Soda bikarbona

01 listopad 2019

Jebote žgaravica, pričaju na teveju da su neki lek našli kaj je kancerogen, a lječi žgaru. E da, sad se piju raznorazni lekovi protiv žgaravice, a ona nastaje ovak: nerviraš se, krivo jedeš, neredovno jedeš, jedeš uopće, živiš brate sestro, živiš, ko ti je kriv, oca pokvarenog ti jebem, odma žgara, odma lijek, jebote lijek više! Pa i nek su kancerogeni (lijekovi prosim lepo) kad smo seljačine! Kao nije elegantno piti sodu bikarbonu: U obje trudnoće (svakoj pojedinačno prosim lepo, ne ukupno) sam pojela valjda kilu i pol sode bikarbone. Rekli su mi - imaš žgaru, deci raste kosa. Kod prvog poroda pred kraj (havarije) rekla mi sestra Hasema u Goransko primorskoj ili kojoj županiji, ko bi više pamtil nakon 8 sati muka Isukrstovih: Seka, ajde, stisni još jednom, ima kose ko ti. Kakvo stiskanje, nabila mi se dr. Vlatka od cca 120 kilna na trbuh i još se čudim da se nisam raspala. Što od žgare što od poroda.

Eno djeca velika i ždere ih život na najjače, ko prave Hrvate! Može ne bit kruha doma, al sode bikarbone - ne igraj se životom. Ne, rwat mora imat u kućnoj apoteki - kortikosteroide, antibiotike, po mogućnosti antistatik, antihistaminik (nemam pojma kaj to je), Antišu, antibrbljavitik, sve moraš imat doma. A sve jer je soda bikarbona prejeftina.

Sjećam se doktora Petra Tocilja koji mi je rekel: Draga moja, svaki domaći (tada je to značilo jugoslavenski) jeftini, neukusni, dapače, bljutavi, neelegantni lijek, dostupan bez recepta, ti je najučinkovitiji lek, buš vidla jednom da je to tak. Vidla ja, dragi doktore, malo je takvih ko Vi.

Štef u Prigorju je uvek u onom džepeku na muškim šuljama, ono s leve strane - di je srTce, imal onu okruglu dozu sode bikarbone. I malo si je srknul tog praha nakon svakog gemišta, sećam se ko danas, živ bio, Štef!

Oznake: soda

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.