kokoš

13 svibanj 2016


Priča za gracku decu: Nikad nisam razmišljala ko mala da su piceki buduće koke. Piceki su bili piceki a koke su nosile jaja, pijetao ujutro budil pošten narod i to je bilo sve znanje o kokošima.

Kasnije se to počelo preslikavat na ljude, pa ko razme, dobro, ko ne, možda je skloniji agronomiji, biologiji, travi.

Pa sam silom prilike spoznala ovak: otišla sam živeti na selo, alzo: jednodnevni piceki se drže u kutiji pod žaruljom. Žarulja ih grije. Piceki se sabiju skup u bojne redove i griju međusobno. Od njih 30 u kutiji jedan se digne na nogice dok svi čore, uglavnom tad kad i mi čorimo i pijuče dok te skroz ne izludi. Onda ga spremiš u drugu škatulju pod drugu žarulju, on kenja kvake, čkomi, kaj bu. U prethodnoj kutiji se nađe novi picek koji pijuče dok te skroz ne izludi. Premestiš ga prvome, obadva sjebana i čkomiju. U staroj kutiji se nađe NOVI PICEK KOJI PIJUČE DOK TE SKROZ NE IZLUDI.... I tak se na kraju svi piceki premestiju u novu kutiju, zadnji u staroj pijuče jer nije niš kriv a ostal je sam, a u međuvremenu su malo odrasli i ne moraju više biti u kutiji pod lampom. U nekoj su većoj kutiji, sabijeni skup u bojne redove i griju se međusobno. I sve više smrdiju ko kuga i kolera skup, seru ko veliki. Onda rastu i opernate i shvate da su sve crvene koke (avlijaneri) a jedna je gra(h)orasta. Nju svi tučeju. Izdvojiš ju, preseliš u kašetu od jabuka i za nogicu vežeš špagu od 2 metra, ona uživa u slobodi i izboru hrane - svaki joj nekaj dobaci u prolazu - osim kaj pati sama (žensko!). Ti pak skužiš da je pametnija od celog krda, nosi jaja ko luda, druži se s vrapcima i tak - al je čoveku teško nju posebno paziti - a bila je skroz pitoma, jela iz ruke, mila koka. Da kokoš može biti ljupka nisam vjerovala. Naravno nije dugo trajala, eto. Pojeli milu koku.

Uz manje promjene u tekstu, ono izmijenjenih riječi u smislu humanoidnog ili kak - svakako ne humanitarnog, ovo se zapravo odnosi na ljude. Ko razme razme, ko ne, možda je sklon agronomiji, vjerojatno je i vegetarijanac i ne slaže se s premještajem piceka u drugu kutiju jer je on (picek) patil.

Oznake: koka

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.