Jeste gledali viralni hit? Na fb watch ide pod naslovom "Iskreni konobar"
Voljela bih da mogu reći kolega.
Međutim, takozvani konobar na terasi a la carte restorana, nakon što nariba tartuf na jelo, a potom na tanjurić zvonko tresne i ostatak cijenjenog gomolja i ribež, za prvo i osnovno okolo desnog zapešća ima dvije masivne narukvice svaka debljine lanca od bicikle. Na njima malecke lubanje. Jedna do druge.
Znate što su nas učili u ugostiteljskoj školi? Da na konobaru niti jedan komad nakita ne smije odvlačiti pažnju gosta. Naprotiv, prema tadašnjim pravilima konobar je smio nositi ručni sat i vjenčani prsten. Tetovaže onomad nisu bile toliki must have, pa se o njima nije mnogo razglabalo, no i one su morale biti prekrivene.
No da se vratimo na video uradak. Moj nekolega osim dva lanca od bicikla omotana oko zapešća desne i masivnog sata na zapešću lijeve ruke ima (džaba bilo) bijelu košulju neutaknutu u hlače i, čini mi se, dugi rukav zasukan do iznad lakta. Ovo sa rukavom možda i nije istina, jer ne uspijevam dobro vidjeti. Moguće je samo takav kroj. Brada i brkovi mu nikako nisu trodnevni i uredni. Na šakama jednokratne rukavice jer ribanje tartufa. A možda i da bolje istaknu male stilizirane lubanje navrezene na metalnim narukvicama.
Okej, kreće on lagano s prezentacijom.
Prvi pijat prezentira do u tehniku prženja rižinog papira lupkajući po rubu tanjura. Znači radi se o tanjuru na kojem je tuna tartar donešen za konzumaciju. Možda je prijenos energije sa konobarevog prsta omotanog u lateks također bitan za potpun doživljaj jela. Jer na pijatu je rižin papir pržen u dubokom ulju da se zgužva, tuna mišana sa uljem od kamenice, majoneza od dalmatinskih začina pojačana citruson, mango, jabuka, pepel od maslina, kavijar od bijelog octa; to je ta molekularna kuhinja koja je sve zastupljenija, pojašnjava. Vibracija od lupkanja prstom po tanjuru tu mi se čini i nekako logična.
Cijelo vrijeme stoji u raskoraku, njiše kukovima te, kad ne lupka (kaži)prstom po obodu tanjura, njime zamahuje oko sebe i onako casual se s vremena na vrijeme počeše po bradi.
Uglavnon, iđemo dalje. Pijat broj dva ne dobija lupkanje, već malu rotaciju.
Ovdi imamo raviole punjene sa siron i gljivama, u umaku od tartufa, onda nešto bez sulfita (?), gori imamo svježi tartuf, i gori naribani ovi đava iz Italije, kako se zove.. Gosti uskoče i pomognu; parmezan. E, parmezan! Sine i njemu. Brao!
Onda tamo imamo kozice u tempuri, to je najodvratnije od svega što imamo, znači najbliže mekdonaldsu i zbog toga je TOP!, znači svi volimo ić u mekdonalds, premda ne volimo.
Slijedi nerazumljiv traktat o tempuri i Japancima uz češkanje po glavi. Nakon slabo razumljivog dijela eto onaj koji pojašnjava puno toga, jer to je servirano na wasabi majonezi i jestivim algama koje se zovu nešto vontanvontajtang, neman ni ja pojma, al su uzgojene u akvariju, ne u moru jer su šporke ove izmora.
Zadnji pijat je krumpir u umaku od tartufa po ideji knedli moje mame. Znači krumpir smo zapržili u krušnim mrvicama ko knedle i onda smo dodali taj umak od tartufa.
Eto. Aj sad se razbijte od hrane!
Završi nekolega, okrene se od stola i ode.
SELJAKLUK!
Naravno da pravila stvorena prije trideset godina ne mogu biti nešto zapisano u kamenu. Da nam je netko npr. tada rekao da postoji neki drugi kavijar osim od riblje ikre, zavrtili bi prst u visini sljepoočnice i u nevjerici trznuli glavom u njegovu smjeru. Sve se mijenja.
Ali...
Pristojnost, urednost i fina sofisticirana, a ujedno ležerna komunikacija konobara odraz je poštivanja gosta, objekta u kojem radi, hrane iznesene na stol i u konačnici profesije same.
Oduvijek.
Zauvijek.
Imam dvije tetovaže. Kad mi dođete u lokal, nećete imati pojma da ih imam.
konobarica • 01.08.2022. u 23:03
He, he.. Znači skrovite!
Konobari/ice i bankovni službenici/ice a bome i trgovci/ice bilo bi pristojno da ne nose upadljiv nakit, no očito došla su neka nova vremena...
bellarte • 01.08.2022. u 23:06
Muke Ti je kad sve znaš a pitanje je i okle je taj
i di je učija zanat! :))
nisan EL DIABLO • 02.08.2022. u 00:03
E, da...vrime gazi običaje i pravila struke. I ono zapisano u kamenu se krti i poprima obilježje novog vrimena. Tako to biva.
morska iz dubina • 02.08.2022. u 06:31
Ne znam, možda zna i finije i po pravilima struke, ali je uvidio da mu klaunovski pristup gostu, hrani, svemu... donese više manče. Sezona je kratka, terasa puna, plaća mala, a godina duga.
Dvi, tri riči... • 02.08.2022. u 06:45
ja tebe stvarno nerazumin?! umisto da kažeš bravo momak! dok je takvih kao ti za mene će posla bit, ti se zgražaš. moj prijedlog je da onom svom novom vlasniku preporučiš taj restoran, ali tek kad utvrdiš u kojoj smjeni momak radi, tako da gazda neide tamo zaludu. nikad vas naučit :)))
kako_ti_kupus • 02.08.2022. u 08:13
U pravu si. Ali, što napraviti?! :(((( Malo ih je kao Ti, koja sve radi kako treba....Ljub!
luki2 • 02.08.2022. u 18:34
Hvala za maminku! Hvala! Ljub!
luki2 • 02.08.2022. u 18:45
vjerujem da te to silno ljuti, ali pokušaj to gledati ovako - čovjeku je trebao posao i netko ga je zaposlio, kraj priče. iskreno, nisam ni za to da ser čovjeka izlaže izrugivanju po internetu jer radi nešto o čemu nema blage veze. recimo da pokušava zaraditi svoju plaću.
smjehotvorine • 04.08.2022. u 06:54
@ bellarte - kad sam birala pozicije, izabrala sam ih isključivo radi toga što mi profesija ne dozvoljava da budu preuočljive. skrovite su, da :)) A za ovo drugo u potpunosti se slažem, al ova nova vremena se nisu stvorila sama od sebe, već smo ih napravili mi. ;) :)
konobarica • 04.08.2022. u 22:35
@ nisan - svega, moj ti... A kakva je situacija, pitanje jel ga itko učio zanatu uopće...
konobarica • 04.08.2022. u 22:36
@ morska - upravo to. al ko što napisah gore bellarteu, mi napravismo nova vremena.
konobarica • 04.08.2022. u 22:37
@ dvi, tri - sve je moguće. Kao što je moguće, a i izgledno da će ovakvim ponašanjem kadrova sve i ostati takvo.//Sezona je kratka, terasa puna, plaća mala, a godina duga.//
konobarica • 04.08.2022. u 22:39
@ kebidž - odlična ti ideja. Nek vidi šta u svojoj kući ima. :)))
konobarica • 04.08.2022. u 22:41
@ luki2 - ostala nam rupa u vremenu što se konobara tiče.
Ma nek nam maminka bude dobro. Kiss :*
konobarica • 04.08.2022. u 22:42
@ smjehotvorine - pa nisam ni ja za to, naravno. Al ako ne znaš, onda budi malo ponizniji, jbg. Ja se ne bi nikad usudila radit u drugoj branši i tako ponašat.
Al nismo svi isti, štaš...
konobarica • 04.08.2022. u 22:45
< | kolovoz, 2022 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Blog! Blog! Moraš otvorit blog...
Pa eto, blog.
Priče za čitanje.
Priče za uživanje.
Jer priča je život...
...i život je priča.
Uživajte!