Konobarica s tastature

srijeda, 09.09.2020.

Prva s tastature


Priča koja je pokrenula moj noviji ciklus pisanja. Tipkovnica odvojena od tijela mašine, tastatura duboka, sve novo i neobično. Mučila sam se s tekstom. Znala sam što bih napisala no nespremna za kuckanje, nisam znala kako. Jedino što me zabavljalo bila je činjenica da je moguć novi piši-briši sustav. Nije trebalo pažnje kao do sada. Pogreške pravopisne i misaone u nekoliko klikova bivale bi poništene, ispravljene.
Uglavnom, unatrag devetnaest godina krenulo je s ovom pričicom. Na kraju je, čini mi se još dobro i ispala. Za ovu objavu jedina je korekcija prored i mali razmak nakon točke i početka sljedeće rečenice.1. PRVA S TASTATUREVrijeme je upravo onakvo kakvo treba biti za napisati priču. A priča može biti sve.Priča je život i život je priča. Kako kaže naša poznata književnica, nerijetko se priča iz teksta pretoči u zbilju, ako prethodno nije bilo obrnuto. Impresionirao me taj susret jedne tople svibanjske večeri, u popunjenoj prostoriji Matice hrvatske ogranka Rijeka. Bez pompe i glamura u, čini mi se, sobi koja služi kao učiona glazbe, a što sam zaključila nakon susreta, kada su dva mladića unosila ogromnu ploču s notnim crtovljem dok je književnica još upisivala posvete i potpisivala svoja djela nama, sretnicima, koje je u sat i pol vremena nevjerojatnom lakoćom uvjerila da je sve jedan krug i da se zbilja i fikcija tako lako mogu ispreplesti. Dolje na Korzu, tri kata niže počinjala je predizborna kampanja jedne od vladajućih stranaka u gradu.

Njena je, kaže, priča nastala zbog pucanja po šavovima, i goleme želje da papir otrpi ono što se gomilalo u njoj. Ono što je papir otrpio desetci tisuća čitatelja i vjerojatno pedesetak kritičara pročitalo je u dahu, uvjereni da čitaju zbilju. Ja znam da sam prvu knjigu, u biblioteci uspjela posuditi nakon nekih šest mjeseci intenzivne potrage, i upornoga uvjeravanja knjižničarke da je ona nemoćna, jer knjiga se gotovo i ne vraća, već kruži interno, a korisnici samo dođu i zaduže ju po sistemu :"...molim vas zadužite me za Matanovićku, bila je na ovom broju i kod ovog korisnika, a sada je kod mene, na broju...".Tako da sam ja saznala za njene "laži" u vremenu kad sam pročitala gotovo sve književne kritike, osvrte i naposljetku intervjue s doktoricom književnosti i književnicom koja je svojom prvom knjigom "Zašto sam vam lagala" zasigurno uvećala broj čitatelja u Hrvatskoj.

Ja večeras sjedim za svojim starim pisaćim stolom i po prvi puta u životu pokušavam napisati priču tipkama tastature, a ne mojim najdražim nalivperom. Vrijeme je upravo onakvo kakvo treba biti da bi se složila impresija. Kroz prozor ulazi proljetnom kišom pročišćeni zrak svibanjskog predvečerja. Kroz isti taj prozor ulazi i slika dvije rascvale ruže u vrtu, a kišom okupani pupoljci ružina grma tek će kroz koji dan pokazati svu ljepotu.

Smiraj tjedna, kakav sam često puta zamišljala negdje tamo davno i daleko, utopljena u močvari nečega za što sam mislila da je ljubav. Moja jača polovica zavaljena u jednu od dvije naše bijele fotelje prati sportski televizijski program i uvjerena sam, uživa dok strpljivo, uz izlaganje predsjednika nekog nogometnog kluba, sluša i moje kuckanje po tastaturi.

I kao nebrojeno puta do sada moja će impresija vjerojatno ovdje negdje završiti, jer na početku i nemam neku priču u glavi, već samo počnem pisati duboko u sebi uvjerena da će nit vodilja naići nakon nekoliko redaka.Kada ona i preko svega ne naiđe, ja impresiju uredno završim, ne završivši ju.

Ostavim je, i nakon nekoga vremena, nagradim je dobrom poantom, jer priča je život i...život je priča...


Rijeka, nedjelja, 06.05.2001.

09.09.2020. u 11:14 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  rujan, 2020 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Travanj 2021 (8)
Ožujak 2021 (12)
Veljača 2021 (11)
Siječanj 2021 (8)
Prosinac 2020 (10)
Studeni 2020 (9)
Listopad 2020 (9)
Rujan 2020 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog! Blog! Moraš otvorit blog...
Pa eto, blog.
Priče za čitanje.
Priče za uživanje.
Jer priča je život...
...i život je priča.
Uživajte!

Linkovi

https://blog.dnevnik.hr/marival01
https://blog.dnevnik.hr/kintsukoroi
https://blog.dnevnik.hr/litterula

Arhiva

Dok ne shvatim kako sve djeluje, samo ova rečenica
Kasnije dodam.
Nešto.
Valjda.