnog iskustva jer sam i sama još jedna razvedena žena.

Bez obzira što sam iz braka izašla na krvavim koljenima, slomljenih krila i poprilično duboko ranjena nikad mi nije palo na pmet, niti sam ikada pomislila da više nikad neću voljeti, nikad mi nije palo na pamet da izgubim vjeru u sebe, u partnera, u ljubav, niti da izgubim vjeru u zajedništvo, partnerstvo, vezu, brak ili kako god se to zvalo, sasvim je nebitno.

Iako sam bila duboko povrijeđena i neke svoje boli još uvijek nosim duboko u sebi kao što nosim i svoje strahove, nikad nisam rekla, niti pomislila da su svi muškarci gamad i da su svi isti, dapače, baš suprotno, mišljenja sam da muškarci imaju svoje strahove, brige i potrebno ih je razumijeti i barem se na trenutak staviti u njihovu kožu jer znam da niti njima s nama ženama često nije lako ni jednostavno. Volim ih na neki svoj blesav način tako nesavršene.

Svoj propali brak nisam nikad nazvala pogreškom, ne, dapače, moj propali brak je za mene bila škola, i to jako dobra škola iz koje sam puno naučila. Naučila sam da takav odnos više ne želim, znam da zvuči glupo, ali svatko uči na svoj način, netko nauči iz knjiga, netko iz primjera drugih, netko iz života – ja sam ona koja uči na svojim životnim izazovima, nekad iz prve, a nekad iz šeste. C'est la vie...

Uvijek a i sada mi moje prijateljice predbacuju: ne moj tako, ne otvaraj se s njim, ne pokazuj mu osjećaje, ne letaj za njim, šta će ti takav...

Zašto? Čemu sve ovo: nemoj ono, nemoj ovo – samo zabrane! Opet se pitam zašto tako?

I moj odgovor je opet i uvijek će biti isti: TO SAM JA!

Ja sam takva i ne znam drugačije, ma niti ne želim biti drugačija. J... ga, ja kad volim, onda volim kako treba iz duše i iz jebene dubine same sebe, onako tipično škorpionski - duboko i intezivno. Kako mi dođe, tako radim. Ne čekam da mi on prvi pošalje poruku ako ga ja baš sada želim čuti i pitati kako je. Znam da je to ponekad muškarcima naporno, ali uvijek isto tako kažem - ukoliko ne mogu i ne znaju hendlati sa mnom ovakvom bolje da sami odu. Nije me strah reći mu da mi nedostaje – pa ima li što ljepše nego čuti da nekom nedostaješ? Nemojmo se lagati, svi to želimo! U šali znam reći za sebe da sam odana kao pas i uvijek stojim uz partnera, odana do srži, i opet ponavljam, to sam ja – drugačije ne znam. U odnosima dajem sve. Dajem sebe i sve svoje servirano na pladnju i posve otvoreno i iskreno i ne razmišljam o tome hoću li biti povrijeđena i hoće li me boljeti, jer tada živim za taj trenutak i za osobu pored sebe i ako me već mora boljeti - pa nek me boli, ali barem znam da sam tada u tom odnosu dala sve i svoj maksimum i sve sam učinila da se partner pored mene osjeća posebno i da zna u svakom trenutku njegova života da sam tu radi njega, pored njega i da sam mu i prijateljica i ljubavnica i sve ono što ide dalje s tim. Jedostavno, ne znam dozirati osjećaje, dozirati emocije, dozirati davanja... Uvijek nekako ispadne da igram na sve ili ništa, u toj mojoj kompliciranoj ženskoj glavi ovo je skoro pa crno – bijelo, rijetko kada ima sive. I stvarno mi nije žao radi toga, znam da ponekad boli, ali opet ponavljam – znam da sam u odnosu dala svoj maksimum koliko sam mogla u određenom trenutku života i tu je nekako moja savjest čista, duša mi je u miru, a za dalje, šta bude – biti će onako kako mora biti i želim vjerovati da je tako najbolje.

Uvijek postoje ljudi koji tu tvoju dobrotu i iskrenost cijene i vole te upravo takvog, kao što postoje i oni koji to zloupotrijebe, ali uvijek mi je u glavi na prvom mjestu moja emocija da sam dala sve jer sam tako htjela, a ako to onaj pored mene ne zna cijeniti – e jbg, žao mi je.

Tako sam radila sa svim svojim partnerima do sada i tako ću i dalje, i tako ću zauvijek jer kako sam rekla – to sam ja, ne želim biti netko drugi jer i tako s godinama provedenim s nekim u partnerstvu otkriješ sebe pravoga. Dogodi se trenutak kad stojiš posve gol nasuprot partnera, i šta onda? Čarolija nestane jednim udarcem i nastane kaos...

Jednostavno, budi ono što jesi i kakav jesi i voli. Davati i primati ljubav je najdivniji osjećaj na svijetu, svi ostali izazovi se rješavaju u hodu jer to je život, dan po dan, iz tenutka u trenutak i to je to, kako bi rekla meni jedna draga osoba: Stara, samo polako...

I stvarno, u pravu je, samo polako, iza svakog tmurnog oblaka jednom se pojavi sunce, tako je i u životu i stoga apsolutno ne mogu potpisati gore navede tvrdnje svojih razvedenih prijatelja, prijateljica da više nikad neće voljeti kao prije. Ma hoće, ali vjerojatno im je još tmurno nebo, još to sunce nije izašlo, ali hoće. Samo polako i iskreno, bez straha! Ako malo i opet zaboli, pa nek boli, kakav bi to život bio bez malo boli? Bez veze, dosada. Samo polako!

Ronioče, hvala ti ... Opet si u mojim pričama... Biti će jedan tekst i o tebi, ali kako bi ti meni rekao: Stara, samo polako!

Opraštamo li prevaru?

petak , 16.12.2016.

Došla su neka nova vremena, u odnosima je sve postalo nekako egzotično.

Jednostavno je postalo normalno varati se, odlaziti s drugima u krevet niti ne razmišljajući o svom partneru. Instant odnosa na jednu noć nikad nije bilo više nego što ih ima sada, sve je lako i sve je dostupno.

Jel prevara normalna? Jel prevara u redu?

Prevara je normalna, kako kome!
Ako netko u kontinuitetu pored životnog partnera i obitelji skače iz jednog kreveta u drugi, onda mu je to valjda normalno. Meni osobno prevara nije normalna, niti će mi to ikada biti.

Što mislim o prevari?

Kroz svoj osebujan život, godine i popriličan staž u partnerskim odnosima prevaru definitivno ne opravdavam, niti je toleriram, niti ne pokušavam naći razumijevanje za počinjenje istog - nema šanse!
U vezi ili braku, kako se ono kaže, mogu pojesti govana i govana, mogu probati razumijeti neka ponašanja, mogu shvatiti da smo svi različiti i indivue sami za sebe, posebni i jedinstveni, sve to mogu sažvakati, razumijeti, prihvatiti ili čak opravdati neka partnerova ponašanja, ali čin prevare je nešto što se niti ne trudim razumijeti, prihvatiti ili čak naći opravdanje jer za prevaru razumijevanja jednostavno za mene nema.

Čula sam nekoliko "izvrsnih" opravdanja svojih poznanica, prijateljica kad ih je tip ili muž prevario i one su uredno prešle preko toga.

Jedno od boljih opravdanja i toleriranja prevare je: "DOGODILO MU SE!"

Mislim, kako ti se tako nešto može dogoditi?
To se ne može dogoditi! U čin prevare ideš svjesno i nema tu trenutka slabosti jer za prevaru ti ne treba 2 sekunde vremena, nego ti treba neko vrijeme i to je tako. Ako nekog želiš kresnuti jer ti se nudi na pladnju, pa nećeš je kresnuti samo tako, ipak realno, od upoznavanja pa do kreveta treba neko vrijeme, u tom vremenu ima dovoljno vremena da staneš, osvijestiš se i razmisliš što radiš i treba li ti to u životu ili ne. Nije baš da se dvoje ljudi slučajno popiknu jedan preko dugog i eto ga na - sex se dogodio!

Ajmo dalje: "ALKOHOL!"

Izgovor na alkohol je meni isto što i izgovor "dogodilo mu se". Ljudi moji, nema tog alkohola koji te može dovesti u takvo stanje da blagog pojma nemaš što radiš. pogotovo ako se namjeravaš potrošiti s nekim. Rekla bih da je alkohol samo stimulans da malo popuste kočnice, ohrabriš se i tada napraviš ono što je planirano ili željeno. Dakle opet, izgovora nema!

Onda ima onih izgovora tipa: ... ona mu se nabacivala i saljetala ga i zavrtila mu glavom i morao je ...

Wtf, ima li ovo uopće smisla komentirati? Tko je što morao? Nitko ništa ne mora ako ne želi. Ja ne moram ništa ako ne želim i nema boga da me natjera na nešto, ako ja to sama ne želim. Nema. Bedastoće i gluposti samo takve!

Super mi je kad tako u tim ženskim kuluarima počnu priče i prepričavanja: pa znaš, to se dogodilo i ovoj, i onoj, i oni su nastavili živjeti kako da nije ništa bilo...

Svaka čast ako se prevara dogodila ovoj ili onoj, još im više svaka čast ako nakon prevare mogu nastaviti živjeti kao da nije bilo ništa, jer nije da nije bilo ništa, bilo je svašta i ne treba se lagati oko toga i zatvarati oči.
Ja tu opet imam svoje mišljenje, ako se prevara dogodila ovoj i onoj to je njihova stvar i ako su nastavile živjeti s time kao da nije bilo ništa - to je opet njihova stvar i njihov izbor i ja im se na tom izboru na neki način i divim, ja želudac za takve stvari nemam.

Mene zaista nikad nije iskreno zamaralo što se tamo nekom XY dogodilo, niti me briga, ali mi je fascinantno kako pojedinci mogu prijeći preko prevare kao preko kupnje krivih cipela? I još k tome, imaju toliko brutalno glupe izgovore.

Jedan isto bolji izgovor mi je: Ali, ja ga volim!

Super, voljeti nekog je divna stvar, na kraju krajeva, svi želimo u životu voljeti i biti voljeni, ali kako možeš voljeti nekog tko nema poštovanja prema tebi kao ženi, majci, partnerici, osobi? Da dotični ima imalo poštovanja prema tebi tada ne bi skakao iz kreveta u krevet. Onda se tu može postaviti i pitanje koliko volimo i cijenimo sebe kao osobe ako si takva partnerova ponašanja dozvoljavamo i odobravamo ih?

Ponavljam se, prevara je nešto što nikad ne bih mogla oprostiti i prijeći preko toga iz više razloga.

Prvo iz ljubavi i poštovanju prema sebi samo sebi, jer da me dotični voli i poštuje ne bi to nikad napravio, u to sam sigurna, sve ostalo su glupi i šuplji izgovori.
Iz ljubavi prema sebi ne mogu si dozvoliti da partner pored mene kreše još XY žena, meni to jednostavno nije normalno bez obzira koliko se mi sada vadili da je neko novo i moderno vrijeme i da je sve normalno. E pa nije baš sve normalno, barem ne u mom svijetu.
Na kraju, kako možeš nakon prevare partneru ili partnerici pogledati u oči, ne znam, ja ne mogu, nisam taj kalibar.

Dalje, povjerenje.

Povjerenje u partnera je nešto što se gradi i slaže godinama. Puno je tu rada i truda da bi se moglo reći: imam povjerenja u tebe!

Samim saznanjem da partner prevario jednom ili više puta moje povjerenje nestane u hipu, nema ga više. Gotovo je. Sve ono što smo gradili godinama radi samo jednog nepromišljenog poteza ide u vjetar i nema više povjerenja, nema ga.
E sad, tko i kako može živjeti u zajednici s nekim kad nestane povjerenja? Neki mogu, ja ne mogu jer to više ne bi bio odnos, to bi postalo zlostavljanje prvenstveno mene, a zatim i njega. Svaki njegov izlazak s dečkima, pozivi na nogomet ili odlazak na službeni put, ja bih uvijek imala upitnik iznad glave i pitala se: jel stvarno ide na put ili ide potrošiti nešto sa strane?

Dakle, neka pitanja uvijek ostaju. Mirisanje košulja, provjeravanje mobitela, zvanje prijatelja ili bilo kakav oblik provjeravanja da bih opet stekla povjerenje u dotičnog, to mi se ne radi - NEDA MI SE, tlaka mi je to i naporno mi je. Na kraju i zašto bih svu svoju silnu energiju trošila na takve egzibicije ako je on npr. mene prevario i razbio našu zajednicu i na neki način i rasturio moje povjerenje u njega, zašto bih se ja sad mučila da opet steknem povjerenje u nekog jebivjetra koji ne misli svojom gornjom glavom? Neću, ne želim se zamarati glupostima, jer ako njemu nije stalo da do zajednice, onda nije niti meni. Brutalno, ali je tako i opet ponavaljam, da me partner prevari i ja to saznam, bolje je da sam ode jer nakon prevare to više ne bio odnos, to bi bila samo jedna velika patnja, za mene i za njega, ima li to dugoročno smisla? Kako kome, meni osobno nema!


Nemoj se vezivati za mene ....

srijeda , 16.11.2016.

Nemoj se vezivati za mene, nisam ti ja jedna od onih koje traju zauvijek.

Kod mene ti je sve trenutno, nikad ja nemam mira, iako ga ponekad žarko želim. Umori čovjeka sav taj vječiti nemir.
Nisam ti ja za veze, iako često pričam da baš to želim, ali ne ide. Veze i vezivanja ti meni brzo dosade, meni ti stalno treba akcija, meni stalno treba senzacija. Ne podnosim linearan život, to mi je dosadno, umara me monotonija.
Uvijek tražim nešto novo, uvijek trebam nešto novo i onda kad nema ničeg, sama sebi stvaram to nešto što mi daje vjetar u leđa, sama sebi stvaram akcije i životne senzacije samo da ne potonem u dubine proklete dosade. Dosada - ubija, lomi i odumireš polako.

Zato ti kažem da se ne vezuješ za mene, jer sa mnom nikad ne znaš šta te čeka, ne znam niti ja sama sa sobom što me čeka, jer danas je mirna luka, a možda već sutra je duboko nemirno more u meni, i nikad ne znaš na koju stranu će vjetar zapuhati u leđa i kuda ću krenuti, sada, danas, sutra ili za mjesec dana. Ne volim monotoniju.

Znam da ti možda to sve izgleda simpatično, ali vjeruj mi da nije lako.

Znam da nije lako, jer nije niti meni samoj sa sobom ponekad lako kad stalno tražiš nešto novo, nije lako kad te taj jebeni karakter tjera na stalne pomake u životu, na nepresušne i ponovne borbe i izazove. Stvarno nije lako, umori to sve čovjeka, vjeruj mi, a ne možeš bez toga, treba ti kao voda, kao hrana jer znaš da si jedino tako živ i da postojiš.

Nisam ti ja od onih koje možeš zatvoriti u četiri zida - tako ću umrijeti. Vjeruj mi, znam što ti pričam!

Probala sam već jednom biti ono nešto što nisam i uspjela sam na neko kratko vrijeme igrati životnu rolu koja nije moja i pobjegla sam. Pobjegla sam jer nisam bila sretna tako okovana i bilo mi je teško, zaista, davala sam sve od sebe da odigram tu ulogu najbolje što mogu i uspjela sam djelomično, ali ipak sam jedva čekala da taj film završi i da mogu pobjeći na slobodu i raširiti svoja jadna stisnuta krila. Taj film je bio samo još moj jedan životni izazov da spoznam tko sam zaista, i spoznala sam još jednom istinu o sebi - ja ne mogu biti na mjestu. Ne mogu!

Postoji to neko prokletstvo u meni koje me stalno goni naprijed u nešto novo. Prokletstvo ili blagoslov, ne znam više niti sama što je...

Nemoj se vezati za mene jer znam da nije fer da cijeli život glumiš pajaca kako bi meni bilo zanimljivo, a isto tako znam da mi ne možeš dati toliko slobode. Možda i možeš, ali zapitaj se hoćeš li onda ti biti sretan uz mene?
Vjeruj mi, uz mene nije lako biti sretan, nije lako sa mnom, dobro se znam, imala sam prilike upoznati se kroz život.

Nemoj se vezivati za mene, jer ja te ne trebam da me vodiš za ruku kroz život - ja se kroz život vodim sama, i znaš, dosta mi dobro ide, zna biti ponekad teško, ali kako sam ti već rekla - ja sam ona koja voli izazove. Izazovi me čine živom, tada znam da dišem, da postojim. I često sam sama sebi istovremeno najbolji prijatelj i smrtni neprijatelj.
Nemoj se vezivati za mene jer ja te ne trebam da ti se opasam oko noge i ne puštam te, ne trebaš mi ni da mi plaćaš račune, niti mi trebaš da ti se uvalim u stan. Ne trebaš mi niti da mi popuniš krevet, za puno stvari mi ne trebaš, a opet bih voljela da si na neki način tu, na neki fluidan čudan način.

Ja ne znam svaki dan kuhati ručak, iskreno - znam, ali mi je tlaka, jednostavno mi se neda, kao što mi se i neda svaki dan otići na posao, ali opet odem jer "moram", sve te neke sitne stvari su mi čisto gubljenje vremena. A opet s druge strane volim se zavaliti na neku pustu livadu i satima gledati u vodu, volim ploviti i mogla bih satima provesti na pučini bez da izgovorim jednu riječ. Ponekad su mi riječi suvišne i ne priča mi se. Jednostavno, na neki način volim uživati u trenutku, volim si taj trenutak onako sebično držati za sebe i uživati u njemu - sama, u tišini. Ne ljuti se, to sam samo ja...

Jedino što tako dobro znam raditi je voljeti. Zvuči tako lako, a ponekad je tako teško!

Volim baš onako duboko i strasno, dajem sve od sebe, ne razmišljajući što će biti sutra, ne znam dozirati ljubav, ne znam dozirati osjećaje, dajem sve od sebe servirano na pladnju bez imalo razmišljanja hoće li mi se obiti o glavu ili ne, čak dapače, niti me ne zanima. Uvijek kažem sama sebi: ma ako treba boljeti, neka boli, sve je to samo život i uvijek se pitam kakav bi to samo dosadan život bio kad ne bi bilo malo boli, malo patnje.
I nemoj misliti da želim mijenjati muškarce. Ne želim, nije to moj stil. Ja sam ti odana kao pas i stojim uvijek uz tebe, ali stojim samo do onda do kad je meni zanimljivo, a nakon toga idem, jer naprosto ne znam drugačije. I zato ti kažem, ne vezuj se za mene jer ja ne mogu dugo biti na jednom mjestu, nije to mojoj domeni, nažalost ili na sreću, ne znam viiše niti sama..

Ljudi često se na svoj rođendan prestrave koliko imaju godina i koliko su stari.
Na svoj sam se rođendan neki dan uhvatila u silnom strahu, ali ne od godina, već me uhvatio strah imam li još dovoljno vremena za ostvariti sve ono što sam zamislila u ovom životu, hoću li otputovati na sva ona mjesta koja želim, hoću li skakati padobranom, hoću li stići odraditi sva ona sitna zadovoljstva koja me čine sretnom?
Samo sam se zapitala: hoću li sve stići, hoću li imati dovoljno vremena, gubim li vrijeme na gluposti, uzimam li od života baš sve što mi život pruža ili ipak neke stvari propustim kroz prste kao pijesak?

Jednostavno, jednom kad mi dođe kraj, kad mi je vrijeme da podvučem crtu i napravim si račun života, želim da sama sebi kažem: super, živjela si, sretna si, voljela si, probala si sve, bila si svugdje i iskoristila si svoj život upravo onako kako si najbolje znala...

Jednostavno je, ne vezuj se za mene jer ja sam samo jedan solo igrač i znam da sam kao takva najbolja...Možda boli, možda nije lako, ali vjeruj mi, sve je lakše nego vezati se za mene...Nije sa mnom lako...

Veze bez obaveza ....

nedjelja , 06.11.2016.

Došla neka egzotična vremena. Sve nešto egzotično, pa tako i partnerske veze.Sve češće oko veza čujem neke egzotične detalje. Došlo je neko vrijeme u kojem pojam veza je sve, samo nije ono što bi veza zaista trebala biti, barem je tako u mojoj glavi.

Ljudska smo bića koja trebaju da vole i trebaju biti voljena, jednostavno tako smo naučili, takve su nam potrebe, nismo se rodili da bi život proveli sami već u simbiozi s nekim. I usudila bih se reći da je to nekad i bilo tako, nekad ona famozna rečenica "u dobru i u zlu" je zaista vrijedila i držala je vodu, danas, ista ta rečenica i dalje postoji, ali nema isti intezitet kao nekada, nekako kao da mi se čini da je izbljedila, nestala joj je svrha, postala je čista floskula koja se pri činu izgovori, nema mi više težinu i ozbiljnost, izgovara se samo tako lako, a često je se još lakše i shvaća, previše olako.
Ima negdje još odnosa u kojima pojam "u dobru i u zlu" vrijedi, ima ga, ali u tragovima i upravo ti tragovi su meni dovoljni da se uhvatim za njih i da vjerujem da još uvijek postoji i da je ta neka prava duboka i iskrena veza i pravi odnos postoji.

Svi tako želimo biti sretni u partnerskom odnosu s nekim, a tako lako bježimo, tako se bojimo predati na neki način i onda krećemo u neke odnose koji nisu zdravi, kako za nas, tako i za onog nasuprot nas.

U zadnje vrijeme fascinirana sam egzotičnim terminom "veza bez obaveza".

I uopće, kakav je to toksičan odnos koji se naziva jednostavnim imenom "veza bez obaveza"?

U mojoj kompleksnoj ženskoj glavi gdje ima cijeli spektar boja, u jednoj stvari, a to je veza tj. partnerski odnos postoje samo dvije boje, crna i bijela, što bi značilo, ili si u vezi, ili nisi u vezi, vrlo jednostavno, zar ne?
Ne znam čemu sad termini "veza bez obaveza"?

Iz osobnog iskustva "veza bez obaveza" je totalno sranje i završi prije ili kasnije, i to završi na način da obavezno netko od aktera plače i pita se šta mu je sve to trebalo?

Svi smo samo ljudi, emotivna bića, nismo cijepljeni protiv emocija, ne možemo ih odvojiti i to je tako, ne mislim da je to stvar samo žena, mislim da je to stvar i muškaraca, kroz neke učestale i kontinuirane odnose kad ti je s nekim lijepo, kad ti je ugodno, kad imate posve otvoren i iskren odonos, kad ste intimni, a još k tome ako ste i frendovi - emocije se dogode, jednostavno su tu, niti se ne okreneš a odjednom se zapitaš, šta mi se dogodilo?
Jednostavno se vežeš na neki nevidljivi način za tu osobu s kojom si tzv. "vezi bez obaveza" i onda shvatiš da ti više ne želiš "vezu bez obaveza", već da želiš pravu, iskrenu i duboku vezu, partnerski odnos ili kako god se to zvalo, ali jednostavno želiš i trebaš više od dotičnog ili dotične.
A onda dobiješ hladan tuš: on ili ona ne žele ili nisu spremni na "pravu vezu" već isključivo žele vezu bez obaveza", i tada nastaju problemi.

Uvijek se zapitam, od kada je veza obaveza?
Što to uopće u odnosu znači imati obaveze?
Kakvi smo ljudi ako svaki odnos u kojima se i ono minimalno nešto od nas traži odmah shvaćamo kao obavezu s kojom se mi ne možemo nositi i koja nam remeti naš životni mir?
Nije li veza s nekim ono nešto što nam treba biti lijepo i ugodno, nije li veza s nekim nešto što nas ne bi trebalo sputavati i ograničavati već poticati?
Nije li smisao i svrha veze da dvoje ljudi kroz odnos rastu i razvijaju se zajedno?
Nije li smisao veze da smo si tu, rame uz rame, i kad jedan padne onaj drugi je tu da mu da ruku i pomogne mu podići ga, pokazati mu put kuda i kako dalje.

Da, to je sve nekako svrha i smisao veze i nažalost sve više ljudi oko mene kad je vezivanje u pitanju, sve više bježe i ne žele niti čuti za vezivanje jer lakše je samo uzimati, a dati je postao veliki problem, nekako kao da smo postali previše sebični u tim odnosima.

Baš neki dan pričam s frendom koji je u tzv. "vezi bez obaveza" i kaže mi da mu je super. Oni su si super, dobri su si, slažu se, još k tome i frendovi, kuže se, intimni su i sve 5, ali on jednostavno nije spreman na vezivanje bilo kakvog kalibra tj. frajer voli uzeti ono što i kako njemu paše, ali ne može ili ne želi dati, dakle, sebičan do jaja na neki način, ali kako kažu: c'est la vie....

Žao mi je što je došlo vrijeme kad se odnosi ne cijene na način na koji bi se trebali cijeniti, žao mi je što je sve više površnih i instant odnosa u kojem nema one neke dubine između dvoje ljudi, žao mi je što je došlo vrijeme kad nam je sve postalo tako teško i što smo toliko postali prokleto komotni da nakon jedne svađe prekidamo, etiketiramo i bježimo, a sve manje stvari pokušavamo riješiti onim iskrenim dubokim razgovorom, zaista mi je žao...

Zaista mislim da su došla neka nova i luda vremena u kojima neki plivaju vrlo dobro i snalaze u tim povšnim i instant odnosima, dok oni drugi bezpogovorno tonu, nažalost...

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.